021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

AA

Aici puteti povesti experientele personale.
Roxana Vasile
Boboc
Boboc
Mesaje: 1
Membru din: 17 Ian 2013, 13:12

AA

Mesaj de Roxana Vasile »

Mama mea consuma alcool, de cand eram copil. Obisnuia sa bea mai mult la anumite evenimente in familie, (parintii si copii)...zile de nastere, o reusita la scoala. De cand am plecat de acasa si eu si sora mea a inceput mai des...de 2-3 ori pe saptamana si fara motiv (nu era nimic de sarbatorit). A fost plecata 2 ani intr-o alta tara si de cand s-a intors "bucuriile" ei s-au marit considerabil. Nu mai tine cont ca eu o vad, ca o vede sotul meu, sora mea, sotul ei, ca este seara de Craciun, ca avem invitati.
Aceasta problema ma termina in ultimul hal si nu stiu cum sa abordez problema pentru ca imi este rusine fata de ea si stiu cat de groaznic s-ar simti ea daca ii spun ceva despre acest subiect. Rugamintea mea, este sa imi dati un sfat despre cum as putea aborda aceasta problema pentru a-i putea gasi rezolvarea. Nu sunt o persoana foarte diplomata si nu stiu cum sa incep si de unde sa incep. Precizez ca si tatal meu consuma alcool zilnic (3-4 beri si 3-4 pahare de vin).
Astept un raspuns. Multumesc!
Avatar utilizator
Relus
Veteran
Veteran
Mesaje: 3802
Membru din: 27 Dec 2010, 12:17
Zile de abstinență: 27,12,2010
Ani de abstinență: 10 ani

raspuns pentru Roxana

Mesaj de Relus »

de Roxana Vasile » Joi Ian 17, 2013 1:32 pm

Mama mea consuma alcool, de cand eram copil. Obisnuia sa bea mai mult la anumite evenimente in familie, (parintii si copii)...zile de nastere, o reusita la scoala. De cand am plecat de acasa si eu si sora mea a inceput mai des...de 2-3 ori pe saptamana si fara motiv (nu era nimic de sarbatorit). A fost plecata 2 ani intr-o alta tara si de cand s-a intors "bucuriile" ei s-au marit considerabil. Nu mai tine cont ca eu o vad, ca o vede sotul meu, sora mea, sotul ei, ca este seara de Craciun, ca avem invitati.
Aceasta problema ma termina in ultimul hal
Avatar utilizator
Relus
Veteran
Veteran
Mesaje: 3802
Membru din: 27 Dec 2010, 12:17
Zile de abstinență: 27,12,2010
Ani de abstinență: 10 ani

Re: raspuns pentru Roxana

Mesaj de Relus »

draaga mea citind ceea ce am scris fiecare dintre noi,vei afla sau poate deja sti ca betia ,dorinta de a bea cu motiv sau fara,este o boala,o boala a sufletului,o boala mentala si psihica,
Si eu si alti beam fara un motiv anume iar la sfarsitul acestei perioade chiar ca nu imi pasa cui fac rau,de ce pentru ca eram pe marginea prapastiei si eram suparata pe mine si pe neputinta mea ,nu ma mai putea opri singura ,intrarea in iad fara sperante.
Si totusi s a produs minunea!
Citeste ceea ce este scris si poate ,sau cu siguranta vei afla singura ceea ce ma ajutat pe mine ,ceea ce i a ajutat pe ceilalti.
IMPORTANT de retinut,daca se vrea, sa sti ca se poate!
Iti doresc rabdare,perseverenta si multa iubire fata de tine si de toti ai tai,asa sigur Dumnezeu va intorce capul spre voi,veti gasi ajutorul.
colica zis alcoolica
Veteran
Veteran
Mesaje: 2344
Membru din: 11 Iul 2011, 11:23
Zile de abstinență: 25,06,2012
Ani de abstinență: 1 an

Re: raspuns pentru Roxana

Mesaj de colica zis alcoolica »

Buna seara Roxana ,
Si la mine tatal meu a consumat alcool si eu ca si tine suntem codependenti.
Imi era rusine pentru ce facea el. Imi aduc aminte ca eram cred in clasa a 9-a (nu stiu daca inainte sau dupa ce m-am apucat si eu de baut ) si noi plecam iar de acasa ca facea un scandal de nu se mai putea , ameninta ca o omoara pe mama prin somn , ca da foc la casa, etc.
Atunci iar ne-am luat toti , mama , fratele si cu mine talpasita iar la unchiul care era locuia cam la 2 km de noi.
N-am facut decat cateva sute de metri si mi-am vazut colegii care veneau sa ma colinde si apoi sa mergem cred mai departe ....eu nu stiam de vizita ca nu erau mobile pe atunci si eu nu aveam nici fix.Am intors privirea intr-o parte ca imi era rusine de parintii mei si nu stiam ce sa le spun ,am trecut mai departe fara sa fiu vazut si m-am gandit la ce fericite sarabatori au oamenii "normali "....
A doua zi sau a treia nu am rezistat si m-am dus inapoi acasa doar eu , ca-l iubeam asa betiv pe tata si am asistat la un delirium tremens, el incercand sa se lase singur de baut pentru noi .
A trebuit sa ajung si eu dependent sa imi inteleg tatal si alcoolismul si mai apoi mama .

Daca vrei sa iti ajuti mama cred ca se poate daca isi da si ea seama ca are o problema .
Sunt chestionare chiar aici , pe forumul Alcohelp : http://www.alcohelp.ro/ro/audit/
Te putem ajuta si cu carti legate de alcoolism si metode de a sta abstinenti .
Si chiar daca citesti pe forum experientele prietenilor cred ca sunt multe de invatat .
Aliat are si doua centre dar cel mai bine ii scii lui Admin pe adresa lui tehnic@alcohelp.ro si sunt sigur ca o sa primesti toate informatiile utile despre centrele Aliat .
Te asteptam sa ne scrii cat poti de des .
Cu drag , Colea alcoolic.
,,Cine tine prea mult la viata sa si-o va pierde "
Avatar utilizator
admin
Administratorul site-ului
Mesaje: 1161
Membru din: 11 Noi 2009, 17:43
Contact:

Re: AA

Mesaj de admin »

Buna si bine ai venit !
Am mutat topicul tau in sectiunea PREZENTATI-VA.
Admin
ALIAT
office@aliatong.ro
021/9335 Alcoline
Avatar utilizator
dani
Veteran
Veteran
Mesaje: 4268
Membru din: 24 Iun 2012, 00:14
Zile de abstinență: 20,04,2012
Ani de abstinență: 5 ani

Re: AA

Mesaj de dani »

Buna dimineata Roxi
Citez:...`` nu stiu cum sa abordez problema pentru ca imi este rusine fata de ea si stiu cat de groaznic s-ar simti ea daca ii spun ceva despre acest subiect.``Iti va fi mai putin rusine sau te vei simti mai putin vinovata cand va trebui sa mergi Doamne fereste la ea la spital imbolnavita fiind de alcool ? Asa ca ia-ti inima in dinti si cand o prinzi o data treaza expune-i temerile tale.Eventual la discutie sa participe si tatal tau.Sigur ea va nega ,va spune ca ea nu are o problema ,ca a baut de suparare,bucurie,sarbatoare etc.Ca oricine are voie sa bea un pahar chiar si medicii recomanda un pahar de vin.
Discutia cu ea e doar un mic pas din lungul drum spre renuntarea la alcool,ca doar nu-ti inchipui ca se si lasa daca vorbesti cu ea, chiar recunoscandu-si problema va incepe cu amanarile ``lasa ca de saptamana viitoare``etc.
Dani
Pentru sănătatea economiei naţionale consumaţi cât mai multe produse româneşti.
Avatar utilizator
Relus
Veteran
Veteran
Mesaje: 3802
Membru din: 27 Dec 2010, 12:17
Zile de abstinență: 27,12,2010
Ani de abstinență: 10 ani

Re: AA

Mesaj de Relus »

