021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

VORBESC CU SI DESPRE MINE!

Materiale folositoare, filme, texte, AA.
Avatar utilizator
Relus
Veteran
Veteran
Mesaje: 3802
Membru din: 27 Dec 2010, 12:17
Zile de abstinență: 27,12,2010
Ani de abstinență: 10 ani

VORBESC CU SI DESPRE MINE!

Mesaj de Relus »

Pentru a ne putea bucura de lucrurile care ni se intampla si pentru a putea stabili relatii pozitive cu cei din jur, este necesar ca, mai intai, sa stabilim o buna intimitate cu noi insine. Pentru a realiza acest lucru trebuie sa ne acceptam asa cum suntem, adica sa ne simtim bine in propriul trup, sa ne impacam cu felul nostru de a gandi, sa ne acceptam in intregime partile bune si partile de umbra.
Cat de mult ne cunoastem pe noi insine? Ne apreciem asa cum suntem? Stim cine suntem in realitate, ce anume ne face placere, care ne sunt nevoile?
Persoanele care nu se cunosc cu adevarat, care isi ignora universul interior, au o imagine de sine nerealista si, din aceasta cauza, relatiile pe care le vor stabili cu cei din jur pot fi confuze si uneori perturbatoare. Cu cat o persoana este mai fragila, cu atat va incerca mai mult sa-si intareasca mai mult imaginea de contact, creand o carapace in jurul sau care, in cele din urma, devine o piedica in stabilirea de relatii autentice.
Frica de a pierde ceva sau de a ramane descoperit unul in fata celuilalt este una dintre cele mai intalnite temeri. Viata ne invata mai bine decat orice faptul ca nu intotdeauna castigam si ca este foarte posibil, ca de-a lungul istoriei noastre de viata, sa avem parte de o serie de pierderi, fie ele afective sau materiale.
Fiinta umana este prin esenta vulnerabila si puternica in acelasi timp. Puterea avuta de un om isi are radacinile tocmai in vulnerabilitatea lui. Cunoasterea si acceptarea partilor de umbra ne fac mai puternici. Nu trebuie sa ne ascundem si sa ingropam ceea ce nu ne place la noi insine, din contra, este indicat sa scoatem mai mult ca orice aceasta latura la suprafata, pentru a o accepta si integra.
Resursele cele mai bogate pe care le are un om se afla adeseori in vulnerabilitatile lui. Cum este posibil? Pentru a ascunde ceva ce nu ne place la noi, fie de alte persoane sau chiar de noi insine, avem nevoie de importante resurse energetice. Psihicul nostru ajunge sa consume din ce in ce mai multa energie pentru a tine ascunsa si sub control acea parte din noi care nu ne place. Cu cat cenzura este mai puternica, cu atat consumul energetic este mai mare. In timp, se ajunge la epuizare nervoasa si, de aici, nu mai este decat un pas pana la prabusire.
Dar, daca lasam sa iasa la lumina acele parti din noi de care fugim, daca ne dam voie sa fim asa cum suntem in realitate, toata energia folosita pana atunci pentru a bloca manifestarea partilor respinse, devine disponibila si o putem canaliza in alte directii. Pe de alta parte, acceptarea si reintegrarea partilor respinse poate constitui o noua sursa de energie si vitalitate.
Sa traim aici si acum. Starile proaste avute la un moment dat se datoreaza in general faptului ca fie traim in trecut, fie ne proiectam in viitor. Trecutul nu poate fi decat trecut, singura putere pe care o avem asupra lui este aceea de a intelege si de a trage niste concluzii. Viitorul, inca nu este, iar sa traim pentru viitor inseamna sa traim pentru ceva ce oricum nu stim cum va fi. Ce ne mai ramane? Prezentul.
Sa traim ancorati in prezent, fara a fi bantuiti de amintirile trecutului si de posibilitatile viitorului. A fi prezenti in situatie, adica a reactiona asa cum simtim indiferent de consecinte, presupune sa fim constienti de clipa prezenta, sa fim aici si acumâ. Nu este un lucru usor dar, in timp, putem sa ajungem sa fim mai receptivi la stimulii exteriori si, in acelasi timp, la trairile pe care le avem in momentul prezent pentru ca numai asa raspunsul nostru in fata provocarilor vietii va fi unul autentic.
Pentru a putea sa fim prezenti aici si acum trebuie sa ne cunoastem pe noi insine. Uneori, ceea ce aflam despre universul nostru interior sau despre influentele pe care le-a avut la un moment dat mediul in care am trait asupra noastra, poate fi neplacut si destructurant. Drumul spre sine nu este usor si nu are scurtaturi. Dorinta de a te cunoaste pe tine insuti si de a te elibera de propriile lanturi iti va da putere sa mergi pana la capat. La capatul drumului vei fi o persoana autentica, care stie care ii sunt calitatile si defectele, care stie ce doreste de la viata si pe ce se poate baza pentru a obtine ceea ce vrea.
Avatar utilizator
Relus
Veteran
Veteran
Mesaje: 3802
Membru din: 27 Dec 2010, 12:17
Zile de abstinență: 27,12,2010
Ani de abstinență: 10 ani

Re: VORBESC CU SI DESPRE MINE!

