021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

Recuperarea in codependenta

Aici puteti propune teme de discutii.
Alex-codep
Veteran
Veteran
Mesaje: 595
Membru din: 10 Noi 2014, 21:33

Recuperarea in codependenta

Mesaj de Alex-codep »

" Deoarece codependenta este o suferinta, care la fel ca si adictia se caracterizeaza printr-o obsesie, negare si pierdere a controlului(...), tratamentul este foarte asemanator cel folosit in alte adictii.

Primul pas
spre recuperare este intoarcerea catre sine si recunoasterea existentei unei probleme.Deseori, nici macar psihologii/psihiatrii nu au cunostintele suficiente in legatura cu aceasta boala( uneori chiar deloc) si nu stiu cum poate fi tratata(...).

Pentru codependent, primul pas incepe cu intoarcerea catre sine.Sa realizezez ca are o suferinta/lipsa interioara proprie( cauzata cel mai probabil de un abuz emotional/fizic suferit in copilarie/adolescenta), care l-a dus la codependenta.

Al doilea pas este cautarea ajutorului profesional( psiholog, psihiatru, duhovnic etc). Acest ajutor este foarte important pentru recuperare, la fel ca si frecventarea unui grup de suport(...).
Prezenta intr-un grup de suport poate initia codependentul in practica celor doisprezece pasi si traditii, care sunt indispensabili in procesul de recuperare.Codependentul are nevoie de indrumare pentru a reusi sa invinga dependebta de persoane, lucruri sau comportamente nedorite.

Urmatorul pas al codependentului, dupa primii doi, este sa iasa din negare si sa accepte pierderile suferite, sa traiasca doliul cu durerea lui interioara, in toata intensitatea sa.In continuare are nevoie sa constientizeze cauzele suferintei sale.

Urmeaza ordinea interioara(afectiva), adica renuntarea la acele sentimente care tin persoana legata de trecutul sau dureros.De-a lungul acestui proces ies in evidenta defectele de caracter, care sunt identificate treptat, in timpul practicarii celor 12 Pasi si persoana are de lucrat, constant si neabatut, pentru a-si dezvolta spiritualitatea si pentru a evita recaderea in vidul codependentei/dependentei.

Uneorie nevoie ca prietenii vechi sa fie intrerupte, atunci cand acestea impiedica recuperarea.
(...)
Initial, persoana sufera, simtind ca acei prieteni care ii impartasesc suferinta dependentei7codependentei, inseamna mult din punct de vedere social sau afectiv, dar dezvoltandu-si stima de sine cu ajutorul altor persoane( ex. grupu de suport) si credinta in Dumnezeu, aceste legaturi raman parte dintr-un trecut trist, dar depasit."

tradus si adaptat de aici: http://www.geocities.ws//licmaria2003/9 ... ntoco.html

"Doamne, dă-mi seninătate... Să accept ceea ce nu pot schimba, Curaj să schimb ceea ce pot... Și înțelepciune să le deosebesc! Fie voia Ta și nu a mea!"


"Adictia reprezinta o obisnuinta devenita inconstienta."
Scrie răspuns