021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

DOAR PENTRU AZI

Materiale folositoare, filme, texte, AA.
Avatar utilizator
tudor
Veteran
Veteran
Mesaje: 3642
Membru din: 10 Dec 2009, 22:06
Zile de abstinență: 14,04,2008
Ani de abstinență: 10 ani
Localitate: Bucuresti
Contact:

DOAR PENTRU AZI

Mesaj de tudor »

DOAR PENTRU AZI

1. Azi voi încerca să trăiesc doar în intervalul zilei prezente şi să nu mă frământ cu toate problemele vieţii mele deodată. Pot face în douăsprezece ore, ceva care, dacă aş simţi că trebuie făcut o viaţă întreagă m-ar îngrozi.
2. Azi voi fi fericit. Aceasta înseamnă să consider ca fiind adevărat ceea ce spunea Abraham Lincoln şi anume că “majoritatea oamenilor sunt atât de fericiţi cât se hotărăsc ei să fie”.
3. Azi mă voi adapta la ceea ce este şi nu voi încerca să adaptez totul la propriile mele dorinţe. Îmi voi lua “norocul” aşa cum vine el şi mă voi potrivi pe mine însumi lui.
4. Azi voi încerca să îmi dezvolt mintea. Voi studia, voi învăţa ceva util, nu îmi voi lăsa mintea să lenevească, voi citi ceva care cere efort, gândire şi concentrare.
5. Azi îmi voi exersa sufletul în trei moduri. Voi face cuiva un bine şi nu voi lăsa să se afle cine i l-a făcut – dar nu contează dacă cineva ştie totuşi. Voi face cel puţin două lucruri de care nu am chef – doar ca exerciţiu. Nu voi arăta nimănui că sufăr, chiar dacă cineva mă va răni – azi nu voi arăta aceasta.
6. Azi voi fi agreabil. Voi arăta cât pot de bine, mă voi îmbrăca aşa cum se cuvine, voi vorbi pe un ton potolit, mă voi purta curtenitor, nu voi critica nici un strop şi nu voi încerca să îndrept pe nimeni altul decât pe mine.
7. Azi voi avea un program. Poate că nu o să îl urmez punct cu punct, dar mi-l voi face. Mă voi salva în faţa a două molime: pripeala şi nehotărârea.
8. Azi voi căuta să fiu singur o jumătate de oră, să mă relaxez. În acest interval, cândva în cursul zilei, voi încerca să arunc o privire realistă asupra vieţii mele.
9. Azi nu îmi va fi frică. Mai ales, nu mă voi teme să savurez ceea ce este frumos şi să cred că ceea ce dau eu celorlalţi, voi primi la rândul meu.

din materialele Alcolicilor anonimi
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine
Avatar utilizator
tudor
Veteran
Veteran
Mesaje: 3642
Membru din: 10 Dec 2009, 22:06
Zile de abstinență: 14,04,2008
Ani de abstinență: 10 ani
Localitate: Bucuresti
Contact:

Spune întotdeauna ce simţi şi fă ceea ce gândeşti!

Mesaj de tudor »

Scrisoarea de adio a lui Gabriel Garcia Marquez trimisă prietenilor săi:

“Dacă pentru un moment Dumnezeu ar putea uita că sunt o păpuşă de cârpă şi mi-ar da drept cadou o bucăţică de viaţă, aş profita de ea cât mai mult posibil. Nu aş spune probabil tot ceea ce gândesc,dar cu siguranţă aş gândi tot ceea ce spun. Aş da valoare lucrurilor, nu pentru ceea ce ele reprezintă, ci mai curând pentru ceea ce semnificâ. Aş dormi puţin, aş visa mai mult, ştiind că pentru fiecare minut în care închidem ochii, pierdem saizeci de secunde de lumină. Aş merge când alţii se opresc; m-aş trezi când alţii adorm.

Dacă Dumnezeu mi-ar face cadou încă puţină viaţă – m-aş îmbrăca cu simplitate, m-aş lungi pe burtă pe pământ, lipindu-mi de el nu numai corpul ci şi sufletul. Le-aş arăta oamenilor cât de mult se înşeală gândindu-se că încetează să iubească atunci când îmbătrânesc, fără să ştie că îmbătrânesc atunci când încetează să iubească.

Unui copil i-aş da aripi, dar l-aş lăsa să înveţe singur să zboare. Pe bătrâni i-aş învăţa că moartea nu vine odată cu bătrâneţea, ci mai curând odată cu uitarea.

Am învăţat atâtea de la voi, oameni!... Am învăţat că toată lumea vrea să trăiască pe vârful muntelui, fără să ştie că adevărata fericire constă în felul în care urci. Am învăţat că atunci când un nou născut strânge pentru prima dată, în mâna sa micuţă, degetul tatălui său, el îl prinde în capcană pentru toată viaţa. Am învăţat că un om nu are dreptul să privească de sus pe un semen al său, decât atunci când trebuie să îl ajute să se ridice.

Sunt atâtea lucruri pe care le-am putut învăţa de la voi! Dar puţine îmi vor servi cu adevărat, pentru că atunci când ele vor fi fost aranjate în această valiză, care este viaţa mea, din păcate eu voi fi pe cale să mor.


Dacă aş şti că astăzi este ultima dată când te văd adormind, te-aş strânge tare în braţele mele şi L-aş ruga pe Dumnezeu să îţi păzească sufletul. Dacă aş şti că acestea sunt ultimele minute în care te văd, ţi-aş spune “Te iubesc”şi aş ignora, ruşinat, că tu o ştii deja.

Există întotdeauna un ‘mâine’ şi viaţa ne dă o altă oportunitate de a face lucrurile bine; dar dacă mă înşel şi această zi este singura care ne-a mai rămas, mi-ar place să-ţi spun cât te iubesc şi că nu te voi uita niciodată. Ziua de mâine nu este asigurată nimănui, tânăr sau bătrân. Astăzi ar putea fi ultima dată când îi vezi pe cei dragi. Nu mai aştepta, acţionează acum, pentru că s-ar putea ca “mâine” să nu mai vină niciodată şi cu siguranţă, vei regreta ziua în care nu ţi-ai făcut timp pentru un surâs, o îmbrăţişare, un sărut şi în care ai fost prea ocupat pentru a adresa celor dragi o ultimă urare. Păstrează-i aproape de tine pe cei pe care îi iubeşti; şopteşte-le la ureche că ai nevoie de ei; iubeşte-i şi poartă-le de grijă; fă-ţi timp să le spui ‘te înţeleg’, ‘iartă-mă’, ’te rog’, ’multumesc’ şi toate celelalte cuvinte de dragoste pe care le cunoşti. Nimeni nu-şi va aminti de tine pentru gândurile tale secrete. Cere-I lui Dumnezeu forţa şi înţelepciunea să le exprimi. Demonstrează prietenilor tăi şi fiinţelor dragi cât de mult înseamnă pentru tine.”( Gabriel Garcia Marquez)
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine
Avatar utilizator
tudor
Veteran
Veteran
Mesaje: 3642
Membru din: 10 Dec 2009, 22:06
Zile de abstinență: 14,04,2008
Ani de abstinență: 10 ani
Localitate: Bucuresti
Contact:

Parabola vremurilor “grele”

Mesaj de tudor »

“Într-o dimineaţă, un tânăr artist intră într-o cafenea, fiind foarte entuziasmat că a fost angajat să picteze portretul unui om cu bani care avea o firmă de construcţii. În timp ce îşi savura cafeaua bucuros, văzu un ziar lăsat pe masa vecină pe care era tipărit cu litere mari următorul titlu: Vin vremuri grele! Începu să se gândească tot mai mult la aceste cuvinte.

Patronul cafenelei trecu să-l salute şi văzându-l îngrijorat, îl întrebă dacă s-a întâmplat ceva. Acesta i-a răspuns trist că trebuie să plece, căci “vin vremuri grele”, aşa că trebuie să muncească la lucrarea lui.

