021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

Cafeneaua lu' Styx

Aici puteti povesti experientele personale.
Scrie răspuns
Avatar utilizator
styx
Veteran
Veteran
Mesaje: 2673
Membru din: 01 Iul 2014, 20:28
Zile de abstinență: 30,06,2014
Ani de abstinență: 9 ani

Re: Cafeneaua lu' Styx

Mesaj de styx »

Vă multumesc din suflet, suflete frumoase!
Să avem o zi senină si plină de iubire!
Alcoolul nu este raspunsul , el doar te face sa uiti intrebarea!
Avatar utilizator
Ambasador
Veteran
Veteran
Mesaje: 1353
Membru din: 17 Apr 2017, 23:50
Zile de abstinență: 14,08,2021

Re: Cafeneaua lu' Styx

Mesaj de Ambasador »

Doamne ajuta Styx! Fara povestile, sfaturile, citatele, gandurile, experientele traite de tine, simt ca abstinenta ar fi inca un fenomen cat se poate abstract pentru mine, iti recunosc! Dar ciudatul vine chiar acum, aici. Simt ca INCA mai am atat de multe de invatat! Sunt doar o NOVICE, in defintiv. Sunt .. "just nowbody" in ale abstinentei, de fapt. Abstinenta, dupa umila mea parere, isi are originile intr-o suferinta vie, greu de descris in cuvinte cu adevarat. E un drum atat de anevoios catre vindecare.. Pe care alegi sa mergi, sau nu. Pur si simplu.
"Orice schimbare este grea la început, urâtă la mijloc şi minunată la final." Robin Sharma
Avatar utilizator
styx
Veteran
Veteran
Mesaje: 2673
Membru din: 01 Iul 2014, 20:28
Zile de abstinență: 30,06,2014
Ani de abstinență: 9 ani

Re: Cafeneaua lu' Styx

Mesaj de styx »

Seara bună suflete!
Dora suflet frumos, cu totii am fost novici in abstinentă si de fapt suntem mereu pentru că avem doar o zi, ziua de azi. Cât despre suferintă... nu e musai si neaparat necesar :) dar, intervine si asta la un moment dat că vrei sau că nu vrei, sevrajul îsi face loc în viața unui consumator si sevrajul de alcool e singurul din care se moare după spusele medicilor... mai departe... delirium tremens de unde e foarte greu să te mai întorci... problema e asta, am mai spus-o si o repet: se moare din alcoolism si se maore al [...] de urât!!! Îți multumesc pentru cuvintele calde si te îmbrățisez cu drag Dora, suflet frumos!

Si da, Cătălinule( te salut cu drag!) pentru abstinentă e musai să ai pentru ce trăi si din experiența proprie functionează al naibii de bine, însă ca să rămâi abstinent e necesar să-ți schimbi modul de viață total... americanii bătrâni din AA au un slogan ”Un hoț de cai abstinent e doar un hoț de cai care nu mai bea”, pentru că dacă rămân doar un alcoolic care doar nu consumă dar mă comport exact ca si pe timpul consumului abstinenta mea nu durează, de fapt asta se numeste betie uscată în termeni de specialitate...
Așa că, suflete, faceti ce credeti voi mai bine, luati ce cale doriti voi si cu care rezonati sufleteste dar actionati până nu e prea târziu...
Seară senină în suflet, suflete!


P.S. Vis a vis de ajutor am citit o chestie care te pune pe gânduri, cel putin pe mine unul m-a pus...
”De ce vrei sa ajuti cand nu ti se cere?”

Pentru ca esti convins ca omul pe care tocmai te straduiesti sa-l ajuti nu poate. Pentru ca te ridici deasupra lui si te crezi mai grozav decat el. Deseori, nici nu intrebi daca are nevoie, daca si ce vrea, ci te apuci sa ajuti. Fara sa stii ca in felul acesta ii invadezi spatiul si viata...

Stii… cel pe care tocmai vrei sa-l ajuti esti tu. Acesta este oglinda ta, este parte din tine. Cand vrei sa convingi pe cineva ca face ceva gresit, vrei sa te convingi pe tine ca faci ceva gresit. Cand te chinui sa “repari” pe cineva, este pentru ca asta faci cu tine....


... Poti, totusi, sa ajuti? Da, avand incredere in celalalt, acceptand, fiind compasiv, generos, cald. Iubind fara conditii. Oferind spatiu celorlalti pentru a face alegerile pe care le considera potrivite. Fiind delicat cu sentimentele celuilalt. Dand voie oamenilor sa “greseasca”. Privind cu respect procesul fiecaruia. Sprijinind cand ti se cere si/sau ti se permite. Lasandu-i pe ceilalti sa decida daca si cand au nevoie de ajutor. Lasandu-i sa fie cum aleg sa fie. Acceptand ca totul are un motiv sa fie exact asa cum este.

Fiind tu asa cum le ceri lor sa fie.
aricolul complet aici... https://www.nldesigns.ro/blog/de-ce-vre ... i-se-cere/
Alcoolul nu este raspunsul , el doar te face sa uiti intrebarea!
Avatar utilizator
styx
Veteran
Veteran
Mesaje: 2673
Membru din: 01 Iul 2014, 20:28
Zile de abstinență: 30,06,2014
Ani de abstinență: 9 ani

Re: Cafeneaua lu' Styx

Mesaj de styx »

Iliuta, padron Vizitator123$5 🙂ai dreptate ca întotdeauna. Te îmbrățisăm si noi cu mult drag!

Cătălin, seninatatea nu vine usor, mi-au trebuit cam 6 luni ca să încep să mă linistesc, iar primele 3-4 luni au trecut al naibii de greu, mai ales că perioada de hai să-i zic sevraj fizic, de pofta fizică de alcool, trece greu la început în functie de cât de ”meseriaș” ai fost cu băutele, dar trece... aia psihică nu trece în veci si aici e capcana în care mai cad unii dintre cei cu abstinenta îndelungată crezând că dacă au o perioadă destul de lungă de data asta va fi altfel... no way Jose, e mai rău. Îi cunosc pe multi dintre prietenii de pe forum (din păcate doar exterm de putini mai intră să mai scrie ceva pe aici)dar crede-mă că sunt destui abstinenti sau mai bine zis alcoolici reali care au reusit în abstinentă. Cei care scriu pe aici de câteva ori si devin abstinenti :) ... poate o fi adevărat, dar ca alcoolic abstinent stiu că e imposibil asa ceva altfel ar fi forumul acesta plin de vizitatori( altii decât boții)
Exista însă acei betivi de categorie grea care bagă în ei ca spartii si dintr-o dată se opresc si nu au nici pe naiba... în alcoolism nu contează cantitatea îngurgitată ci pierderea controlului după primul pahar, e vorba de nebunia dată de boală, căci, doar un exemplu, ce om normal se urcă la volan în stare de ebrietate?! Si multe alte chestii de-a dreptul de groază pe care le face un alcoolic în consum... Cînd ajungi să bei ca să functionezi deja esti în stare avansată a bolii.
Leacuri?! Pentru mine personal a fost psihoterapia, grupurile de autosuport( nu numai AA) si mai ales schimbarea modului de a vedea viața si de a mă bucura de ce îmi oferă zilnic, iar seninătatea aia... pentru mine inseamnă să trec peste rele, peste bune fără să întind mâna spre pahar.

Zi senină, suflete!
Alcoolul nu este raspunsul , el doar te face sa uiti intrebarea!
Avatar utilizator
styx
Veteran
Veteran
Mesaje: 2673
Membru din: 01 Iul 2014, 20:28
Zile de abstinență: 30,06,2014
Ani de abstinență: 9 ani

Re: Cafeneaua lu' Styx

Mesaj de styx »