Mesaj de Relus »

Lista celor 10 strategii de manipulare prin mediile de informare în masa, Noam Chomsky

(fiind considerata biblioteca noastra comuna mi-am permis si eu expunerea acestor informatt.)
A cunoaste tehnicile de manipulare, este indispensabil pentru a ne elibera de robie!!!
Cunoscutul politolog, filozof si lingvist nord-american Noam Chomsky (profesor emerit la MIT) a stabilit lista celor ’’Zece strategii de Manipulare” prin mediile de informare în masa. Evreu si de sensibilitate anarhista, semnase o petitie pentru a apara libertatea de exprimare a lui Robert Faurisson.
Pentru Chomsky, ’’libertatea de exprimare este mai importanta decât orice versiune a faptelor sustinuta de ordinea stabilita, oricare ar fi raportul pe care aceasta îl întretine cu adevarul faptelor în sine.”
Chomsky evoca diferitele tehnici de manipulare si, în primul rând, strategia diversiunii.
1. Strategia diversiunii
Strategia diversiunii consista în deturnarea atentiei publicului de la problemele importante si de la schimbarile hotarâte de elitele politice si economice, printr-un potop continuu de distractii si de informatii neînsemnate. Chomsky analizeaza diferitele tehnici de spalare a creierului, pe care o îndura poporul nostru.
’’A distrage în permanenta atentia publicului, departe de adevaratele probleme sociale, captivata de subiecte fara importanta adevarata. A tine mereu publicul ocupat, ocupat, ocupat, fara niciun timp pentru gândire” scrie Chomsky.
2. A cauza probleme si apoi, a oferi solutii.
Aceasta metoda se mai numeste si ’’ problema – reactie – solutie”. La început, se creeaza problema, sau „situatia”, prevazuta pentru a suscita o anume reactie a publicului, pentru ca tocmai acesta sa ceara masurile mai dinainte stabilite pentru a fi acceptate. De exemplu: dezvoltarea intentionata a violentei urbane sau organizarea de atentate sângeroase, pretinse antisemite, pentru ca publicul sa ceara legi represive, în detrimentrul libertatii.
3. Strategia „în degradeu”.
Pentru ca publicul sa accepte o masura inacceptabila, este de ajuns sa fie aplicata în mod progresiv, în ’’degradeu”, pe o durata de zece ani. În acest fel, au fost impuse conditii sociale si economice absolut noi au fost impuse din 1980 pâna în 1990. Somaj masiv, imigratie – invazie, precaritate, flexibilitate, delocalizari, salarii care nu mai asigura un venit decent, iata schimbarile care ar fi provocat o revolutie daca ar fi fost aplicate în mod brutal.
4. Strategia actiunii cu date diferite.
O alta maniera de a obliga publicul sa accepte o hotarâre nepopulara este de a o prezenta ca “dureroasa, dar necesara’’, obtinând acordul publicului în prezent, pentru aplicarea în viitor. Este mult mai usoara acceptarea unui sacrificiu viitor decât al unuia apropiat. În primul rând, pentru ca efortul nu trebuie facut imediat, apoi, pentru ca publicul are mereu tendinta de a nadajdui ’’totul va merge mai bine mâine” si ca sacrificiul cerut va putea fi evitat. În fine, aceasta maniera lasa publicului timp pentru a se obisnui cu ideea schimbarii, pe care o va accepta cu resemnare la momentul venit.
Exemplu recent: trecerea la Euro si pierderea suveranitatii monetare si economice, acceptate de tarile europene între 1992 – 1995 si aplicate în 2002.
5. A se adresa publicului ca unor copii mici.
Cea mai mare parte a publicitatilor destinate marelui public folosesc discursuri, argumente, personaje si un ton absolut copilaresti, aproape debile, ca si cum spectatorul ar fi un copil mic sau un handicapat mental. De ce oare ? ’’de 12 ani.”Daca ne adresam unei persoane ca si cum ar avea 12 ani, atunci aceasta, prin sugestibilitate si cu o oarecare probabilitate, va avea un raspuns sau o reactie tot atât de lipsita de simt critic ca al unui copil de 12 ani” analizeaza Chomsky.
6. A face apel mai mult la partea emotionala decât la gândire.
Este o tehnica clasica pentru a opri analiza rationala si, deci, simtul critic al oamenilor. Ïn plus, folosirea emotionalului deschide accesul la subconstient, pentru implantarea unor anumite idei, dorinte, spaime, pulsiuni sau comportamente.
7. Mentinerea poporului în nestiinta si prostie.
A face în asa fel ca poporul sa nu înteleaga tehnologiile si metodele folosite pentru controlarea si robirea lui. Calitatea educatiei data claselor inferioare trebuie sa fie cât mai slaba, încât prapastia de nestiinta, care separa clasele de jos de cele de sus sa fie si sa ramâna de neînteles de catre cele dintâi.
8. A încuraja publicul sa se complaca în mediocritate.
A încuraja publicul sa creada ca e ”bine” sa fi prost, vulgar si incult. A-l îndopa cu seriale americane si emisiuni de tele-realitate, niste dobitocenii monstruoase.
9. A înlocui revolta cu învinovatirea.
A face omul sa creada ca numai el singur este vinovat de propria-i nenorocire, din cauza unei inteligente insuficiente, sau a capacitatilor si eforturilor necorespunzatoare. Astfel, în loc sa se ridice împotriva sistemului, individul se sub-estimeaza si se învinovateste, ceea ce creaza o stare depresiva, având ca efect abtinerea de la actiune. Si, fara actiune, nu exista revolutie !
10. A cunoaste oamenii mai bine decât se cunosc ei însisi.
Ïn ultimii 50 de ani, progresele fulgeratoare ale stiintei au sapat o prapastie crescânda între cunostintele publicului si acelea detinute si folosite de elitele conducatoare. Multumita biologiei, neurobiologiei si psihologiei aplicate, ”sistemul” a ajuns la cunoasterea avansata a fapturii omenesti, fizic si psihic. Sistemul cunoaste individul mediu mai bine decât el însusi. Aceasta înseamna ca, în majoritatea cazurilor, sistemul detine un control mai mare si o putere mai importanta asupra oamenilor decât ei însisi.
Scrie răspuns