021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

Azi imi este bine

Aici puteti povesti experientele personale.
Avatar utilizator
george_41
Senior
Senior
Mesaje: 105
Membru din: 06 Mai 2015, 21:07
Zile de abstinență: 04,05,2015
Ani de abstinență: 2 ani

Re: Azi imi este bine

Mesaj de george_41 »

Salutare Colica,

vreau sa-ti spun ca nu ai facut ceva gresit.Discutia noastra telefonica a reparat ceva la mine , nu a stricat.
Gandindu-ma la momentul acela, tin minte ca aveam indoieli in ceea ce priveste existenta unor alcoolici abstinenti.Si creierul meu, care se impotrivea ideii de renuntare definitiva la consumul de alcool, avea nevoie de o confirmare.
Felul in care mi-ai vorbit si ceea ce am discutat, m-a convins ca e adevarat.Am inteles cum trebuie sa fac si dupa acea discutie nu am mai simtit nevoia de a merge la AA.
Ideea de a frecventa in viitor un grup AA a ramas in mintea mea, dar se va intampla atunci cand va fi momentul oportun.Sunt de acord cu Dani ca "lenea-i mare".
colica zis alcoolica
Veteran
Veteran
Mesaje: 2344
Membru din: 11 Iul 2011, 11:23
Zile de abstinență: 25,06,2012
Ani de abstinență: 1 an

Re: Azi imi este bine

Mesaj de colica zis alcoolica »

Multumesc George pentru clarificare ! :hug:
,,Cine tine prea mult la viata sa si-o va pierde "
Avatar utilizator
freedom
Veteran
Veteran
Mesaje: 2923
Membru din: 26 Ian 2012, 08:46
Ani de abstinență: 4 ani

Re: Azi imi este bine

Mesaj de freedom »

Draga George,
Ai zis ca vrei sa ma citesti…no ia cu pita, cum se zice la noi… :ras:

Am citit postarile tale si desi nu am vren sfat de dat, te-as avertiza totusi asupra unui aspect. In acest sens, te-as ruga sa iti raspunzi tie si in masura in care simti ca doresti, sa ne impartasesti si noua experienta ta, in legatura cu eventualele comportamente care s-au accentuat in urma incetarii consumului de alcool, devenind compulsive sau tinzand spre aceasta. Daca exista, ca nu-i obligatoriu sa fie, desi statistica e limpede, iar Cartea AA spune la fel. :ranjet:
Odata cu intrarea in abstinenta la alcool, organismul ramas in tiparul autodistructiv, va cauta sa mentina balanta in echilibrul anterior, asa incat va cere altceva. Acest fenomen se numeste “schimbarea stapanului”. Unii alcoolici abstinenti consuma mai multa cafea, altii ciocolata, altii fumeaza mai mult, altii merg din cand in cand la jocuri, altii stau mai mult pe internet, altii mananca pana la suprasaturatie, altii consuma pornografie, altii fac sport in exces, altii muncesc pana la epuizare, altii isi sufoca cu iubire si implicit control familia regasita etc, etc., adica tot pe sistemul de nevoie puternica satisfacuta cu o recompensa, care-o fi ea.
Ideea este ca odata pierdut alcoolul, corpul refuza sa piarda patternul cu care s-a obisnuit si de aceea este considerata esentiala efectuarea unei rascolitoare curatenii generale si profunde, care pune bolnavul pe o alta linie sau cale, ii da un alt sistem de valori si “il trezeste” in sensul de a trai in stare de constienta de sine, in stare de asumare, integrat in mediu si in armonie cu cele din jur. Trairea celor scrise de mine in ultima fraza, tine de calatoria de zi cu zi, adica de tot restul vietii fiindca boala e progresiva chiar si in abstinenta la alcool, iar intreruperea recuperarii duce la recidiva la alcool sau la intrarea in alta adictie, care-o fi ea.
Vestea buna este ca daca programul e facut bine si constant, traim fericiti …zi dupa zi .
Daca nu, e o alegere personala si liberul arbitru al fiecaruia are posibilitatea de a alege.

Acum intrebarea de genul “a fi sau a nu fi”, la noi este: “a fi treaz, sau a fi fericit”. :rolleyes:
“Fericit”, in sensul recuperarii din adictii si in opinia mea asa cum am inteles eu programul de 12 pasi, inseamna sa am pacea sufleteasca de a spune : “Doamne-ti multzam pentru lectie” si sa accept sensul si mesajul ei, in situatii in care alta data dadeam cu basca de pamant si chiar si in abstinenta, tot ghinionista si deprimata ma simteam.

