021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

Servicii de tratament ambulator si rezidential in Bucuresti si Suceava: http://www.clinica-aliat.ro

Centre gratuite ALIAT, de interventii scurte, AlcoInfo: Brasov-Spitalul Judetean, Bucuresti-Spitalul Pantelimon si Institutul Clinic Fundeni, Suceava - Spitalul Judetean. Detalii pe http://www.alcohelp.ro.

ATENTIE LA STARILE DE EXALTARE

Avatar utilizator

Sunt autorul acestui subiect
tudor
Veteran
Veteran
Mesaje: 3190
Membru din: 10 Dec 2009, 22:06
Zile de abstinență: 14,04,2008
Zile de abstinență:
Ani de abstinență: 10 ani

Localitate: Bucuresti
Gen: Masculin - Masculin
Contact:

ATENTIE LA STARILE DE EXALTARE

Mesajde tudor » 05 Iun 2011, 20:22

ATENTIE LA STARILE DE EXALTARE

Când lucrurile merg grozav de bine, atât de bine, încât vă simţiţi de parcă n-aţi mai fi alcoolic - prudenţă maximă! În ase¬menea momente (chiar şi după câţiva ani de abstinenţă împlinită), gândul că ar prinde bine un păhărel poate părea foarte firesc iar amintirea mizeriei din zilele de băut se estompează pentru o vre¬me. Doar un păhărel începe să apară ca mai puţin fatal şi curând ne vom convinge că nu ar fi nici primejdios, nici dăunător.

Mai mult ca sigur, un singur păhărel nu ar fi - pentru un băutor normal. Însă, experienţa noastră cu băutura ne-a tot arătat ce poate face unora ca noi, care nu putem bea ca băutorii normali, un presupus inofensiv păhărel - în realitate, unul fatal. Mai de-vreme sau mai târziu, acesta ne va convinge că un al doilea pă¬hărel n-are cum să ne facă rău. Şi, la urma urmei, de ce două, după primele?
Băutul de bucurie sau la sărbători, când avem un motiv legitim pentru veselie, în mijlocul rudelor sau prietenilor joviali, care pot bea fără nici un pericol, apare ca deosebit de tentant. Băutul celorlalţi ne apare ca o presiune socială asupra noastră, să facem şi noi la fel.
Acest fenomen se explică, probabil, prin mentalitatea ca un pahar de etanol (alcool etilic) nu poate lipsi de la petrecerile cu voie bună (precum nici de la cele de doliu). Conexiunea aceasta poate persista în mintea noastră mult timp după ce aflam că nu mai este nevoie să bem.
Acum ştim că există multe căi pentru pararea acestei presiuni sociale de a bea, precum căile descrise în capitolul 26. Pe scurt, să ne reamintim ca nici o situaţie nu ne aduce vindecarea din alcoo¬lism, boala care este activată în clipa în care începem să bem, in-diferent de ocazie sau de motiv.
În cazul unora dintre noi, impulsul de a bea un păhărel de voie bună, când ne simţim deosebit de bine, este şi mai perfid când nu avem nimic de sărbătorit şi când nu ne presează nimeni să bem. Acest impuls poate apărea din senin, în cele mai neaşteptate momente, fără să putem vreodată înţelege din ce cauză.
Acum ştim să nu intrăm în panică, atunci când apare gândul la un pahar de alcool. La urma urmelor, este un gând firesc în zilele noastre şi, de înţeles în cazul acelora dintre noi care deveniserăm maeştri în această artă, prin practică îndelungată.
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine

dudaev
Senior
Senior
Mesaje: 133
Membru din: 05 Feb 2010, 21:21
Gen: Nespecificat - Nespecificat

Re: ATENTIE LA STARILE DE EXALTARE

Mesajde dudaev » 24 Iun 2011, 21:46

Buna , TUDORE !

Nu stiu cum sa-ti multumesc pentru articolele acestea care ma motiveaza foarte mult imi deschid ochii, ma fac sa am mai multa incredere in mine si ma pun in garda pentru eventualele incercari ale alcolului . Astazi m-am intilnit cu cineva care a avut o abstinenta de 4 ani si de citeva luni iarasi bea . Am ramas uimit cind l-am vazut .

Cu stima,

Victor

Înapoi la “ALCOOLICI ANONIMI”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 13 vizitatori