021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

Servicii de tratament ambulator si rezidential in Bucuresti si Suceava: http://www.clinica-aliat.ro

Centre gratuite ALIAT, de interventii scurte, AlcoInfo: Brasov-Spitalul Judetean, Bucuresti-Spitalul Pantelimon si Institutul Clinic Fundeni, Suceava - Spitalul Judetean. Detalii pe http://www.alcohelp.ro.

Reîntoarcerea dintr-o recădere 1

Avatar utilizator

Sunt autorul acestui subiect
tudor
Veteran
Veteran
Mesaje: 2710
Membru din: 10 Dec 2009, 22:06
Zile de abstinență: 14,04,2008
Zile de abstinență:
Ani de abstinență: 10 ani

Localitate: Bucuresti
Gen: Masculin - Masculin
Contact:

Reîntoarcerea dintr-o recădere 1

Mesajde tudor » 10 Dec 2011, 00:25

Nu toţi cei care sunt în recuperare dintr-o dependenţă recad, dar această posibilitate există. Deşi recăderea face parte din boala dependenţei, se pot face multe pentru evitarea acesteia. Iar dacă ai suferit o recădere – sau chiar mai multe – nu este nevoie să mai suferi încă una. Această lucrare te poate ajuta să treci de la stadiul în care ai avut o recădere la un stadiu de recuperare.


Definirea recăderii
 Prima definiţie a recăderii este generală şi este valabilă pentru orice boală: recăderea este întoarcerea rapidă la un stadiu precedent sau la o fază activă a unei boli, după o ameliorare parţială.
 Fiţi atenţi la faza de după o recuperare parţială. Recăderea este imposibilă, dacă nu există o anumită recuperare după boala respectivă.
 A doua definiţie este specifică pentru dependenţe: recăderea într-o boală adictivă este reîntoarcerea la atitudini, gânduri, sentimente, emoţii şi moduri de comportament care duc înapoi la o dependenţă activă.
 Pentru un alcoolic dau o persoană dependentă de alte droguri, recurgerea la vechile moduri de comportament înseamnă în cele din urmă reîntoarcerea la băutură ori la folosirea altor droguri.
 La o persoană cu probleme legate de alimentaţie, revenirea la aceste căi duce la bulimie sau diaree.
 În cazul unui jucător înrăit vechile metode înseamnă recăderea în patima jocului.

Acordaţi o atenţie sporită celei de-a doua părţi a definiţilor.. observă că mai întâi o persoană se întoarce la vechile moduri de gândire şi sentimente – vechi atitudini şi căi de comportament, după care începe dependenţa activă.

Multă lume în recuperare este dispusă să admită revenirea câteodată la vechile căi de comporatment sau moduri de gândire. Acestea se mai numesc şi gânduri de “putoare”. Neschimbandu-se, duce de obicei la băutură sau la folosirea drogului. Cei care participă la un program eficient de recuperare devin conştienţi destul de repede că au deraiat în aceste vechi metode, şi ştiu cum să se repună pe traseul vindecării.

Scopul acestei lucrări

Aceasta lucrare te va ajuta să învei tehnici de revenire şi punere a lor în practică pentru prevenirea continuă a recăderii. De asemenea te va îndruma în identificarea factorilor care probabil ţi-au cauzat recăderea.
În plus va contribui la elaborarea planurilor de prevenire a recaderii, pentru evitarea eşecurilor din trecut.

…Înainte de a începe

Poate te afli la prima recădere, sau poate ai recidivat în repetate rânduri. Oricum recuperarea este posibilă. Depinde de tine. Îţi atragem atenţia că: procesul necesita multă muncă, onestitate şi angajament pentru a reintra în recuperare, - şi mai important - pentru a te menţine în recuperare. Eşti pregătit s-o faci? Dacă răspunsul este Da, eşti gata să începi. Dacă este nu, înseamnă că încă nu te-ai luat angajamentul necesar.
Mai este un lucru de făcut înainte de a începe. Trebuie să faci un efort real pentru acceptarea faptului că recăderea este o parte a dependenţei tale şi să te ierţi.
Excesul de vinovăţie sau ruşine poate fi numai un obstacol. Cel mai bun plan este de a fi cinstit şi dispus de a accepta vechile greşeli, iar pentru moment hotareşte-te să faci schimbările necesare prevenirii unei viitoare recăderi.