Catalin, sfaturi ma cam feresc sa dau insa sa stii ca starea asta de irascibilitate am avut-o si eu... ce am facut? Am inceput sa evit emisiunile, stirile si persoanele care imi creau o stare de negativitate. M-am cufundat in citit carti si vizionat filme SF, nu gen Marvel mai degraba gen Star Trek( sunt mare fan)de asemenea am inceput sa vad multe filme de comediei general frantuzesti( au astia un stil...), insa e normal sa ai stari de iritare la inceputul abstinentei ,organismul isi cere “doza”, eu unul m-am bazat pe ciocolata cu continut ridicat de cacaco si sucuri carbogazoase, cam ingrasa dar... plimbari in natura si ce e mai important si a fost la fel de important si pentru mine, faptul ca sotia ta este alaturi de tine,la fel cum si sotia mea a fost si este alaturi de mine. Suportul celor dragi conteaza enorm. Acum ma uit si la stiri, mai rar ce-i drept dar citesc ziarele online, si nu mai am starile de iritare de mult timp. Am ales sa nu-mi mai fac rau implicandu-ma in conflicte puerile si sterile... stii cum se zice, pentru un conflict e nevoie de doi. Aleg sa ma bucur de tot ce primesc de la viata, iar cand mai primesc cate “un sut in cur” din partea ei, stiu ca trece si asta... Invat ce am de invatat si trec mai departe.
Seara linistita!
Alcoolul nu este raspunsul , el doar te face sa uiti intrebarea!
Avatar utilizator
styx
Veteran
Veteran
Mesaje: 2673
Membru din: 01 Iul 2014, 20:28
Zile de abstinență: 30,06,2014
Ani de abstinență: 9 ani

Re: Cafeneaua lu' Styx

Mesaj de styx »

Bună dimineața senină, forumiști!
Un articol interesant...

Dependența nu este o boală a liberului arbitru

„Oricine poate fi afectat de dependenţă. Este o problemă psihologică, care ne înşeală creierul şi devenim dependenţi de lucruri de care nu avem nevoie. Pentru majoritatea, dependenţa de droguri începe ca modalitate de a amortiza problemele sau sentimentele noastre. Drogurile sau alcoolul devin anestezicul nostru preferat. Aceste substanţe ne oferă o uşurare temporară pentru problemele noastre şi putem să ne simţim mai bine. De-a lungul timpului devenim dependenţi de droguri sau de alcool, ca singură modalitate de a ne relaxa. Acest lucru conduce la dependenţă.

Dependenţa este un ciclu comportamental complex şi periculos care poate scăpa cu uşurinţă de sub control şi ne poate distruge viaţa. Cei mai mulţi oameni nu ştiu cum să scape, deoarece sunt într-o stare de dominaţie a minţii, hipnotizaţi de creierul lor în a folosi droguri pentru de-stresare. Ei nu doresc să-şi schimbe comportamentul deoarece cred că le este bine şi rămân blocaţi în dependenţă. Puţini oameni iau decizia conştientă de a-şi distruge toată viaţa prin consumul de droguri sau alcool. Acel om beat, care ţi-a cerut mărunţiş pentru a-şi cumpăra alcool, nu avea în minte acest deznodământ. Dependenţa este cea care l-a condus până în acel moment al vieţii sale.

Oamenii care se confruntă cu o dependenţă activă sunt incapabili să se vadă cum îi văd ceilalţi. Ei nu sunt în stare nici măcar să vadă că au o problemă compulsivă şi periculoasă, în ciuda tuturor consecinţelor negative pe care le suferă. Cu cât lucrurile merg într-o direcţie mai greşită, cu atât se afundă mai mult în dependenţă. Aceasta îi ţine din ce în ce mai strâns, până când devine imposibil de scăpat. Uneori poate distruge viaţa oamenilor la propriu.

Dacă nu aţi luptat personal cu dependenţă, este adesea dificil de înţeles de ce cineva nu se poate schimba. De ce nu se pot opri pentru a-şi salva slujba, familia sau chiar viaţa. Am scris acest articol pentru a încerca să ajut oamenii să înţeleagă mai bine dependenţa.

