Negarea

Aici puteti propune teme de discutii.
Alex-codep
Veteran
Veteran
Mesaje: 595
Membru din: 10 Noi 2014, 21:33

Negarea

Mesaj de Alex-codep »

Negarea e un mecanism inconstient de aparare in fata suferintei, care ne acorda timpul necesar acomodarii intr-o situatie stresanta.Negare=nerealism- a pretinde ca ceea ce se intampla nu este adevarat, pentru a evita realitatea dureroasa.Ea apare atunci cand e nevoie de o schimbare incomoda in viata, pe care nu vrem sa o facem.Nu ne simtim pregatiti, pentru ca dupa iesirea din aceasta stare vine ce e mai greu, furia si supararea, care ne fac sa cautam pe cineva pe care sa invinovatim.

Daca pentru o scurta perioada de timp negarea poate fi un mecanism de aparare sanatos, prelungirea ei pe termen lung devine distructiva.De exemplu: ce se intampla cu un om bolnav de cancer, diabet, hipertensiune etc, care nu depaseste faza de negare?Va ignora tratamentul, negandu-si boala si minimizandu-si/anulandu-si sansele de recuperare.Ramanand fixati in negare, suntem blocati in trecut, nereusind sa ne traim viata pe deplin.De aceea e important sa trecem in mod corespunzator prin fiecare etapa a doliului (soc, negare, furie, acceptare), raportandu-ne la istoria noastra de viata intr-un mod realist.Doar asa incepe recuperarea si drumul catre noi insine.

Consecintele negative ale negarii:

-gandire deliranta- senzatia ca totul e ok, chiar si in situatii de criza;
-conflicte puternice cu persoanele realiste;
-fantezism sau gandire magica, care fac din interpretarea distorsionata a realitatii un obicei;
-abilitati reduse de rezolvare a problemelor sau adoptare a deciziilor;
-evitarea persoanelor care cunosc situatia reala;
-izolare sociala;
-frustrare, resentimente, furie.

Depasirea negarii:

-constientizarea fricii;
-atentie maxima la potentialele consecinte negative ce pot sa apara daca nu se ia atitudine;
-discutia cu o persoana apropiata despre ceea ce se experimenteaza;
-nepermiterea izolarii sociale si mentinerea unui raspuns emotional deschis si sincer;
-recunoasterea faptului ca suntem depasiti de situatie si increderea in persoanele apropiate pentru obtinerea sprijinului moral necesar.

"Doamne, dă-mi seninătate... Să accept ceea ce nu pot schimba, Curaj să schimb ceea ce pot... Și înțelepciune să le deosebesc! Fie voia Ta și nu a mea!"


"Adictia reprezinta o obisnuinta devenita inconstienta."
Scrie răspuns