CÂTEVA GÂNDURI LEGATE DE AJUTAREA BĂUTORILOR PROBLEMĂ

 Un alcoolic care are informaţii despre boala alcoolismului şi continuă să bea (sau să recadă), nu prea mai are cum să stea în negare. Uneori, suferind consecinţele consumului de alcool, ajung la abstinenţă. Important este, însă, să existe bunăvoinţa de a se schimba. Uneori, e nevoie de intervenţia lui Dumnezeu pentru a avea acea bunăvoinţă. Dar, întotdeauna, e nevoie de cooperarea alcoolicului.
 Dacă nu îl judeci, alcoolicul se va simţi în siguranţă să vorbească cu tine şi îţi va împărtăşi foarte deschis problemele lui. Uneori, acest lucru poate să ia mult timp, de aceea vă sugerez să vă limitaţi şedinţele la cel mult o oră. Asta vă permite să îl vedeţi mult mai des şi îi dă şi lui posibilitatea de a se gândi la ce aţi discutat.
 Dacă alcoolicul continuă să bea, nu renunţaţi. Aduceţi-i aminte că depinde de el dacă vrea să fie onest cu privire la modul în care băutul îi afectează viaţa lui şi a familiei.
 Se va folosi probabil de ceilalţi, de împrejurări sau situaţii pentru a-şi justifica băutul. Spuneţi-i, totuşi, acest lucru: “da, într-adevăr, uneori oamenii beau dintr-o cauză sau alta, dar numai alcoolicii beau necontrolat”.
 Aduceţi-i aminte că numai el poate lua anumite decizii despre ce vrea să facă cu viaţa lui. Dacă luaţi dumneavoastră deciziile pentru el, vă va permite acest lucru, după care va da vina pe dumneavoastră când bea. Băutorul este cel care trebuie să investească în propria abstinenţă, iar dumneavoastră nu trebuie să vă pierdeţi timpul cu cineva care nu doreşte să se oprească din băut.
 Întrebaţi-l direct dacă doreşte să înceteze băutul sau dacă vrea numai să scape de consecinţele consumului lui de alcool. Dacă este cazul celui din urmă, spuneţi-i că va fi imposibil să îl ajutaţi dacă el continuă să bea pentru că băutura este cea care îi creează majoritatea problemelor.
 Prin asta îi spuneţi, de fapt, că nu puteţi ajuta pe nimeni care nu este sincer în legătură cu consumul de alcool. Vorbiţi cu el despre istoria consumului de alcool şi despre încercările din trecut de a înceta sau de a controla consumul. Întrebaţi-l despre cum îi afectează consumul de alcool viaţa. Folosiţi-vă de întrebările şi răspunsurile prezentate în capitolul anterior ca de un ghid. Dacă îi adresaţi aceste întrebări din grijă pentru el, el vă va răspunde. Nu vă aşteptaţi ca el să înceteze băutul imediat. Dacă vine o dată la dumneavoastră şi simte că l-aţi înţeles, va veni şi a doua oară.
 Citiţi cărţile “Alcoolicii Anonimi”, “Cei doisprezece paşi şi cele douăsprezece tradiţii” şi “Viaţa fără băutură”. Dacă nu cunoaşteţi principiile de bază ale recuperării, vă va fi foarte greu să îl ajutaţi să le citească şi el şi să vorbiţi despre ce a citit.
 Spuneţi-i că dacă poate să bea cu succes, atunci nu este grija dumneavoastră, dar dacă are probleme, atunci ar trebui să vorbească din nou despre asta. Trimiteţi-l la AA.la ALIAT.
 Încurajaţi-l să-şi păstreze mintea deschisă şi să ofere AA-ului sau tratamentului o şansă de a da rezultate şi pentru el. Dacă nu îi place după ce merge acolo de prima dată, sugeraţi-i că primele impresii se schimbă, dacă va continua să participe la întâlniri.
 Aduceţi-i aminte că aceste grupuri funcţionează pentru milioane de oameni din multe alte ţări şi că în România au început să fie cunoscute. Evidenţiaţi faptul că AA-ul are doar un scop primordial, acela de a-l ajuta să se oprească din băut. Menţionaţi că alcoolismul este o boală care îi afectează pe oameni din toate straturile sociale.
 În ceea ce priveşte recuperarea din alcoolism, toţi oamenii sunt la fel. Asiguraţi-l că anonimatul îi va fi respectat atât la grupurile AA, cât şi la cele de tratament. Explicaţi-i că AA-ul are o tradiţie foarte strictă legată de respectarea intimităţii persoanei.
 Este bine să îi menţionaţi că există dovezi medicale care arată că alcoolismul este o boală progresivă şi că alcoolicul se poate recupera doar atunci când încetează în totalitate consumul de alcool. Această boală poate fi “oprită din evoluţie, dar niciodată tratată”. Amintiţi-i că dacă este alcoolic şi continuă să bea, viaţa lui se va înrăutăţi şi nu se va îmbunătăţi niciodată. Încetarea consumului doar pentru o perioadă scurtă de timp, va pune capăt problemelor doar pentru o perioadă scurtă de timp.
Avatar utilizator
Relus
Veteran
Veteran
Mesaje: 3802
Membru din: 27 Dec 2010, 12:17
Zile de abstinență: 27,12,2010
Ani de abstinență: 10 ani

Re: AA

Mesaj de Relus »

În recuperare, va găsi alţi oamenii care încearcă să stea abstinenţi şi care au vieţi mult mai fericite şi împlinite. Ajutaţi-l să înţeleagă că ideea de grup este similară cu conceptul monahal al “scopului comun” şi al “sprijinului spiritual reciproc”. Spuneţi-i că prietenii lui fie că îl vor încuraja să bea, fie să stea abstinent, în funcţie de cei pe care şi-i alege. În AA, prietenii îl vor ajuta să stea abstinent.
 “Gândiţi simplu”. Stabiliţi scopuri realizabile într-o anumită perioadă de timp. De exemplu, spuneţi-i clientului să încerce să stea abstinent doar pentru o zi. Acest lucru este posibil chiar şi în cele mai grave cazuri. Daţi-i câteva sfaturi practice din cărţile AA sau ale programului Sf. Dimitrie. Cartea “Viaţa fără băutură” este plină de sugestii practice despre cum să stai abstinent “pentru ziua de azi”. Ideea este că dacă pot să stea abstinenţi pentru o zi, astăzi, atunci este posibil să stea abstinenţi şi pentru ziua următoare, care nu va veni până mâine. Se numeşte “programul de 24 de ore” şi este un instrument foarte simplu, dar şi foarte puternic.
 Situaţiile complicate nu necesită soluţii complicate. Concentraţi-vă asupra soluţiei şi nu a problemei. Dacă sunt probleme maritale, sugeraţi-i clientului dumneavoastră că, dacă va fi abstinent, acest lucru va contribui la soluţie. Lucruri mărunte, cum ar fi mersul la biserică cu familia, a fi drăguţ cu copii şi a nu mai bea alcool, vor contribui mult la rezolvarea problemelor de acasă.
 Situaţiile complicate nu necesită presupuneri complicate. Păstraţi lucrurile cât mai simple şi nu vă faceţi probleme în a-i “rezolva” pe toţi. Nu cunoştinţele complicate despre sufletul omului îl vor ajuta pe alcoolic, ci folosirea principiilor zilnice de recuperare vor conta cel mai mult.
 Ţineţi minte că oamenii au nevoie de timp pentru a se schimba. Aduceţi-i aminte clientului dumneavoastră că nu s-a îmbolnăvit peste noapte şi nici nu se va vindeca peste noapte. Va fi nevoie de timp pentru ca schimbarea să aibă loc. Uneori, schimbarea are loc rapid, dar, de obicei, aceasta este lentă şi mai puţin dramatică decât ne-am aştepta noi. Schimbarea făcută prin modificări mărunte funcţionează cel mai bine. De exemplu, schimbarea adusă de noua atitudine faţă de abstinenţă. Ajutaţi-l să reflecteze asupra acelei zile şi să planifice cum să nu bea “doar pentru azi”. Acesta este un instrument eficient şi simplu de folosit pentru menţinerea abstinenţei zilnice. Încurajaţi lucrurile mărunte, cum ar fi participarea la o întâlnire AA, citirea unei cărţi despre spiritualitate sau recuperare sau discutarea cu dumneavoastră a unuia dintre cei 12 Paşi. Schimbarea face parte din viaţă şi o folosim spre avantajul nostru atunci când suntem abstinenţi. Acest lucru este normal pentru toate fiinţele umane.
 Ajutaţi-l să ţină minte că problemele sunt o parte a vieţii şi că va fi nevoie de timp pentru ca relaţiile cu cei din jur să se vindece. Cele mai dificile probleme în recuperarea timpurie vor fi cele din cadrul relaţiilor, în special a celor pierdute sau a celor în care există dificultăţi în prezent. Asiguraţi-vă că este sincer faţă de contribuţia sa la dificultăţi şi că nu îi învinovăţeşte pe alţii.
 Dacă este posibil, implicaţi şi familia în procesul de consiliere. Dacă aceasta sprijină munca de recuperare care trebuie făcută, şi munca dumneavoastră va fi mai uşoară. În acest manual există o secţiune adresată problemelor familiale şi există şi câteva sugestii despre cum să lucraţi cu familia. Citiţi capitolele din cartea “Alcoolicii Anonimi”: “Pentru soţiile alcoolicilor”, “Pentru patroni” şi “Întrajutorarea”. În această carte sunt date câteva sugestii practice despre cum să lucraţi cu alcoolicii şi familiile lor.
 Vă sugerăm să participaţi împreună cu băutorul-problemă la întâlnirile programului Sf. Dimitrie. În cel mai rău caz, ajutaţi-l să ia legătura cu noi sau cu cineva din AA. Explicaţi-i că vorbind cu oameni care au avut o problemă cu băutul va învăţa şi el mai multe despre alcoolism.
 Dacă refuză ajutorul, ţineţi minte că schimbarea este un proces, şi nu un eveniment. Pentru mulţi dintre cei care au o problemă cu băutul, va dura ceva timp să accepte necesitatea abstinenţei complete, beneficiile tratamentului şi ajutorul grupurilor AA. Oferiţi-vă să îi împrumutaţi o copie a acestei cărţi sau cărţile AA şi discutaţi despre ceea ce a citit, ca îndrumător spiritual. Dacă alcoolicul vine la dumneavoastră, ştie că are nevoie de ajutor. Poate că nu va accepta soluţia dumneavoastră dintr-o dată, dar după ce va înţelege situaţia, îi va fi foarte greu să evite responsabilitatea menţinerii abstinenţei. Încurajaţi-l să fie sincer cu dumneavoastră şi să fie sincer cu el însuşi în legătură cu felul în care băutul îi afectează viaţa lui şi a familiei lui. Asta nu înseamnă vinovăţie. Înseamnă a-l ajuta să accepte responsabilitatea pentru schimbare, atunci când schimbarea este necesară.
 Un alt lucru important de menţionat aici este faptul că responsabilitatea schimbării îi aparţine alcoolicului, şi nu preotului sau consilierului. Noi doar oferim informaţii şi sprijin pentru a-l ajuta pe alcoolic să ia decizii mai bune. Pentru ca progresul să fie semnificativ, alcoolicul trebuie să ia decizia şi să acţioneze înspre schimbare. Noi încercăm doar să-l ajutăm în acest proces, dar nu putem face pentru alcoolic ceea ce ar trebui să facă el.
Avatar utilizator
freedom
Veteran
Veteran
Mesaje: 2923
Membru din: 26 Ian 2012, 08:46
Ani de abstinență: 4 ani

Re: AA

Mesaj de freedom »

bine ai venit si sper sa mai scrii.
“Creand lumea perfecta in inima noastra,
putem sa o vedem luand forma si in exterior.”
Scrie răspuns