Cheia pentru cucerirea dependenţei se află în minte. Din păcate, mintea este, de asemenea, ceea ce a cauzat dependenţa. Este extrem de dificil pentru dependenţi să recunoască faptul că au o problemă şi chiar au nevoie de ajutor până când se însănătoşesc. Odată ajunşi abstinenţi încep să realizeze că nu au nevoie de droguri sau de alcool, iar apoi pot lucra, în cele din urmă, la controlul comportamentelor distructive şi al problemelor psihologice care au condus la dependenţa lor. Atunci sunt pe drumul spre recuperare.

Înţelegerea şi sprijinul acordat de cei dragi ajună foarte mult, însă dependenţii trebuie ca, în cele din urmă, să suporte consecinţele pentru acţiunile lor. Uneori poate fi nevoie de un catalizator foarte serios pentru a începe schimbările comportamentale necesare (cum ar fi închisoarea sau reabilitarea). Admiterea că au o problemă poate fi cea mai grea parte din toată recuperarea, dar este cheia pentru iniţierea schimbării comportamentale. Frica de schimbare şi greutatea acceptării faptului că nu mai au control şi că dependenţa lor a devenit necontrolabilă este ceea ce îi împiedică pe mulţi să scape de dependenţă.

Dependenţii se pot schimba, dacă încetează să se mintă pe ei înşişi şi încep să dărâme diferitele ziduri pe care le-au construit pentru a-şi proteja adicţia. Apoi, ei vor putea căuta tratamentul necesar şi ajutorul necesar care să-i ajute să nu mai recadă în dependenţă. Nu este uşor şi poate dura mult, însă, în acest mod, o persoană poate fi vindecată de dependenţă… dacă doreşte.

Ei trebuie să abordeze defectele, sentimentele şi motivele de care au fugit, şi care au condus la dependenţa lor. Terapia de grup şi programele de recuperare sunt un loc minunat pentru a începe. În centre de reabilitare, terapie sau chiar programele de 12 Paşi, cum este cel al Alcoolicilor Anonimi – care sunt o comunitate minunată şi de obicei îi gaseşti în camere ale unor biserici, spilale – unde se serveşte cafea instant, ness şi sunt mulţi oameni cu un scop comun… Nu vă lăsaţi mintea să vă controleze, percepţia devine realitate. Mentalitate = capacitate, iar restul este doar timp şi efort.”

Articolul coimplet inclusiv partea a I-a (partea a doua mi s-a părut mai interesantă)îl găsiti aici... https://tratament-adictie.ro/2019/06/13 ... ea-a-ii-a/

Cale senină!
Alcoolul nu este raspunsul , el doar te face sa uiti intrebarea!
Avatar utilizator
styx
Veteran
Veteran
Mesaje: 2673
Membru din: 01 Iul 2014, 20:28
Zile de abstinență: 30,06,2014
Ani de abstinență: 9 ani

Re: Cafeneaua lu' Styx

Mesaj de styx »

Salutare Iliuta!
Sincer eu nu înțeleg în ruptul capului cum poti trăi cu cineva zi de zi, ceas de ceas si să nu îți dai seama că e ceva în neregulă cu acea persoană... probabil că tu si cu fostul tău sot sunteti exceptia care confirmă regula...
Iar cei 12 Pasi nu detin monopolul asupra recuperării, mai sunt si alte căi de urmat... am câtiva prieteni abstinenti care nu au folosit deloc cei 12 pasi si sunt bine mersi... importantă nu este calea prin care ajungi la abstinentă ci rezultatul... ceea ce a functionat pentru mine respectiv psihoterapie, grup AA din C-ta și grupul online In The Rooms din USA, poate pentru altul nu are nici o rezonantă. Parafrazând celebrele versuri ”Nu conteaza cât de lung am parul, Mai presus e cât si cum gândesc.” aș spune că... nu contează ce cale apuci, mai presus e cât si cum actionezi pentru abstinenta ta.

Cale senină să avem!
Alcoolul nu este raspunsul , el doar te face sa uiti intrebarea!
Avatar utilizator
styx
Veteran
Veteran
Mesaje: 2673
Membru din: 01 Iul 2014, 20:28
Zile de abstinență: 30,06,2014
Ani de abstinență: 9 ani

Re: Cafeneaua lu' Styx

Mesaj de styx »

Multumesc pentru feedback Iliuta!
Exact aici e schepsisul, asa cum ai spus... ”mai corect este ca asta a lucrat pt mine...” ceea ce lucrează pentru fiecare, ajută enorm!
Atunci când faci pace cu tine însuti si accepti că ai o problemă, întinzi mâna după ajutor... oricare ar fi el, dar să rezonezi cu acel lucru, persoană, psiholog, grup de autosuport, etc...
Cale senină să avem!
Alcoolul nu este raspunsul , el doar te face sa uiti intrebarea!
Avatar utilizator
styx
Veteran
Veteran
Mesaje: 2673
Membru din: 01 Iul 2014, 20:28
Zile de abstinență: 30,06,2014
Ani de abstinență: 9 ani

Re: Cafeneaua lu' Styx

Mesaj de styx »

SalUtare la toată lumea!
Se poate iesi din marasmul alcoolismului, cu sau fără substiutenti fizici/spirituali ca să-l citez pe Cătălin, eu nu am putut si am avut nevoie de psiholog, de Aliat si de AA, partea de AA si mă refer la grupul meu frumos de acasă din Constanta, un grup vesel si unit m-a ajutat foarte mult, de asemenea m-a ajutat si faptul că pe când locuiam in Constanta am format un grup pentru adictii mixte(droguri, alcool, gambling, sex) si am observat că marea majoritate a celorlalte dependente porneau de la ”nevinovatul alcool”, după ce m-am mutat in Voluntari, Ilfov, am incercat să frecventez grupruile AA din Bucuresti si chiar am fost la vreo 6 dintre ele, din păcate nu m-am regăsit printre cei de acolo, o fi fost vina mea?, nu stiu... cert este faptul că nu am mai frecventat grupurile de acolo dar mă duceam la Cta cam odată la 3-4 săptamîni si aveam grijă să ajung si la grupul meu de suflet. Unde vreau să ajung de fapt?! La concluzia pe care am tot repetat-o si am să o repet ori de câte ori este nevoie: Nu contează ce anume cale apuci pentru a te mentine abstinent, contează doar să te simți împăcat cu ea, cu tine însuti, să ajungi să te iubesti atât de mult încât să nu-ți mai faci răi prin consum ție și implicit celor dragi... Fără băutură viața nu e pustie, așa am crezut si eu dar s-a dovedit si mi-am dovedit că viața e al naibii de frumoasă când esti treaz, chiar si necazurile ( si există si de-astea, poti să fii treaz de la începutul lumii) se rezolva mult mai usor atunci când iei decizii în stare de luciditate. Deci, actionați dragi prieteni care încă mai suferiti de pe urma alcoolului, poate nu reusiti din prima dar cu siguranță veti reusi, doar... NU RENUNȚAȚI!
Nu e usor, dar se merită al naibii de mult!
Cale senină!
Alcoolul nu este raspunsul , el doar te face sa uiti intrebarea!
Avatar utilizator
styx
Veteran
Veteran
Mesaje: 2673
Membru din: 01 Iul 2014, 20:28
Zile de abstinență: 30,06,2014
Ani de abstinență: 9 ani

Re: Cafeneaua lu' Styx

Mesaj de styx »

Speranta... nu o lua asa, mergi acolo si vezi despre ce e vorba, până nu mergi macar o dată nu ai de unde să stii ce si cum, eu sunt membru AA, si nu am zis că e nasol la grupurile din Buc, am spus că nu am rezonat eu cu ele, poate e greseala mea, poate eu sunt mai ciudat :), mergi si vezi mai întâi despre ce e vorba si dup aceea poti lua o decizie în cunsotință de cauză... Sau acum ai găsit o scuză bună ca să nu mai mergi?! ;) Mergi dragă Speranța, pentru tine o faci, eu aveam ceva ani de abstinenta când am ajuns în Buc...

@ Iliută, cum spuneam... fiecare alege cu ce rezonează sau cu cine rezonează.
Alcoolul nu este raspunsul , el doar te face sa uiti intrebarea!
Scrie răspuns