Cu drag,
Free. :hug:
No, am zis si eu niste parerutze, niste opinioare, nu-i musai sa le dai valoare de printzipuri… :wink:
“Creand lumea perfecta in inima noastra,
putem sa o vedem luand forma si in exterior.”
Avatar utilizator
george_41
Senior
Senior
Mesaje: 105
Membru din: 06 Mai 2015, 21:07
Zile de abstinență: 04,05,2015
Ani de abstinență: 2 ani

Re: Azi imi este bine

Mesaj de george_41 »

Salutare Free,

iaca am terminat de "rumegat" ceea ce mi-ai scris si acum sunt in stare sa raspund.

In primul rand, am sa spun ca am avut impulsul de a-ti raspunde imediat ce ti-am citit postarea.Sa-ti scriu despre cat de bine ma simt si ce mare si tare sunt eu.
Dar am mai citit o data ceea ce ai scris si apoi inca o data si mi-am dat seama ca nu am toate raspunsurile.Ca nu stiu noul "stapan" care a luat locul alcoolului. Asa ca, mi-am zis sa ma "supraveghez" o vreme sa aflu.
Dupa cateva zile am aflat ca beau mult mai multa cafea si apa decat beam pe cand consumam bere, ca am reinceput sa stau la calculator (joc un joc pe care il tot joc de vreo 15 ani, care nu e de noroc ) si ca am devenit mai pisalog in relatia cu familia. Deci in loc de un "stapan" mare si rau, acum am mai multi mai mici si mai "blanzi".

Cu raspunsurile astea in minte iar am vrut sa scriu, dar am mai citit o data postarea ta si iar mi-am dat seama ca ceea ce vreau sa scriu nu e la subiect.
Mi-am dat seama ca pentru a putea explica faptul ca simt ca sunt pe drumul cel bun in renuntarea la adictie, ar trebui sa demonstrez ca am inteles ce e aia.Si uite asa m-am pus pe autoanaliza suplimentara.
Sunt deja cateva zile de cand ma analizez si tot n-am ajuns la o concluzie "curata" despre adictia mea.Ma refer la acea "foame" de ceva anume care trebuie neaparat potolita cu orice pret. Adica de unde incepe si in ce imprejurari exacte se manifesta.Tot ce stiu e ca pot sa o opresc atunci cand imi dau seama ca a aparut.Si nu ma simt frustrat, deprimat sau suparat.

Chiar si acum cand scriu simt ca nu detin toate raspunsurile la intrebarile legate de adictii,dar prefer sa-ti raspund asa incomplet decat sa nu o fac deloc.

Ideea e ca AZI MI-E BINEEEE !
Avatar utilizator
lupica
Veteran
Veteran
Mesaje: 4401
Membru din: 04 Ian 2011, 14:18
Zile de abstinență: 18,10,2014
Ani de abstinență: 6 ani
Contact:

Re: Azi imi este bine

Mesaj de lupica »

:zambet: :zambet: :jos-palaria:
"capituleaza ca sa invingi"
lupusor_[...]

"Noi nu ne-am vindecat de alcoolism. Tot ce avem în realitate este o gratiere zilnică, posibilă numai atunci când ne menținem într-o formă spirituală bună."
Avatar utilizator
george_41
Senior
Senior
Mesaje: 105
Membru din: 06 Mai 2015, 21:07
Zile de abstinență: 04,05,2015
Ani de abstinență: 2 ani

Re: Azi imi este bine

Mesaj de george_41 »

Salutare tuturor si la multi ani.

Iaca dupa ceva vreme in tacere reusesc sa mai scriu cate ceva despre cum imi mai merge.
Partea cea mai importanta e ca in continuare nu consum bauturi alcoolice.Adica azi nu beau.In fiecare zi de 9 luni incoace.Si inca mi-e bine.De fapt, am facut in ultima vreme destule schimbari in viata mea si cam toate in bine.
Inca va mai citesc pe toti.Uneori mai rar, alteori mai des.De scris, n-am mai scris pentru ca am trait intens in ultima perioada si n-am avut nmiic de adaugat la ceea ce s-a tot scris pe aici.

Povestea mea de abstinent continua.
Tudor.
Veteran
Veteran
Mesaje: 1113
Membru din: 24 Mai 2011, 12:53
Zile de abstinență: 30,06,2016
Ani de abstinență: 4 ani

Re: Azi imi este bine

Mesaj de Tudor. »

Salut George,
Felicitări pentru cele 9 luni de abstinenta.
Poate imi poti spune cum te-ai menținut abstinent.
Eu asta vară am primit un diagnostic mai neplăcut și grijile combinate cu frică m-au ținut departe de alcool 3 luni.
Totuși la un moment dat sa uit de toate am încercat să beau controlat, lucru care nu mi-a iesit.
Apoi 3 luni iarăși nu am mai baut.
Eram bucuros ca am scapat de obsesia băuturii.
Cu mare încrederea am mers la o petrecere.
5 ore cât am stat se servea in jurul meu numai băuturi, plus muzica.
Mi-au facut pofta, mai ales că mă gândeam la un viitor nesigur și la un acum ori niciodată.
Nu am baut in seara aceea dar a doua seara am baut.
Acum sunt bine.
Am reluat programul Smart.
AA ul este exclus pentru mine.
Mi-am facut balanța decizionala (Avantajele dezavantaje consumului/abstinentei)
E greu de creionat un viitor mai bun in condițiile unei afecțiuni progresive suprapuse.
Aștept sfaturi și sugestii.
Avatar utilizator
george_41
Senior
Senior
Mesaje: 105
Membru din: 06 Mai 2015, 21:07
Zile de abstinență: 04,05,2015
Ani de abstinență: 2 ani

Re: Azi imi este bine

Mesaj de george_41 »

Salutare Tudor,

multumesc pentru postarea ta aici. Simplul fapt ca mi-ai cerut sfatul m-a facut sa rememorez ceea ce mi s-a intamplat in ultima vreme, de cand nu mai beau.
Eu sunt un mare "daruitor" de sfaturi.Dar situatia ta e complexa, iar niste simple enuntari de genul "fa asa ca mie mi-a prins bine" nu stiu daca vor avea un efect pozitiv.
Astfel incat te provoc la dialog.Si nu la telefon, pentru ca vorba zboara, dar scrisul ramane.Scrie aici sau la topicul tau.

Am sa iti scriu acum despre cum m-am mentinut abstinent.
Aici am sa fac o paranteza pentru analiza notiunii de abstinent.Cuvantul asta este perceput in opozitie cu actiunea de a bea bauturi alcoolice.Din cauza asta, un om care s-a oprit din baut automat devine abstinent. Pe site-ul asta si in vreo doua carti pe care le-am citit referitor la tema asta, notiunea respectiva capata un inteles mai nuantat, astfel incat se refera la o stare sufleteasca buna.Oricum ar fi, rezultatul grosier este nebautul. Din cate inteleg, pe tine te intereseaza momentan atingerea acestui rezultat pe un termen cat mai lung.

Paranteza inchisa.Revin la mine.
In primul rand m-am informat cum am putut eu despre ceea ce inseamna alcoolism.Cu vreo doi ani in urma am citit o carte scrisa de un nenea doctor care explica foarte pe inteles cum ataca alcoolul organismul si in primul rand ficatul.tare m-am mai speriat dupa ce am citit cartea aia.M-am lasat de baut vreo doua-trei saptamani pana cand informatia s-a mai pierdut, esafodajul ideilor lui nenea doctoru' s-a prabusit si am luat-o de la capat.Inainte sa ma las de baut , cu 9 luni in urma , am mai citit cate ceva pe tema si iar m-am speriat de bau-bau si m-am lasat iar.Dar de data asta am gasit forumul asta si mi-am zis ca tare buna unealta imi va fi pe viitor sa ma sprijine in atingerea abstinentei prelungite.In mare parte chiar asa a fost si este in continuare.Dar nu a fost de ajuns doar atat.
Urmatorul pas a fost , cred, cel mai important pentru perioada de inceput. Am imbratisat sloganul cu "Azi nu beau" si iar m-am informat, de data asta despre cum sa fac sa fie mai mult decat un slogan, sa devina un fel de a fi natural.Am primit ajutor , l-am acceptat si am reusit sa ma tin de fiecare zi ca de un colac de salvare.

Fac iar o paranteza legata de felul cum m-am definit eu ca alcoolic.Aici pe forum si in cartile pe care le-am citit, alcoolicii sunt bine definiti si clasificati.Un alt nenea doctor "pisicolog" a facut si o ierarhie cu litere grecesti despre ce fel de alcoolici sunt pe lumea asta.In general alcoolicii trebuie sa se scufunde adanc in alfabetul grecesc al lui nenea asta pana cand is dau seama ca e ceva in neregula cu ei si sa se apuce serios de "abstinit".Eu cand am ajuns la concluzia ca sunt alcoolic abaia daca treceam de faza de alcoolic beta.Faptul care m-a ingrijorat a fost ca in urma cu doi ani , cand m-a speriat cartea citita, ma descoperisem in faza de alcoolic alfa.Deci eram in trend .Dupa ce am mai citit pe forum povestirile unora si ale altora am recunoscut in sinea mea ca, in timp, continuand sa beau ,aproape oricare din experientele neplacute impartasite pe forum ar putea deveni si a mea.
Fac paranteza asta pentru ca s-ar putea ca incadrarea mea intr-o categorie sau alta de alcoolic sa duca in derizoriu relatarea mea pentru ca ai putea gandi ca , de fapt eu nu sunt atat de alcoolic cum ar trebui sau ca tu esti mai alcoolic decat mine sau ca de fapt eu nici macar nu sunt alcoolic si prin urmare parerile mele chiar nu conteaza. Nu ai fi primul , din pacate , care sa gandeasca asa. Alegerea iti apartine. Oricum, m-ai starnit , acum am sa continuu.
Avatar utilizator
george_41
Senior
Senior
Mesaje: 105
Membru din: 06 Mai 2015, 21:07
Zile de abstinență: 04,05,2015
Ani de abstinență: 2 ani

Re: Azi imi este bine

Mesaj de george_41 »

Treaba asta cu "Azi nu beau" e foarte buna, dar se termina intr-o buna zi daca nu faci nimic in plus.Eu am simtit dupa vreo luna ca s-ar putea sa nu fie suficient. Si atunci iar am cerut ajutor . Si iar am primit. Tin minte ca m-a sunat Colica si am stat de vorba , iar eu la un moment dat i-am zis ca nu prea ma incanta ideea cu AA ca sunt prea obsedati de religie iar eu sunt ateu, dar daca numai asa pot sa continui sa fiu abstinent, accept si asta. Cu alte cuvinte, in mintea mea gandeam ca daca o gramada de oameni au reusit asa, poate ca va putea functiona si pentru mine. Chiar daca discutiile despre Isus si Dumnezeu ma vor plictisi ingrozitor.Si atunci Colica mi-a zis ceva de genul: "Sa stii ca principiile AA functioneaza si atunci cand nu crezi in Dumnezeu si atunci cand crezi.Intr-o singura varianta nu functioneaza." "Care?" A durat ceva pana am inteles ce mi-a zis, ca tocmai atunci trecea o masina zgomotoasa pe strada, l-am rugat sa repete si probabil de-asta am retinut discutia. Raspunsul a fost: "Doar daca te crezi Dumnezeu, nu functioneaza". Am zambit in sinea mea pentru ca mi s-a parut pe moment o metafora nelalocul ei .
Dar ... dupa cateva zile de gandit pe tema, mi-am dat seama ca eu tot timpul in care am cautat alinare in sticla de bere sau coniac sau orice cu alcool, problema era nu neaparat faptul ca ma credeam Dumnezeu, ci faptul ca nu explorasem niciodata serios nici varianta in care exista , nici cea in care nu exista.Si oricat de ciudat ar parea, inconstient alesesem cea de-a treia varianta prin excluderea primelor doua.
In decursul vietii, la fel ca orice om, cred, am avut dovezi indirecte atat in favoarea existentei cat si a inexistentei, dar gandirea logica care spune ca doua situatii antagonice nu pot exista simultan si lipsa de rabdare pentru studiu m-au blocat in starea asta de "status quo" in care nu puteam sa ma conving cu argumente clare mie de adevarul nici uneia din variante.
Si tind sa cred ca si tu esti acum in aceasta situatie.

Dar sa continuu
Dupa ce am inteles ca fac ceva gresit, m-am apucat de studiu.In mare parte chestii stiintifice, dar si cateva religioase cand si cand.La acel moment mersul la AA nu mi s-a mai parut necesar."Azi nu beau" functiona iar.
Nu m-am grabit sa trag concluzii prea curand, cu toate ca intr-o zi parea ca e intr-un fel ca in ziua urmatoare sa mi se para complet gresit ceea ce crezusem deunazi.In continuare forumul asta m-a ajutat pentru ca am gasit aici destul material interesant de citit.
Cert e ca fix pe 19 august (data am reconstituit-o ulterior) mi s-a intamplat ceva ciudat.Exact cum spunea Dani tot aici , parca mi s-a mai ridicat un rand de pleoape si am inceput sa vad lumea altfel.Sau ca si cum as fi fost in posesia unor piese de puzzle despre care habar n-aveam ce sunt si dintr-o data parte din ele s-au imbinat astfel incat, chiar daca puzzle-ul nu era complet, am reusit sa vad imaginea de ansamblu.Atunci pot sa spun ca am descoperit puterea superioara .

De atunci incoace am fost ca un nou nascut ce abia invata sa traiasca.Si acum sunt, doar ca am mai evoluat putin.

Totul a inceput atunci cand am inceput sa caut. Cred ca atunci cand nu iti cauti puterea superioara ai cam 1% sanse sa o gasesti, dar atunci cand o cauti sansele cresc pana la 90% sau chiar mai mult.
ilyuta
Veteran
Veteran
Mesaje: 2390
Membru din: 17 Mar 2014, 03:20

Re: Azi imi este bine

Mesaj de ilyuta »

Mi-a placut foarte mult ce am citit, George!Multumesc!BIG LIKE! :zambetoi: :jos-palaria:
Nume anterior: ilyuta
Scrie răspuns