021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

Terapia de grup ,pentru dependente ,

Materiale folositoare, filme, texte, AA.
Avatar utilizator
tudor
Veteran
Veteran
Mesaje: 3643
Membru din: 10 Dec 2009, 22:06
Zile de abstinență: 14,04,2008
Ani de abstinență: 10 ani
Localitate: Bucuresti
Contact:

Terapia de grup ,pentru dependente ,

Mesaj de tudor »

Salut , sint Tudor si sint alcoolic !

Terapia de grup ,pentru dependente , functioneaza atunci cind dependentii vorbesc despre boala lor ,Ei daca vin la sedinta de grup si doar asculta (in cazul forumului doar citesc ) si nu si vorbesc despre ei si dependenta lor nu ii ajuta prea mult si asta pentru ca nu se descatuseaza psihic si sufleteste de problemale create de ei in perioada bautului .Probleme care vor continua sa ii preseze psihic atita timp cit nu vor vorbi despre ele.
Care este scopul grupului si al terapiei?
Scopul imediat este de a descoperi “cine suntem” şi ce trebuie să schimbăm, mai apoi. Deşi de multe ori spunem că “ştiu exact cine sunt, ce vreau şi ce e bine pentru mine”, suntem departe de adevăr şi, astfel, recădem din nou şi din nou. Secretul e să “adaptezi” aceste lucruri: să ţii ceva şi pentru tine, atunci când vrei, dar şi să fii în stare să fii sincer şi deschis, fără să îţi fie teamă. Suntem fiinţe umane, vii, “pline” de sentimente pe care le putem eticheta ca fiind “confortabile sau inconfortabile”, “plăcute sau neplăcute”, dar niciodată ca “bune sau rele”.
Atunci când ne asumăm riscul de a arăta cine suntem cu adevărat, exprimându-ne spontan sentimentele, putem spune că ne “nivelăm” sentimentele - o tehnică importantă în procesul de auto-descoperire. În grupul de terapie sentimentele (supărarea, tristeţea, teama, ruşinea, durerea, bucuria, speranţa, etc.) sunt fapte. “Ce simţi în legătură cu acest lucru?” e o întrebare pusă frecvent aici pentru a ne ajuta să ne concentrăm asupra acestor fapte. Mânia “îmbuteliată” sau frica ascunsă par să conducă la recăderi mai mult decât oricare alte sentimente şi, în acelaşi timp, sunt cel mai greu de exprimat. Poate ai observat deja că atunci când vorbeşti despre un sentiment îi reduci intensitatea, în schimb ce păstrarea lui în secret pare să îi mărească puterile. Dacă nu rişti acum să spui adevărul şi să încerci să te auto-descoperi, atunci când vei fi pregătit să faci acest lucru?
Ce se întâmplă în grupul de terapie?
Grupul de terapie este ca “un laborator de experimentare a vieţii”. Limitele si regulile de aici diferă de cele ale altor grupuri sociale sau situaţii. Unul dintre principiile terapiei de grup este că fiecare persoană va fi încurajată să reacţioneze sincer şi personal. Va fi încurajată să spună, de exemplu: “Nu îmi place ce spui!”.

Vom avea ocazia să ne “şlefuim” prin intermediul discuţiilor şi relaţiilor din cadrul grupului; vom spune aici lucruri pe care nu am îndrăznit să le spunem în altă parte, ne vom integra în grup, vom înlătura teama că ceilalţi vor descoperi că am fost falşi sau prefăcuţi. În cei 12 Paşi se spune că “eşti atât de bolnav pe cât eşti de secretos”. Odată ce le vei dezvălui altora cum eşti, te vei simţi mai sănătos şi mai puţin temător, adică vei începe procesul de recuperare.
Vei vedea că nu eşti singur, că nimeni nu te va judeca sau învinovăţi, că vei primi înţelegere şi că vei fi acceptat, că nu va trebui să mai suferi în singurătate de acum încolo.
Poate că te sperie acum gândul de a face aceste lucruri, însă dacă vei lăsa acest sentiment să te domine îi vei da atât de multă putere asupra ta, încât nu vei mai putea creşte, nu vei putea face nimic pentru recuperarea ta.
Vei învăţa foarte multe lucruri în cadrul grupului; nu vor fi lecţii ca la şcoală, nu va trebui să memorezi nimic. În schimb, vei învăţa mai multe despre “realitate”, despre ceea ce este dincolo de ceea ce crezi sau vrei tu să fie, vei învăţa să faci diferenţa între ceea ce poţi schimba şi ceea ce nu, vei învăţa să-ţi accepţi neputinţa, să înţelegi când aceasta e înlocuită de “neajutorarea învăţată”, de credinţa că nimic din ceea ce vei face nu va ieşi bine. Vei învăţa care sunt miturile despre recuperare şi care sunt lucrurile adevărate; de ex., nu vei mai crede că toate problemele tale se vor sfârşi după ce vei deveni abstinent sau că te vei simţi întotdeauna bine dacă vei veni la grupul de tratament. Asta pentru că adevărul e că vei continua să ai diferite probleme, însă, acum, vei putea să le faci faţă mult mai bine, vei găsi soluţii mult mai bune decât ai fi făcut-o în vremea în care consumai alcool. Şi la fel de adevărat este că recuperarea nu te va transforma într-o persoană perfectă, iubită, acceptată şi respectată de toţi. Această aşa-numită “dorinţă de glorie” e combătută de Alcoolicii Anonimi care ştiu că perfecţionismul poate fi o problemă foarte gravă pentru alcoolicii aflaţi în recuperare, spunând că ceea ce se urmăreşte este progresul, şi nu perfecţiunea. Vei învăţa în grup că trebuie să te accepţi ca fiinţă umană căreia îi este imposibil să atingă idealuri supraomeneşti şi că doar acceptând acest lucru vei putea primi şi accepta ajutorul care ţi se oferă.
Un alt lucru pe care îl vom învăţa în recuperare este că starea noastră de bine nu trebuie să depindă de felul în care ne privesc ceilalţi pentru că dependenţa de alte persoane poate pune în pericol dezvoltarea personalităţilor noastre, putând ajunge să trăim cu handicapul de a fi fericiţi şi de a ne simţi bine doar atunci când ceilalţi sunt drăguţi cu noi. Asta nu înseamnă că va trebui să îi ignorăm total pe ceilalţi şi să urmărim exclusiv fericirea noastră.

Ce se întâmplă dacă nu te simţi confortabil în grup?

Din diferite motive, multe persoane nu se simt confortabil în legătură cu participarea lor la grup împreună cu alţi oameni. Astfel de anxietăţi sunt de înţeles, însă trebuie ştiut faptul că acestea pot să întârzie foarte mult procesul recuperării. Nu trebuie decât să perseverezi în a participa la şedinţele de grup; vei observa că acestea vor dispărea şi vor fi înlocuite de sentimente mult mai confortabile.
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine
Avatar utilizator
tudor
Veteran
Veteran
Mesaje: 3643
Membru din: 10 Dec 2009, 22:06
Zile de abstinență: 14,04,2008
Ani de abstinență: 10 ani
Localitate: Bucuresti
Contact:

ALEGE SA TRAIESTI FARA SA CONSUMI ALCOOL

Mesaj de tudor »

CE ESTE ALCOOLUL?
Alcoolul este un drog în stare lichidă, al cărui consum conduce în timp la dependența fizică și psihică. Alcoolismul este manifestarea conștientă sau nu, prin care individul caută satisfacerea nevoii de a consuma alcool indiferent de mijloace sau consecințe, pentru evitarea sevrajului sau a stărilor psihice neplăcute. Consumul este determinat de dependența fizică și dependența psihică.
Boala primară: nu este un simptom secundar al altei afecțiuni. Primară, se referă la natura alcoolismului ca entitate a bolii, în completarea acesteia și separat de celelalte stări pato-fiziologice care pot fi asociate cu aceasta. Primară înseamnă că alcoolismul, ca dependență, nu este un simptom al unei stări de boală evidențiate. Boala înseamnă un dezechilibru involuntar. Reprezintă suma fenomenelor anormale manifestate de un grup de indivizi. Aceste fenomene sunt asociate cu un set comun specific de caracteristici prin care acești indivizi diferă de normal și care îi pune în dezavantaj.

Boala progresivă: se înrăutațește progresiv. Victima devine bolnavă din punct de vedere psihic, spiritual, emoțional și fizic.

Boala fatală: boala poate fi doar oprită. Dacă nu, persoana va muri din cauza ei. Deseori progresivă și fatală înseamnă că această boală persistă în timp și că schimbările fizice, emoționale și sociale sunt deseori cumulative și pot progresa pe masură ce consumul continuă.