Povestea unei recăderi

Uneori analizarea unei recaderi,- cu împrejurările şi evenimentele aferente -, poate ajuta la înţelegerea motivelor care au dus la folosirea drogului. În realitate, fiecare recădere îşi are povestea ei. Urmează un exemplu, povestea lui Sam, care te va ajuta să te gândeşti la întâmplarea proprie.

 Povestea recăderii lui Sam

Mă, numesc Sam, sunt alcoolic. M-am dus la tratament acum un an, mai ales pentru ca familia insista. Dupa externare, cu toate că nu eram sigur că vreau să mă duc la AA, m-am hotărât să încerc. La inceput participam la trei întâlniri pe săptămână şi păreau să ajute. După o vreme mă plictiseau vechile poveşti repetate la nesfârşit, aşa că mergeam mai rar.
Am găsit şi un serviciu cu jumatate de norma, care ma ajuta sa platesc unele datorii, si in multe cazuri ma simteam prea obosit ca sa plec. Nici macar nu ma gandeam la bautura, asa ca pana a urma am renuntat la intalniri.
Familia era foarte bucuroasa ca nu mai beau şi că puteam sa fac câte ceva in jurul casei. La început acasă toate erau în regulă, dar după o vreme soţia mă sâcâia tot mai des să fac mai multă treabă în casă. Am început să ne certăm pe teme prosteşti, iar unul dintre copii avea probleme la şcoală. Într-un weekend soţia era la lucru, iar eu zugrăveam. Toată ziua m-am ocupat de asta şi eram obosit. Când a venit acasă, a început sa găsească greşeli în munca pe care am făcut-o. În sfârşit a venit la locul unde zugrăveam, şi a spus că simte miros de alcool. M-am înfuriat de tot, pentru că nu băusem. Ne-am certat şi la urma am aruncat bidineaua, şi am ieşit să mă plimb. Îmi amintesc că mă gândeam, că dacă ea credea că am băut, aş purtea la fel de bine să şi beau. Atmosfera a ramas tensionată încă câteva zile.
Apoi, într-o seară, venind de la lucru, în drum spre casă, pur şi simplu am intrat într-un local, şi am comandat o bere. Nici nu m-am gandit că nu am voie să beau, până n-am terminat jumătate din ea, atunci era prea târziu, oricum. Deci am mai comandat una. În acea seară am băut numai două beri, dar câteva zile mai târziu am intrat iarăşi să iau câteva. Ziua de salariu era aproape, deci am repetat lucrul acesta. Atunci am stat consumând toată noaptea. De atunci beau tot timpul.

 Exercitiul 1
Analiza recăderii
Descrie câteva lucruri care au provocat recăderea lui Sam.
1.

2.


3.

4.

5.

 În spaţiul de mai jos poveşte recăderea proprie. Menţionează evenimentele care te-au dus la recădere, şi ceea ce s-a întâmplat după asta. Dacă ai avut recăderi precedente, aminteşte-le pe scurt, dar concentrează-te pe cea curentă.

Va urma !
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine

lazarescu nicolae
Veteran
Veteran
Mesaje: 908
Membru din: 18 Sep 2011, 18:35
Zile de abstinență: 30,06,2015
Zile de abstinență:
Gen: Nespecificat - Nespecificat

Re: Reîntoarcerea dintr-o recădere 1

Mesajde lazarescu nicolae » 29 Dec 2011, 12:36

Pai SAM asta nu mai bea ca sa-si multumasca sotia,grea incercare...eu nu mai beau ca sa ma multumesc pe mine si e mai usor.

Înapoi la “ALCOOLICI ANONIMI”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori