021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

Ce simte un codependent-fiu

Aici puteti povesti experientele personale.
daniell
Boboc
Boboc
Mesaje: 35
Membru din: 15 Mai 2016, 13:42

Re: Ce simte un codependent-fiu

Mesaj de daniell »

ilyuta scrie:Draga Daniell, ideea pe care am vrut sa ti-o transmit, este ca ar trebui sa incerci sa te ajuti si sa faci ceva frumos cu viata ta.Inceteaza sa mai fii o victima si din pacate stiu foarte bine despre ce vorbesti.Incerca sa te detasezi de comportamentul tatalui tau, nu mai fii aproape de el deoarece te victimizeaza si s-a obisnuit asa.Asta am vrut sa-ti spun.
Nu te mai gindi cum de poate face asta, aia, si ailalta pt ca nu-l vei schimba tu si singurul care te poate ajuta sa nu mai fii abuzat, esti tu, nu el.
Numai bine iti doresc! :jos-palaria:

PS Apreciez si eu ceea ce ati scris, Dani si Styx! :hug: :jos-palaria:
Stiu, ai dreptate in tot ce mi-ai spus.Numai bine, iti doresc si eu.
daniell
Boboc
Boboc
Mesaje: 35
Membru din: 15 Mai 2016, 13:42

Re: Ce simte un codependent-fiu

Mesaj de daniell »

Multumesc pentru fiecare raspuns primit( Styx, Mihai, Ilyiutza, Freedom- sper ca nu am uitat pe nimeni, si daca da, imi cer scuze).E o situatie imposibila.Simt ca ma cam lasa puterile.De-a lungul timpului, am cautat ajutor( fie o vorba buna, fie intelegere sau chiar un sfat), la rude, cativa prieteni sau chiar si pe net, am fost judecat suplimentar si lovit din toate partile.Totusi, nimic nu doare mai tare ca lovitura unui parinte.Sper sa o rezolv intr-un fel sau altul, pentru ca simt ca nu se mai poate.

Freedom, in cazul nostru nu este vorba despre asa ceva.Insa e o situatie destul de grava, chiar si .Am simtit nevoia sa imi impartasesc cuiva gandurile si unde o puteam face cel mai bine?Deja ma simt un pic mai bine.Multumesc pentru invitatia pe care mi-ai facut-o, o sa ma gandesc la ea.
Avatar utilizator
styx
Veteran
Veteran
Mesaje: 2673
Membru din: 01 Iul 2014, 20:28
Zile de abstinență: 30,06,2014
Ani de abstinență: 9 ani

Re: Ce simte un codependent-fiu

Mesaj de styx »

Daniell, alcoolismul este numai partea de la suprafată a aisbergului, ce nu se vede este mult mai grav si mai intunecat... cand eram bautor activ dezvoltasem niste deviatii de comportament pe care acum in abstinenta nu le mai am,din păcate nu cu toata lumea se intamplă acelasi lucru. Minciuna si manipularea, plangerea de milă sunt simptome specifice dependentilor, iar atunci cand nu functioneaza asta incep cu acuzatiile dar tot in mod manipulator.De-a lungul consumului activ un dependent va face orice ca sa-si procure substanta iar daca are ceva ,,pitici pe creier” va amesteca euforia bahică cu satisfactia de a-i vedea pe ceilalti suferind( e opusul la ce făceam eu, adica eu vroiam să-i inveselesc pe toti si chiar reuseam pana la un moment dat cand deveneam de-a dreptul penibil... bineinteles ca habar nu aveam). Nu stiu cum se numeste asta in termeni de specialitate dar suferinta voastră îi hrăneste boala ( si nu ma refer la alcoolism aici)
daniell scrie:Uneori imi mila de el, dar singur ne indeparteaza.Pentru mine situatia aM devenit imposibila.La doctor nu vrea sa mearga si eu nu pot sa il oblig.Bea in fiecare zi, fara pauza.
.
Din cuvintele tale deduc ca inca îți pasă de el. E oarecum normal însă după cum ai văzut toată lumea ti-a spus sa te ocupi de tine, nu stiu ce probleme te retin langa el , dar pentru binele tau fă ceva si detatseaza-te complet ( sau cel putin pentru o perioada) de el. Sper sa nu te supere ce iti spun dar considera ca este mort si ingropat, iar tu trebuie sa traiesti in continuare. E al naibii de trist ca se ajunge aici, e foarte dureros, dar, din durere se naste speranta.
Personal nu pot decat sa-ti multumesc pentru ca vorbesti aici cu noi, astfel ma ajuti si pe mine sa ma mentin abstinent( mai mult decat ai putea crede). Mai vorbim.
Alcoolul nu este raspunsul , el doar te face sa uiti intrebarea!
daniell
Boboc
Boboc
Mesaje: 35
Membru din: 15 Mai 2016, 13:42

Re: Ce simte un codependent-fiu

Mesaj de daniell »

Am scris o gramada si mi s-a sters, din pacate.O sa reiau ideile principale.Stiu ca alcoolismul e varful icebergului.Si codependenta la fel.De aceea separarea a devenit o urgenta.Ce m-a tinut in situatia asta atata timp, au fost mai multe cauze, dar principala este dependenta emotionala.A trebuit sa recunosc pana la urma ca sunt handicapatemotional.Deci, trebuie sa vad in primul rand de boala mea.Plus de asta, am un prieten care a stat cu parintii intr-o situatie asemanatoare,.S-a mutat singur de ceva vreme, pentru ca nu mai suporta situatia.Problema e ca ma ingrijoreaza, pentru ca se poarta si are tot felul de senzatii ciudate, care nu imi plac.Ma duc cu gandul la boala psihica.Sper sa isi revina.Asa ca sunt mai constient ca niciodata ca situatia trebuie sa se schimbe cat mai repede.
Avatar utilizator
Mihai
Veteran
Veteran
Mesaje: 597
Membru din: 13 Feb 2014, 17:41
Zile de abstinență: 11,12,2011
Ani de abstinență: 5 ani

Re: Ce simte un codependent-fiu

Mesaj de Mihai »

Daniell,

Codependenta e boala grea , poate ar trebuie un ajutor de specialitate, te ai gândit sa mergi la doctor?
" Viata e atat de frumoasa fara bautura, orice alcoolic abstinent poate confirma asta" - Mihai Alcohelp.
daniell
Boboc
Boboc
Mesaje: 35
Membru din: 15 Mai 2016, 13:42

Re: Ce simte un codependent-fiu

Mesaj de daniell »

Te referi la psihoterapie?Mi s-a spus acelasi lucru, pe care de altfel mi l-au mai spus si alte persoane: sa plec.Dar uneori, codependenta e ca si alcoolismul.Pana nu ajungi sa te doara, nu faci nimic.
Avatar utilizator
Mihai
Veteran
Veteran
Mesaje: 597
Membru din: 13 Feb 2014, 17:41
Zile de abstinență: 11,12,2011
Ani de abstinență: 5 ani

Re: Ce simte un codependent-fiu

Mesaj de Mihai »

Doar atât ti s a spus ?
Părerea mea e ca tatăl tău trebuie scos din ecuație, iar tu vorbești foarte mult despre el .
E vb de tine și nu de el . Nu te poți victimiza din cauza lui.
Învăța sa îți asumi decizii. Viața e nedreapta si dificilă, dar cand suntem responsabili de acțiunile noastre devine mai ușoară.
Știu , drumul până la un grad de maturitate emoțională e lung dar merită . Încercă sa investești in dezvoltare personală, in interiorul tău iar rezultatele vor veni curând.

Nu mai recitesc ,

Seară frumoasă ,

Mihai.
" Viata e atat de frumoasa fara bautura, orice alcoolic abstinent poate confirma asta" - Mihai Alcohelp.
daniell
Boboc
Boboc
Mesaje: 35
Membru din: 15 Mai 2016, 13:42

Re: Ce simte un codependent-fiu

Mesaj de daniell »

Mi s-au spus o multime de lucruri.Ce ti se spune de obicei la psihoterapie.Dar ideea de baza era ca daca voi continua sa locuiesc cu el, nu prea erau multe de facut.Dar cu cine sa se inteleaga?Mi s-a spus lucrul asta si de catre alti oameni, cunoscuti etc..Dar daca unui alcoolic ii spune toata lumea sa nu mai bea, acesta va renunta daca nu simte asta?Tot asa si codependentul.Si vorbesc mult despre el.Daca nu era tata, era altcineva, altceva.Codependenta e tulburarea obsesiv compulsiva.Adica, obsesie.Pentru o persoana, situatie sau ganduri etc.
Dupa ce i-am spus ca ma mut, vreo doua zile a umblat cu un baston prin casa.A zis ca nu mai poate sa faca nimic, ca are nevoie de ajutor.I-am zis ca vom gasi o solutie.Dupa asta, la cateva zile a zis ca are cancer de prostata.I-am zis sa imi arate hartiile si sa mergem la doctor.A lasat- o moarta si pe asta etc etc etc.Nu ma victimizez, dar si mie imi este teribil de greu.Uitandu-ma in urma, crede-ma ca nu stiu cum am trecut prin toate.Singur.Pentru ca nimeni nu te intelege.Fiecare judeca din punctul lui de vedere si prin prisma propriilor experiente de viata.
Si asta vreau si eu.Sa ma maturizez, sa cresc o data.

O seara buna si tie.
Avatar utilizator
almaM
Veteran
Veteran
Mesaje: 1349
Membru din: 28 Mai 2012, 10:49

Re: Ce simte un codependent-fiu

Mesaj de almaM »

Bună Daniel și bine ai venit pe forum!
Eu nu pot și nu știu să-ți dau sfaturi, însă cred că am trecut și eu prin ceea ce treci tu. Acum privind retrospectiv, îmi dau seama că neînțelegerile dintre mine și tatăl meu, au fost consecința unei atitudini maladive din partea amândurora. Și tatăl meu bea oarecum controlat, nu era un om violent, se victimiza mereu, în societate avea un comportament respectabil, au m-ai fost și alte aspecte care m-au iritat, însă prefer să le trec sub tăcere, ținând seama că el acum nu mai este. Pot să-ți spun doar că, regret enorm, faptul ca i-am judecat mereu comportamentul și nu am încercat deloc să-l înțeleg. Rațiunea, toleranța, compasiunea și evident iubirea fața de părintele meu, au fost, neutralizate, de o mare doza de egoism din partea mea. Viața îmi era dată peste cap, pentru faptul că tatăl meu nu înțelegea să-și trăiască viața așa cum vroiam eu, că nu se comporta cum gândeam eu că este corect... . Am înțeles mult prea târziu că fiecare om trebuie lăsat să trăiască așa cum decide el, că nu este corect, să-i învinuim, să-i judecăm, să interpretăm și să raportăm pe ceilalți pentru modul în care ne afectează comportamentul lor, că nu avem dreptul să controlăm nici o clipă viața unui om, din moment ce nu-i putem oferii acea clipă, înapoi, atunci când ale lui se sfârșesc.
Părerea mea este să înveți să trăiești tu cu viața ta, să-ți asumi responsabilități care te privesc personal, să te concentrezi pe ceea ce-ți dorești tu să realizezi, nu încerca niciodată, să arunci vina pe tatăl tău în cazul în care ai vreun eșec sau bați pasul pe loc. Trăiește-ți viața ta și lasă-l și pe el să trăiască așa cum crede de cuviință Ține minte, nimeni nu te poate manipula și nu se poate folosii de tine, fie el chiar și părinte, fără acordul tău! Dacă poți să faci toate astea rămâi cu el în casă, iar dacă nu muta-te și ai să vezi dacă îți va fi mai bine, deșii eu sunt cam rezervată în privința asta, deoarece au fost perioade când am locuit la peste 700 km distanță și reacțiile mele erau aceleași când îl simțeam băut la telefon. Nu ai spus nimic despre mama ta sau nu am citit, eu destul de atentă.
Te îmbrățișez și-ți doresc, să alegi ceea ce crezi că este mai bine pentru tine.
Cu drag,
Alma :hug:
Nu-mi dați sfaturi, decât dacă le cer, în mod expres! Am capacitatea de a greșii și de a mă critica destul de sever și singură! Prefer să aleg în funcție, de ceea ce sunt și,nu de ceea ce par a fi! Mulțumesc!
daniell
Boboc
Boboc
Mesaje: 35
Membru din: 15 Mai 2016, 13:42

Re: Ce simte un codependent-fiu

Mesaj de daniell »

Multumesc, Alma!Si eu simt de multe ori ca tine. :hug:
Încuiat