Pagina 1 din 1

Frica de esec

Scris: 09 Mai 2011, 22:27
de tudor
Frica de esec
Scris de Valentino Luca
pe 27 January 2010

Putem porni de la citate precum: “de maine ma las de tigari”, “asta e ultima oara cand beau atat de mult”, “saptamana viitoare imi fac abonament la sala”, “de saptamana viitoare ma duc la sala la care am abonament ca sa slabesc”, “am sa mananc mai putin si mai sanatos”, “o sa petrec mai mult timp alaturi de copiii mei”, “o sa imi vizitez parintii mai des”, “o sa citesc cartea aia” si lista poate continua la nesfarsit.
Mi-e teama sau am asteptari gresite?

Totul incepe cu aceasta aspiratie catre mai bine, aceasta constientizare a unei posibilitati. Numai ca aici exista o problema si anume faptul ca vorbim despre dar nu facem. De ce aceasta problema? Raspunsul meu este “frica”.
Este vorba despre FRICA

Frica de a fi intr-o situatie diferita de cea in care ne aflam acum. Am putea spune ca asta este absurd, adica, stiu exact ca daca merg la sala, asta imi va aduce numai beneficii, daca ma las de fumat ma voi simti mult mai bine si voi face o economie.

De ce sa imi fie frica de ceva care imi va aduce avantaje si imi va face viata, existenta mai buna, in adevaratul sens al evidentului. Pentru ca este “nou”, iar tot ce este necunoscut omului produce reticenta. Asta se intampla pentru ca de fiecare data cand am incercat ceva nou, ne-am confruntat cu esecul intr-un fel sau altul. De fiecare data s-a intamplat sa fim intr-o pozitie de neajutorare, descurajanta, incomoda si obositoare.

Paul Martinelli dadea un bun exemplu in ceea ce priveste esecul. Cum ar fi fost daca un copil, atunci cand invata sa mearga, dupa zeci de incercari, ar zice: “Nu! Eu o sa ma tarasc. Am incercat, deja m-am saturat de asta si n-are sens. Nu stiu cum ati reusit voi la faza cu mersul in picioare dar pentru mine e ok si asa, ma tarasc si gata”.

Multe persoane au nevoie de sfaturi de la altii care joaca rolul de consultanti in ceea ce priveste luarea unei decizii legate de a intra pe un teritoriu nou. “Oare sa fac asta? Tu ai facut asta vreodata? Am auzit ca e urat rau de tot! Ce o sa se intample? Tu ai face asa ceva? Ce ar fi facut X in situatia asta?”.
Ce o sa se intample? Vei esua!

Este clar! Si asta este un lucru bun. Esecul duce la progres. Din esec invatam ca data viitoare sa facem mai bine. “Omul din greseli invata”, “Un sut in fund este un pas inainte”, aceste vorbe exista de cand lumea.

Marin Preda spunea ca “esecul este premisa unei victorii”, Noica a zis despre esec ca acesta este excelent si “iti permite sa reiei cercetarile de la inceput si sa obtii succesul”, Edison spunea ca el nu a inventat becul ci a gresit de 999 de ori pana sa reuseasca si exemplele stim bine ca nu se termina aici. Esecul duce la progres, progresul duce la perfectionare, iar perfectionarea duce la atingerea scopurilor, ceea ce ne dorim cu totii intr-o forma sau alta.

Daca vorbim despre frica de schimbare, ne putem gandi la ce este mai rau.

Care este cel mai grav lucru care ti se poate intampla din cauza unei decizii intr-un domeniu nou al vietii tale? Imaginati-va! Daca ati pierde toti banii si locul de munca? Dar daca ati pierde chiar toate proprietatile si banii si tot? Nu ati mai exista? Nu, probabil v-ati reveni in 6 luni, un an, doi sau cat va fi nevoie iar asta se poate intampla in cel mai rau caz posibil.

Pentru mine personal, atunci cand este vorba despre frica, frica de a face ceva nou, ceva care ma va pune intr-o situatie inedita sau in care nu am mai fost, este o provocare si astept cu nerabdare zilnic sa mi se intample asta.

De ce? Pentru ca aceasta frica este un semnal ca exista oportunitatea de invatare, de dezvoltare, de crestere, de marire a orizonturilor, de a ajunge mai sus comparativ cu pozitia mea actuala.