021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

Servicii de tratament ambulator si rezidential in Bucuresti si Suceava: http://www.clinica-aliat.ro

Centre gratuite ALIAT, de interventii scurte, AlcoInfo: Brasov-Spitalul Judetean, Bucuresti-Spitalul Pantelimon si Institutul Clinic Fundeni, Suceava - Spitalul Judetean. Detalii pe http://www.alcohelp.ro.

. Ieşitul din capcana lui "dacă"

Avatar utilizator

Sunt autorul acestui subiect
tudor
Veteran
Veteran
Mesaje: 2869
Membru din: 10 Dec 2009, 22:06
Zile de abstinență: 14,04,2008
Zile de abstinență:
Ani de abstinență: 10 ani

Localitate: Bucuresti
Gen: Masculin - Masculin
Contact:

. Ieşitul din capcana lui "dacă"

Mesajde tudor » 03 Iul 2011, 09:47

. Ieşitul din capcana lui "dacă"
Legăturile încâlcite cu alţi oameni nu sunt singurele căi de primejduire a abstinenţei, prin dependenţă de factori exteriori. Unii avem, neintenţionat, tendinţa de a face ca abstinenţa să de¬pindă de anumite condiţii.
Un membru A.A. remarca:
- Noi, beţivii*, suntem captivii lui "dacă". Pe când beam, eram tot aşa de plini de "dacă", pe cât eram plini de alcool. Multe dintre reveriile noastre începeau cu: "dacă numai...". Ne spuneam mereu ca nu ne-am fi îmbătat, dacă una sau alta nu s-ar fi întâmplat; sau că nu am avea nici o problemă cu băutul, dacă...
Fiecare dintre noi veneam cu explicaţii (scuze?) proprii, după acel "dacă", pentru a ne justifica băutul.
Fiecare dintre noi gândea ceva de genul următor:
"N-aş bea eu în halul acesta, dacă n-ar fi nevastă-mea (sau soţul sau iubita/iubitul)"; "numai de-aş avea eu mai mulţi bani şi mai puţine datorii"; "dacă n-ar fi toate problemele astea din fami

¬* Unii dintre membrii AA se refera la sine cu apelativul de "beţiv ", indife¬rent de cât timp a trecut de la ultimul lor pahar. Alţii preferă cuvântul "al¬coolic". Ambii termeni îşi au raţiunea lor. "Beţiv" sună mai vesel, tinde să dezumfle ego-ul şi ne aminteşte de fragilitatea noastră în faţa paharului. "Alcoolic" este un cuvânt la fel de onest, dar mai demn şi mai conform cu ideea larg acceptată că alcoolismul este o boală respectabilă, nu o auto¬complacere intenţionată.
110 VIAŢA FĂRĂ BĂUTURĂ
lie"; "dacă n-aş fi aşa de presat, din toate părţile"; "dacă aş avea un serviciu mai bun sau o locuinţă mai bună"; "dacă m-ar înţelege oamenii"; "dacă starea generală din lume nu ar fi aşa de lamentabilă"; "dacă oamenii ar avea mai multă bunătate, consideraţie, onestitate"; "dacă nu m-ar face alţii să beau"; "dacă n-ar fi războiul (orice război)".
Privind în urmă la acest mod de gândire şi la comportamen¬tul care rezultă din el, vedem ca lăsăm într-adevăr împrejurările să ne controleze viaţa.
Odată cu încetarea băutului, multe dintre respectivele situaţii exterioare ajung să ocupe un loc mai restrâns în mintea noastră. La nivel personal, multe se clarifica, de îndată ce începem să ne abţinem de la alcool şi vedem mai limpede ce-am putea face în legătură cu celelalte, la vremea potrivită. Între timp, viaţa noastră în abstinenţă continuă neîncetat să se amelioreze, indiferent de condiţiile exterioare.
Dar, după un timp în abstinenţă, vine o vreme când - bum! ¬ne trăsneşte o nouă descoperire. Vechiul nărav al lui "dacă", din zilele băutului, iese la suprafaţă din nou, ca să se agaţe ca scaiul de abstinenţa noastră. Fără să ne dăm seama, ne-am supus abstinenţa unor condiţii. Am început să gândim că, da, este minunat să fii ab¬stinent - dacă totul merge strună, dacă nimic nu ne supără.
Alcoolismul nu tolerează nici un dacă şi nu dispare niciodată, nici timp de o săptămână sau de o zi, nici măcar pentru o ora, ca noi să putem fi nealcoolici şi capabili să bem din nou, la ocazii de-osebite sau pentru un motiv special - nici măcar la o sărbătorire unică într-o viaţă sau la o durere care ne loveşte, nici dacă plouă în Spania sau cad stelele din cer peste Alabama. Alcoolismul nu se tocmeşte cu noi şi nu ne acorda graţieri, pentru nici un preţ.
VIAŢA FĂRĂ BĂUTURĂ 111
Poate că este nevoie de timp, ca să ne pătrundă convingerea aceasta până în măduva oaselor. Şi, uneori, nu identificam condiţiile pe care ne-am bazat, inconştient, recuperarea, până în cli¬pa în care ceva nu merge cum trebuie şi nu din vina noastră. Şi atunci - ţin-te bine, frate - loveşte catastrofa, iar noi nu prevăzuserăm una ca asta!
Gândul la un pahar este ceva natural sub socul unei dezamăgiri. Dacă nu obţinem sporul la salariu, promovarea sau serviciul pe care contaserăm sau dacă relaţia de iubire începe să meargă anapoda ori cineva se poarta urât cu noi, atunci vedem că, tot timpul, contaserăm pe situaţii exterioare, care să dea un rost ab¬stinenţei noastre.
Undeva, într-o circumvoluţie a creierului, se pitiseră mici rezerve - condiţii puse abstinenţei. Şi acestea abia aşteptaseră să iasă la suprafaţă. Noi continuaserăm să ne spunem: "absti¬nenţa este colosală şi intenţionez să mi-o păstrez", fără să ne au¬zim reţinerea şoptită: "vreau să zic, dacă totul iese cum vreau eu".
Noi nu ne putem permite acel "dacă". Trebuie să ne păstrăm abstinenţa, indiferent de ce ne oferă viaţa, indiferent dacă neal-coolicii ne apreciază sau nu pentru că ne abţinem de la băutură. Nu ne putem permite ca abstinenţa să ne fie dependentă de altce¬va, încâlcită în relaţiile cu alţii sau limitată de vreun pretext sau de vreo situaţie exterioară.
Ni s-a dovedit, de zeci de ori, că nu ne putem menţine o ab¬stinenţă îndelungată, doar de dragul soţiei, soţului, copiilor, iubi-tului (iubitei), părinţilor, altor rude sau prieteni, nici de dragul serviciului, nici ca să-i facem pe plac sefului (doctorului, judecătorului sau creditorului) - nu putem rămâne abstinenţi decât pentru noi înşine şi nimeni altcineva.
112 VIAŢA FĂRĂ BĂUTURĂ
Când ne legăm abstinenţa de orice altă persoană (fie şi un alt alcoolic recuperat) sau de orice condiţii exterioare, ne punem în situaţii nebuneşti şi primejdioase. Când gândim: "O să rămân ab¬stinent, dacă..." sau "n-o să beau, din pricină că..." (aici completaţi cu orice situaţie, alta decât propria dorinţă de a fi sănătos), ne punem prosteşte în primejdia de a bea, în clipa în care condiţiile, persoana sau situaţia se schimbă. Şi oricare dintre acestea se poate schimba, în orice moment.
Rămânând nedependentă, neasociată cu nimic altceva, absti¬nenţa are şansa de a se întări suficient, ca să ne dea capacitatea de a face faţă oricărei situaţii şi oricărei persoane. Şi, după cum veţi putea vedea, începe să ne placă şi acest sentiment.
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine

Înapoi la “ALCOOLICI ANONIMI”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori