021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

Cei de langa noi

Aici puteti povesti experientele personale.
Scrie răspuns
Avatar utilizator
Ovidiu73
Veteran
Veteran
Mesaje: 1196
Membru din: 04 Dec 2011, 09:19
Zile de abstinență: 09,01,2008
Ani de abstinență: 10 ani

Re: Cei de langa noi

Mesaj de Ovidiu73 »

Dragul meu Iliuta,

Eu stiu Pasii pe de rost, i-am citit de multe ori, singur sau la grup, i-am intors pe toate fetele ( doar doar voi gasi vreun cusur- sunt carcostas, caut pete in soare- nu am gasit nimic de care sa ma agat) si cu toate astea, ma vad nevoit sa iti spun adevarul: inca sunt la Pasul 1. Incerc sa imi admint neputinta in fata alcoolului.

Asa ca, singurul Pas despre care pot vorbi aici, fara sa fac un simplu exercitiu intelectual, este Pasul 1 : am admis ca eram neputinciosi in fata alcoolului, ca nu mai eram stapani pe viata noastra.
Inca mai cochetez cu ideea de a putea bea candva controlat. Ca sa pot spune asta, ma duc in camarutele intunecate din mintea mea unde, sta la panda gandul acesta.

In plan constient sun ok, sunt ancorat in Program, am un contact permanent cu fratii mei alcoolici, sunt activ in recuperare,etc. Aici vreau sa vorbesc despre partea din mine care imi este necunoscuta dar, pe care, bazandu-ma pe experienta mea cu mine, o intuiesc.
Stand eu asa de vorba cu mine ( ma iau cu duhul blandetei, incetisor, ca sa pot scoate cat mai multe din mine) l-am gasit pe dumnealui, gandul ca poate , candva... L-am rugat sa fie mai precis, cand anume candva? Am reusit sa smulg o marturisire, cam pe cand as implini 10 ani de abstinenta...macar o data...
Am fost bucuros ca am reusit sa aduc in plan constient gandul acesta. Am invatat in AA ca alcoolul este viclean, derutant, puternic. Vazand dumnealui ca la modul direct nu prea are acces la mine, a adoptat stilul acesta submisiv, asteapta, pandeste clipa.
De aia iubesc eu AA-ul, fiindca e plin de intelepciune. Fiindca vorbeste despre ziua de azi. Indiferent ce vechime avem in abstinenta, toti avem de parcurs ziua de azi, toti trebuie sa ducem la bun sfarsit ziua aceasta si nu alta.

Pasul 1 este despre viata si despre iubire. Aleg cu disperare viata si sunt dispus sa fac orice ca sa ma salvez. E despre iubire fiindca in Pasul 1, Dumnezeu ne apuca de mana si ne trage spre viata. Mi-am imaginat ca in toti anii in care am baut, Dumnezeu a stat cu mana intinsa, doar doar voi intinde si eu mana ca sa ma scoata din mocirla aia. Si eu am ales sa beau, zi dupa zi, an dupa an. Cand in sfarsit am intins mana, Dumnezeu m-a strans puternic si m-a tras spre viata.
Dragul meu Iliuta chiar e simplu. Atat de simplu incat, cei mai multi nu reusesc niciodata. Ei nu aleg viata fiindca nici nu stiu cum e viata.

Te imbratisez cu drag.
lazarescu nicolae
Veteran
Veteran
Mesaje: 908
Membru din: 18 Sep 2011, 19:35
Zile de abstinență: 30,06,2015

Re: Cei de langa noi

Mesaj de lazarescu nicolae »

Salut Ovidiu!
Sunt Nicu si sunt alcoolic!

Imi place la tine ca esti foarte modest si nu te acoperi ,asa,cum sa zic
intr-o mantie a abstinentei,cum ca esti doxa de AA si nu te mai gandesti niciodata la alcool.
Si pe mine ma mai bate cateodata inselatorul gand,ca poate un pic de vin nu o fi foc
dar apoi imi aduc aminte de neputinta mea in fata alcoolului,
imi aduc aminte de multumirea sotiei mele care spune ca asta a fost oful ei cel mai mare
in viata,ca eu sa ma las de baut,ma mai gandesc si la faptul ca pot sa conduc masina linistit
fara a-mi fi teama de politie.
Stiu ca as pierde totul daca m-as apuca de baut,cum m-ar mai privi sotia mea,
cum as putea eu privi in ochii ei,ce as putea sa le spun copiilor mei,
nu as gasi nici o justificare,nu as avea ce sa le spun.
Intr-un cuvant pentru mine,primul pahar inseamna dezastru,neancredere,
deznadejde,disperare,intru-un singur cuvant,ar insemna osanda,moarte chinuitoare.
Sunt multumit de ceea ce sunt acum,nu insemn prea mult,dar sunt multumit de mine
multumesc lui Dumnezeu ca zi nu am baut si nici nu mi-am dorit sa beau.

Poate ati vazut la stiri,diavolul a lovit la cateva case de casa mea,
un baietel de 17 ani sa spanzurat dupa nu stiu ce neantelegeri
cu parintii pentru o fata de 12 ani.
Ce greutate l-o fi apasat pe bietul copilas,ce-o fi fost pe sufletelul lui
ce-o fi acum in sufletul parintilor lui,cand toata lumea se pregateste
sa sarbatoreasca sfintele Paste ei isi vor inmormanta propriul copilas.
Azi am vrut sa fiu mai apropiat sufleteste de fetita,baiatul si sotia mea
sa fiu mai bun sa le fiu de folos,dragostea dinauntru familiei nu ti-o poate oferi nimeni si nimic.
Sunt multumit ca azi nu am baut.

Dumnezeu fie cu voi.
Tavi
Veteran
Veteran
Mesaje: 570
Membru din: 13 Dec 2011, 17:56

Re: Cei de langa noi

Mesaj de Tavi »

Salutare prieteni !
Citesc si mi dau seama cat de firavi suntem noi in fața alcoolului si totusi tocmai prin armele lui l am păcălit .
Îi place sa fie puternic sa te temi de El si intr o perioada m am considerat învins pe viața de el - alcoolul . Dar uite ca tocmai frica de alcool mă face sa stau departe de primul pahar .
Cu cât am pierdut mai multe din cauza băuturi cu atat mai mult apreciez lucrurile care le am recâștigat in abstinență .

Mihai alcoolic!
Avatar utilizator
Ovidiu73
Veteran
Veteran
Mesaje: 1196
Membru din: 04 Dec 2011, 09:19
Zile de abstinență: 09,01,2008
Ani de abstinență: 10 ani

Re: Cei de langa noi

Mesaj de Ovidiu73 »

Apoi dragul meu Iliuta vad ca o tii pe a ta :)
Pai nu ti-am zis ca ma chinui cu Pasul 1? Si tu imi ceri sa iti povestesc despre Pasul 2. Adica sa iti povestesc despre ce am citit, ce am auzit, ce am vazut pe la altii? Hmmm. Hai ca asta pot sa o fac ( am mai facut-o :) ) , da' di ci "ma dai cu var" la fiecare postare? :lol: :lol: Te rog, daca ma iubesti, si stiu ca ma iubesti...nu mai fa asta. Bun. Am lamurit-o.

Cat despre "Asta ca tu ai in subconstientul tau ca vre-odata , cine stie, ai mai putea bea un pahar, sincer sa fiu, NU TE CRED."...sa faci bine sa ma crezi :) Gandul asta exista in mintea fiecarui alcoolic.
Unii nu au habar de el si sunt sinceri in indignarea lor " cum dom'le, chiar nu am nici un gand de bautura ,nici o pofta! cum sa imi spui mie asa ceva?!". Altii, se pot simti ofensati, "adica nu am ajuns la un echilibru, adica vrei sa spui ca abstinenta mea e asa si asa, pe muchie de cutit, fortata cumva?" Atitudinile pot fi de multe feluri. Ideea e ca sa te gandesti la bautura e ok. A facut parte din viata noastra atata timp, am avut cea mai profunda relatie cu alcoolul, e firesc sa ma gandesc, am pus suflet in asta, era toata viata mea. De aia sunt alcoolic si nu un " betivan ratat" :) Mereu mi-a placut expresia asta " betivan ratat". Pentru lumea obisnuita, teafara la cap si la consum de spirtoase, inseamna un om de nimic, ajuns foarte jos din cauza bauturii. Pentru mine inseamna un betivan care nu a trecut in etapa superioara de alcoolic :lol: Adica...s-a ratat.
Bun, ne-am lamurit si cu asta.

Hai sa "povestesc" putin despre Pasul 2. " Am ajuns la credinta ca o putere superioara ne-ar putea reda sanatatea mentala".
Imi amintesc ca iesisem dupa o luna de la Sura, am aderat la grupul AA ( luni/ miercuri/ vineri) si in paralel participam la un grup terapeutic ( marti/ joi- eram fericit aveam saptamana plina, ma deranjau sambetele si duminicile "libere" ) compus din alcoolici, codependenti ( altii decat ai alcoolicilor din grup) si un psiholog. Plus sedinte individuale cu psihologul. Intr-una din sedintele astea individuale, psihologul m-a intrebat daca eu cred ca sunt sanatos mental. Frate, aveam o luna-doua de cand nu beiam, si psihologul ma intreaba tampenii din astea?? Abia dupa un an am inteles de ce m-a intrebat si am ras. Incepeam sa deslusesc Pasul 2, la nivel intelectual nu cu inima.

Am o problema de sanatate mentala. O boala. Felul in care s-a manifestat boala asta in ultimii ani, m-a dus dincolo de limitele moralitatii, a legalitatii ( des), a firescului ( foarte des), a umanului. Accept asta si sunt dispus sa lupt pentru viata mea. Realizez insa ca, e peste puterile mele. Am nevoie de ceva mai puternic, pe care nu l-am accesat niciodata, de o putere superioara. Dumnezeu e o notiune foarte alambicata, vaga, naucitor de personala in interpretare, si cu care am o relatie plina de resentimente. Vor mai trece ani poate pana sa inteleg ca toate astea, in relatia cu Dumnezeu, s-au intamplat din cauza mea, a alegerilor mele. Dar eu sunt acum , azi. Ideea de Putere Superioara ( incep sa gandesc cu litera mare, e ceva foarte serios) e profunda. Multi trec direct la Dumnezeu. Puterea mea superioara e Dumnezeu! Daca ma intreaba pe mine, eu le zic ca si pentru mine e la fel si ca, daca pentru ei functioneaza, e ok.
Eu cand vorbesc cu un nou venit, la prima intalnire "face -to- face" , nu il aduc in discutie pe Dumnezeu. Tocmai datorita vuietului pe care il simt in capul noului venit si pentru ca Dumnezeu e ceva prea vast. Nici la urmatoarele convorbiri nu zic nimic. Dupa o vreme apare El singur si de fiecare data la momentul optim :)
Am mai spus-o. Dumnezeu e ca un combustibil superior pentru avioane,pentru zbor. Dumnezeu e pentru zbor :) In primele zile de abstinenta , alcoolicul e ca o masina ruginita, nefunctionala, buna de dat la casat. Daca vrei sa o pornesti pune-i ceva benzina, fa-i ceva dar, nu-i da kerosen ca nu va zbura, nu are cum. Problema esentiala a alcoolicului aflat la inceput e supravietuirea, castigarea unei zile de abstinenta....Aducerea prea devreme in ecuatie a lui Dumnezeu e contraproductiva. Oricum El e in ecuatie de la inceput! De la inceputul inceputului. Sunt chestii de finete si de practica.

Ar mai fi multe de spus la Pasul 2, despre alchimia incredere-credinta, despre "Cred Doamne, ajuta necredintei mele" si despre multe altele. Dar cum nu am facut acest Pas, am zis si eu ce am auzit pe la altii si ma opresc aici.

Acum ma pregatesc si eu de drum. Ma duc inspre manastiri doar doar s-o prinde ceva si de mine, macar in noaptea asta. Mare Sarbatoare...cea mai mare...

Va imbratisez cu drag.
Gladiator73
Veteran
Veteran
Mesaje: 1735
Membru din: 07 Noi 2011, 21:14

Re: Cei de langa noi

Mesaj de Gladiator73 »

Foarte bine punctat Ovidiu,inginereste gandit si bine exprimat.La inceput si eu am facut greseala sa-i dau cu Dumnezeu inainte celor nou veniti pe drumul abstinentei si am pierdut pe drum cativa musterii care s-au cam speriat si s-au gandit ca-s ceva mistic sau sectant.Analogia cu kerosenul este bine aleasa si intr-adevar,pentru cineva care e abia la inceput de drum,tot ce conteaza este sa nu bea azi,sa se limpezeasca cat de cat caci restul va veni de la sine.Si,pe masura,ce trec zilele si capul se elibereaza de efectele alcoolului,nu poti sa nu realizezi,ca,de fapt,doar o putere superioara tie iti poate da sanatate,caci tu esti in mod vadit,incapabil,neputincios,softat spre pahar.Exact ca o masinuta cu cheie,pe care daca o lasi se izbeste la infinit in perete,de o suta,o mie,un milion de ori.Asta pana-i schimbi directia.Noi avem nevoie de Dumnezeu pentru ca singuri suntem incapabili sa ne schimbam directia.Am gravitat multi ani in jurul paharului,prea multi ani,ca sa ne putem singuri desprinde din aceasta miscare de spin.
Eu asa vad lucrurile!Iti doresc drum bun la manastiri si un Paste linistit,trait cu bucurie,smerenie si prezenta reala!
asido1973
Veteran
Veteran
Mesaje: 5494
Membru din: 10 Dec 2009, 20:45
Zile de abstinență: 22,09,2009
Ani de abstinență: 10 ani
Localitate: Braila
Contact:

Re: Cei de langa noi

Mesaj de asido1973 »

Salut Ovidelu! Hristos a inviat!
Nu sunt complet inutil….cel putin servesc de exemplu negativ pentru altii.
Pentru alte intrebari sau discutii va stau la dispozitie la orice ora pe adresa de mail: [...]
Avatar utilizator
Ovidiu73
Veteran
Veteran
Mesaje: 1196
Membru din: 04 Dec 2011, 09:19
Zile de abstinență: 09,01,2008
Ani de abstinență: 10 ani

Re: Cei de langa noi

Mesaj de Ovidiu73 »

Adevarat a inviat!

M-am intors si eu fratilor din pelerinaj, mai greu cu 2000 de grame,mai intelept de unde??, vreme frumoasa, oameni veseli, s-o mai muiat vreo doi de prea multa veselie dar nu a fost bai :)

Ma bucur sa va aflu sanatosi si abstinenti. Va doresc ceea ce imi doresc si mie...sa avem spor in lucrurile bune.
Doamne ajuta!
Tudor.
Veteran
Veteran
Mesaje: 1113
Membru din: 24 Mai 2011, 12:53
Zile de abstinență: 30,06,2016
Ani de abstinență: 4 ani

Re: Cei de langa noi

Mesaj de Tudor. »

Salut Ovidiu,

De mult vroiam sa te intreb de ce cosideri ca ai o abstinenta precara.
Vorbeam cu Iluta. El spunea ca nu ai pofte dar ca esti modest si nu vrei sa descurajezi boboceii.
Eu cred ca dincolo de modestie esti sincer si realist.
Boala asta e o lectie de viata.
Astept totusi si parerea ta.
Avatar utilizator
Ovidiu73
Veteran
Veteran
Mesaje: 1196
Membru din: 04 Dec 2011, 09:19
Zile de abstinență: 09,01,2008
Ani de abstinență: 10 ani

Re: Cei de langa noi

Mesaj de Ovidiu73 »

Salut Tudore,

Iaca mai am un ceas de vreme si tre' sa merg la o petrecere cu fetita mea,har Domnului a treia din saptamana ( ne tinem de petreceri) slava Domnului ( ultima) ca am si obosit/ saturat. Asa ca, iar ma indrept spre sticla de wishky-piscky, aia de m-a stresat acum 2 zile, de o baura 2 prieteni de ai mei, foarte responsabili si cumsecade de altfel. Altfel taticii fura cuminciori, iar mamicile...ca mamicile, cafele/ tzigari...una nu a pus gura pe beutura...ca asa sunt femeile la noi in zona Moldovei...mai sfioase.

Ma intorc la intrebare.
Consider ca am o abstinenta precara fiindca....este precara. Tu fa bine si nu te lua dupa dragul de Iliuta, cand interpreteaza el ce prostii spun io. "El spunea ca nu ai pofte " :lol: :lol: :lol: Iliuta sper ca te-ai referit la cele bahice, dar nici acolo nu ai nimerit-o ca si din alea am...din cand in cand.
"dar ca esti modest si nu vrei sa descurajezi boboceii." 1) nu sunt modest dimpotriva 2) nici nu incurajez nici nu descurajez "boboceii" doar imi dau si io cu presupusul despre boala asta si despre cam cum se iese din ea 3) Eu il iubesc pe Iliuta ca este cumsecade si are simtul umorului :D

Si acuma serios.

Vreau sa imi pastrez viata buna pe care o am acum. E singurul fel de viata de care m-am indragostit. Imi place la nebunie, nu am cum povesti asta.
Inseamna ca voi fi prudent. Inseamna ca sunt linistit, calm, imi accept boala, sunt in stare de veghe fara a fi incordat, recunosc unde ma aflu pe calea recuperarii, sunt onest cu mine insumi si cu ceilalti. Toate astea doar de dragul vietii bune pe care o am acum.
E mai prudent pentru mine sa afirm ca am o abstinenta precara, sa cred asta si sa iau masurile necesare. Am mai zis-o pe aici. Vrei pace? Atunci pregateste-te de razboi.

Iti doresc abstinenta senina! Doamne ajuta!
Tudor.
Veteran
Veteran
Mesaje: 1113
Membru din: 24 Mai 2011, 12:53
Zile de abstinență: 30,06,2016
Ani de abstinență: 4 ani

Re: Cei de langa noi

Mesaj de Tudor. »

Salut Ovidiu,

Multumesc de raspuns.
Eu zic ca ai o abstinenta preventiva.
Distractie placuta.
Scrie răspuns