021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

conceptul de boala - partea 1

Avatar utilizator
tudor
Veteran
Veteran
Mesaje: 3643
Membru din: 10 Dec 2009, 22:06
Zile de abstinență: 14,04,2008
Ani de abstinență: 10 ani
Localitate: Bucuresti
Contact:

conceptul de boala - partea 1

Mesaj de tudor »

Alcoolismul este o boală:
În afara unui concept

Astăzi ideea de alcoolism ca boală este acceptată doar parţial. Studiile care întreabă oamenii despre natura alcoolismului dau nişte rezultate care să ne lămurească. În 1979, un studiu raporta că 85% dintre practicanţi văd alcoolismul ca o boală - acelaşi procent care vedea şi boala coronară arterială, hipertensiunea şi epilepsia ca boală (1). În 1988 un Studiu Gallop îi întreba pe cei din publicul larg dacă alcoolismul este o boală :
 78% din cei chestionaţi au fost total de acord cu asta.
 10% au fost de acord într-o anumită măsură.
 5% nu au fost de acord.
 1% nu şi-au exprimat nici o opinie.
Acelaşi studiu arată că publicul este nesigur în legătură cu termenul de boală. atunci când oamenii au fost întrebaţi care dintre variantele de mai jos descriu ceea ce simt în legătură cu alcoolismul:
 60% au spus că este o boală sau afecţiune.
 31% că este o problemă mentală sau psihologică.
 23 % că este lipsă de voinţă.
 16% că este o slăbiciune morală.
 6% au fost nesiguri.(2)
Motivele pentru care oamenii sunt ambivalenţi în legătură cu natura bolii sunt complexe. Motivul principal pentru care oamenii sunt confuzi în legătură cu conceptul de boală al alcoolismului, este pentru că necesită înţelegerea nu numai ştiinţifică, dar şi a ideilor despre judecata morală, liberul arbitru şi a stigmei dependenţei.
Această broşură explorează fiecare dintre aceste aspecte.
 În primul rând, vom urmări istoria conceptului de boală.
 Apoi, definim termenii adicţie şi boală, explicând cum alcoolismul se încadrează ambelor definiţii.
 Urmează să analizăm alternativele conceptului de boală şi să explorăm ideea de responsabilitate personală, în felul în care se aplică aceasta conceptului de boală.
 În final, vă vom răspunde la câteva întrebări puse frecvent pe tema conceptului de boală.

Alcoolismul şi adicţia de o substanţă chimică sunt similare în ceea ce priveşte caracterizarea după criteriile definiţie de boală. Fiindfaptul că fiecare drog are un efect specific asupra fiecărui individ , caracteristica esenţială a dependenţei care ne permite să diagnosticăm şi să prezicem progresia, fiind aceeaşi pentru fiecare drog, incluzând alcoolul. Cu toate astea, în această broşură termenul de alcoolism include şi dependenţa de un alt drog.
Fraza conceptul de boală, în special conceptul, atrage atenţia. Fraza a fost folosită de către oamenii care vedeau alcoolismul ca boală. Asta nu implică, faptul că alcoolismul ca şi boală este doar o încercare sau duce lipsă de evidenţe – cât de cât un concept. Credem că alcoolismul poate fi calificat ca boală şi scopul nostru este să vă explicăm ce înseamnă.

Istoria conceptului de boală

Conceptul de boală datează încă de pe vremea vechilor greci. Hippocrates, părintele medicinei, a lăsat câteva explicaţii ale conceptului de boală în secolul V A.D. El spunea că bolile sunt cauzate de un dezechilibru al elementelor naturale din corpul uman, în special ale pământului, aerului, focului şi apei. De-alungul istoriei, teoreticieni ai cauzelor bolilor au atribuit cauze cu totul diferite bolilor fizice faţă de cele psihiatrice. Teoreticieni proeminenţi, chiar până în decursul perioadei moderne, susţineau că tulburările psihiatrice sunt cauzate de către spirite rele, care luau stăpânire asupra corpului şi minţii şi care necesita exorcizarea.
Cam prin secolul XIX, unele boli erau considerate defecte de caracter sau degenerări morale. Printre acestea erau: sifilisul, alcoolismul şi cele mai multe dintre tulburările psihiatrice, incluzând schizofrenia sau tulburarea maniaco-depresivă. Cam până la începuturile secolului XX, tulburările mentale au căpătat caracterul de boală.
Medici din S.U.A. au recunoscut pentru prima dată alcoolismul ca boală prin scrierile lui dr. Bejamin Rush, fondatorul Asociaţiei Americane de Psihiatrie. La sfârşitul sec. XVIII dr. Rush a identificat alcoolismul ca o boală în care:
 Alcoolul este cauza.
 Lipsa controlului asupra comportamentului este simptomul caracteristic.
 Abstinenţa totală este singura cură eficientă.(3)
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine
Scrie răspuns