Alcoolismul cauzează moartea prematură prin supradoză, complicații organice asupra creierului, ficatului, inimii și multor alte organe, contribuind la sinucidere, omucidere, accidente de mașină și alte evenimente traumatice. Pierderea controlului înseamnă incapacitate de limitare a consumului de alcool sau de limitare a duratei consumului de alcool cu orice ocazie, a cantității consumate și /sau a altor consecințe ale alcoolului privind comportamentul. Preocuparea asociată cu consumul de alcool indică o atenție excesivă, concentrată pe alcool /drog, efectele și /sau consumul acestuia. Valoarea relativă atribuită astfel de către individ alcoolului, duce deseori la o direcționare a energiei departe de problemele importante ale vieții.

Consecințele nefaste sunt problemele legate de alcool sau pierderile suferite în diferite domenii cum ar fi sănatatea fizică(ex. sindromul retragerii, boli de ficat, gastrită, anemie, disfuncții neurologice); activitatea psihologică(ex. pierderea cunostinței, modificări de comportament și dispoziție); activitatea relațională(ex. probleme în căsnicie și abuz asupra copilului, afectarea relațiilor sociale); activitatea ocupațională(ex. probleme legate de școală sau serviciu); și probleme legale, financiare sau spirituale.

Negarea este folosită aici nu doar în sensul psihanalitic al unui mecanism unic de apărare și de negare a semnificației evenimentelor, ci într-un sens lărgit ce include o serie de manevre create pentru a reduce conștiința faptului că mai degrabă consumul de alcool constituie cauza problemelor unui individ, și nu rezolvarea acestor probleme. Negarea devine parte integrantă a bolii și un obstacol major în calea recuperării.


Cine este dependent de alcool?




Este dependent de alcool cel care consumă alcool în mod repetat și nu se poate opri din consum fără a suferi stări fizice sau psihice neplăcute.Efectele alcoolismului asupra organismuluiSeneca descria alcoolismul ca fiind nebunie liber consimțită care permite să iasă la iveală orice slăbiciune. Beția se transformă în cruzime aproape nemijlocit, căci sănătatea minții se degradează, iar cel atins de beție devine dezinteresat, indiferent și superficial. Prezentăm aici unele dintre efectele alcoolismului asupra organismului:

I. Alcoolul acționează în organism ca factor de stres: crește tensiunea arterială, sunt eliberate în sânge mai multe substanțe ca: lipide, zaharuri, cortizon.

II. Organismul folosește energie pentru înlăturarea alcoolului din organism, energie care ar fi fost necesară pentru buna lor funcționare. Metabolizarea alcoolului la nivelul ficatului, "fură" 80% din oxigenul necesar funcționării acestui organ. Astfel alcoolul devine un "parazit metabolic". Celulele cardiace și cele nervoase au cel mai ridicat consum de oxigen și suferă cel mai mult sub influența alcoolului.

III. Abuzul de alcool, consumul matinal "pe stomacul gol", duce la malnutriție. Organismul este lipsit de proteine, substanțe minerale și vitamine. Pe langă reducerea aportului acestor elemente importante din hrană, excesul de etanol are ca efect reducerea progresivă a capacității intestinului subțire de a reabsorbi substanțe importante ca: vitamina B1, acidul folic, iar mai târziu sodiu și apă.

IV. Produșii de înaltă toxicitate rezultați din descompunerea alcoolului (de ex. acetaldehida) afectează celulele nervoase. Incapacitatea progresivă a intestinului subțire de a absorbi substanțe vitale bunei funcționări a organismului (vitamine în special A și C, săruri minerale), cauzează în timp tulburări nervoase și tulburări cu origine somatică. Pierderea calciului, a fosfaților și a vitaminei D ca urmare a consumului de alcool, duce la pierderea masei osoase și la creșterea pericolului de fracturare. Inflamațiile mucoaselor gastrice și duodenale, precum și fisurile la nivelul inferior al esofagului duc la sîngerări grave.

Consumul permanent de alcool crește de zece ori mai mult riscul de îmbolnavire de cancer esofagian .Sub incidența suferinței intră și mușchiul cardiac. Îmbolnăvirea acestui mușchi se numește cardiomiopatie. De patru ori mai mulți alcoolici mor din cauza tulburărilor cardiace decât de ciroză
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine
Scrie răspuns