Patronul începu să se macine că poate chiar „vin vremuri grele”. Devenea din ce în ce mai îngrijorat pe măsură ce se gândea la vorbele tânărului. Îşi sună apoi soţia rugând-o să nu se supere, dar că trebuie să-şi anuleze comanda pentru rochia cea nouă, deoarece este cam scumpă şi s-au anunţat „vremuri grele”. Aceasta sună la magazinul unde îşi comandase rochia şi o rugă pe patroană să-i anuleze comanda. Îşi ceru scuze, dar …„vin vremuri grele” şi trebuie să facă economii.

Patroana n-a avut încotro şi a anulat comanda, dar îşi aminti că a auzit ea la ştiri, cândva, că „vin vremuri grele”. Aşa că a sunat imediat la firma de construcţii pe care o angajase pentru executarea unei lucrări de extindere a magazinului. L-a anunţat pe constructor că va renunţa pentru moment la lucrare, deoarece “vin vremuri grele” şi nu îşi poate asuma un asemenea risc în acest moment.

Constructorul s-a întristat la auzul acestei veşti, motiv pentru care s-a grăbit să-l sune pe tânărul artist spunându-i că doreşte anularea comenzii pentru portret, întrucât „vin vremuri grele” şi acesta nu este un moment potrivit să cheltuie banii pe lucruri artistice.

Copleşit de supărare, tânărul artist a acceptat cu resemnare vestea, că doar s-a întâmplat aşa cum a anticipat. Simţindu-se trist, porni înspre cafeneaua favorită să-şi înece amarul cu un pahar de vin.

În timp ce stătea din nou aşezat la masa lui, zări ziarul pe care scria „Vin vremuri grele”. De data asta s-a ridicat şi a luat ziarul pentru a-l cerceta mai bine. Data ziarului era de acum 5 ani. Cineva despachetase farfurii pentru restaurant.”

Viața noastra este asemeni unui joc cu bumeranguri. Toate gândurile, cuvintele și faptele noastre se vor întoarce la noi, mai devreme sau mai târziu, cu acuratețe năucitoare. Suntem creatorii propriei noastre realităţi!
( textul parabolei preluat de pe http://www.ozibuna.net )
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine
Avatar utilizator
tudor
Veteran
Veteran
Mesaje: 3642
Membru din: 10 Dec 2009, 22:06
Zile de abstinență: 14,04,2008
Ani de abstinență: 10 ani
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: DOAR PENTRU AZI

Mesaj de tudor »

De aproape 3 ani de zile pedalez zilnic! În copilărie n-am folosit bicicleta, mi-era frică. Eram, în schimb, un mare fan al rolelor. Mai tâziu însă, la o vârstă la care deja e destul de greu să înveţi să pedalezi, am învăţat (cu ajutorul bunicului meu, mare-mare fan al bicicletei) cum să-mi ţin echilibrul pe două roţi şi d-atunci nu mă pot opri din pedalat. Una dintre cele mai mari pasiuni “active” pe care o am este mersul pe bicicletă!

E sănătos, e rapid, e relaxant, e plăcut… şi, ciudat sau nu, este precum o meditaţie – când sunt pe şa parcă meditez, deşi în jurul meu nu-i linişte, ci haos total, eu gândesc mai limpede ca niciodată!

Mi-am dat seama apoi că există nişte lecţii “de viaţă” pe care le pot “scoate” din toată pasiunea mea pentru pedalat. Sunt învăţături simple, dar care n-ar trebui uitate niciodată. Asta pentru mine este încă o dovadă că bicicleta, deşi o invenţie a trecutului, este “instrumentul” viitorului.

1. Ţine-ţi echilibrul!
Albert Einstein spune: “Viaţa-i precum mersul pe bicicletă, ca să înaintezi trebuie să-ţi ţii echilibrul.”

Nu-i în regulă să munceşti prea mult, dar nici să pierzi vremea prea mult.

Nu-i în regulă să mănânci prea mult, dar nici să stai nemâncat.

Echilibrul este cheia succesului în pedalat… şi aşa e şi-n viaţă. Când realizezi că nu mai eşti “echilibrat”, atunci trebuie să iei atitudine! Poate e cazul să faci nişte mici schimbări…

2. Schimbă ruta!
Maria Robinson spune: “Nimeni nu poate merge înapoi în timp ca să schimbe începutul, dar oricine poate, începând de azi, să modifice finalul.”

Uneori nu eşti pe şoseaua potrivită: fie sunt prea multe maşini, fie drumul nu-i asfaltat şi rişti să faci o pană… aşa că schimbi traseul.

Nu-i uşor să-l schimbi, desigur, pentru că nu cunoşti noul traseu. Nu ştii ce poţi găsi pe acest nou trase şi faptul că nu-l cunoşti pe dinafară te face să nu te simţi confortabil…

E greu să faci schimbări în viaţă, dar e bine să le faci. Stagnarea nu te va duce nicăieri.

3. Ai grijă la ritmul cu care pedalezi!
Pedalează repde la început şi vei fi obosit tot restul traseului… Pedalează prea încet şi vei ajunge târziu la destinaţie…

Fiecare biciclist şi fiecare om de pe Planetă are ritmul său pe care ar face bine să-l cunoască.

Unii biciclişti pot pedala ore în şir fără să simtă oboseala, în timp ce alţii nu pot pedala mai mult de 10 km fără o pauză de o oră…

Aşa-i şi-n viaţă! Ai grijă la ritmul cu care evoluezi, la ritmul prin care treci prin viaţă, la viteza cu care mergi pe stradă. Nu te grăbi prea tare, dar nu sta nici în loc. Vezi care-i ritmul tău potrivit în orice…

4. Ieşi în evidenţă!
Bicicliştii încearcă să supravieţuiască pe şosea în fiecare clipă – poartă veste reflectorizante, îşi montează ochi de pisică, faruri, stopuri şi tot felul de alte lucruri ce-i pot face să iasă în evidenţă!

Asta, desigur, pentru că dacă nu ar încerca să iasă în evidenţă ar fi călcaţi de maşini sau tiruri.

Şi, din nou, ăsa-i şi-n viaţa reală! Trebuie să încerci să ieşi în evidenţă – asta te va motiva să “pedalezi” înainte prin viaţă. Trebuie să fii vizibil, să ai ceva de spus, să fii auzit când e cazul! Totuşi, nu uita de echilibru! Nu încerca prea tare – asta doar te va face “neplăcut”.

5. Cere ajutorul celorlalţi!
Bicicliştii sunt foarte prietenoşi unii cu alţii! De fiecare dată când un biciclist este oprit pe partea dreapta a carosabilului, o să vezi alţi biciclişti care se opresc să-l întrebe dacă-i în regulă, dacă are nevoie de ajutor – poate de o pompă sau un petic pentru cameră?

În viaţa uneori ezităm să cerem ajutorul celor din jur – uneori de ruşine, alteori de fică. Asta-i o lecţie importantă: cere! Ţi se va da! Sau, în cel mai rău caz, primeşti un refuz! Un articol complet pe tema asta avem aici: Cere şi ţi se va da!

6. Fă pauze!
La drumuri mai lungi bicicliştii fac pauze regulate în care se odihnesc. Uneori, de când cu secolul vitezei, de când cu această abundenţă continuă de informaţii, uităm să ne oprim şi să ne odihim sau să medităm asupra unor “probleme” alte vieţii.

E faimoasă vorba aceea a românului: “Pauzele mici şi dese, cheia marilor succese!”

7. Pedalează cu plăcere!
Greg Anderson spune: “E vorba de călătorie, nu de destinaţie.”

Destinaţia omului este, din păcate, moartea… iar “Viaţa” este de fapt singura noastră călătorie!

Bicicliştii mereu vor pedala cu plăcere căci actul în sine este plăcut. Desigur că poate n-ar pedala fără o destinaţie anume, dar ei au mereu grijă să-şi facă traseul cu plăcere!

Ai grijă să faci şi tu asta în viaţa ta! Treci prin viaţă cu plăcere, cu viteza optimă, echilibrat, iar dacă lucrurile nu stau aşa cum ai vrea… schimbă ruta!
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine
Scrie răspuns