021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

Servicii de tratament ambulator si rezidential in Bucuresti si Suceava: http://www.clinica-aliat.ro

Centre gratuite ALIAT, de interventii scurte, AlcoInfo: Brasov-Spitalul Judetean, Bucuresti-Spitalul Pantelimon si Institutul Clinic Fundeni, Suceava - Spitalul Judetean. Detalii pe http://www.alcohelp.ro.

Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Aici puteti povesti experientele personale.
Avatar utilizator

Sunt autorul acestui subiect
Ambasador
Veteran
Veteran
Mesaje: 1147
Membru din: 17 Apr 2017, 22:50
Gen: Feminin - Feminin

Re: Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Mesajde Ambasador » 02 Aug 2019, 05:19

Buna dimineata prieteni.
E destula liniste pe forum, dar mi-am promis ca orice-ar fi voi continua sa parcurg cei 12 pasi, sa-i citesc si sa-i "traduc" dupa propriul meu inteles. Sper sa nu deranjez cu prezenta mea pe aici foarte tare. 🤗

PS: Iti multumesc Maria pentru feedback! 😍😘😘
"Orice schimbare este grea la început, urâtă la mijloc şi minunată la final." Robin Sharma
Avatar utilizator

Sunt autorul acestui subiect
Ambasador
Veteran
Veteran
Mesaje: 1147
Membru din: 17 Apr 2017, 22:50
Gen: Feminin - Feminin

Re: Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Mesajde Ambasador » 02 Aug 2019, 05:35

OK.
Cu privire la Pasul numarul 1, trebuie sa stiti ca s-a naruit totul. Ma simt ca si cum am picat un examen foarte important al vietii mele, dar refuz sa las sentimentul de dezamagire sa ma copleseasca. Voi persevera orice-ar fi.
Ieri, dupa cum stiti mi-am facut urmatorul plan: "In aceasta seara nu voi spune DA sau NU alcoolului sau instinctului de a-l cumpara. Pur si simplu voi amana acest lucru pentru ziua de maine."
Seara, nu a decurs chiar asa. Desigur, am incercat sa aman instinctul de a cauta acel pahar cu relaxare, asa incat am stins lumina incercand sa adorm. Dupa nici jumatate de ora, uitasem complet de MAMA-CONSTIINTA si stiti de ce? Pentru ca nici macar ea nu putea sa doarma! Din pacate, aveam deja o bere in frigider, am consumat-o si abia apoi am adormit. Rezultatul? La 3 dimineata eram treaza si plina de remuscari. Am dormit practic circa 4 ore. Acesta mi-a fost cam somnul. Deloc suficient, deloc odihnitor. Si pentru ce? De ce? Din ce cauza? Din cauza unui impuls prostesc, necontrolat! Din cauza unei iluzii toxice. Trist.
"Orice schimbare este grea la început, urâtă la mijloc şi minunată la final." Robin Sharma
Avatar utilizator

Sunt autorul acestui subiect
Ambasador
Veteran
Veteran
Mesaje: 1147
Membru din: 17 Apr 2017, 22:50
Gen: Feminin - Feminin

Re: Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Mesajde Ambasador » 02 Aug 2019, 06:12

PASUL 2. Am ajuns la credinta ca o PUTERE SUPERIOARA mi-ar putea reda sanatatea mintala.

In ceea ce ma priveste, cred intr-o PUTERE DIVINA, un DUMNEZEU care este facut din energie pura, buna si pozitiva! Din ea incerc eu sa-mi trag seva curajului, perseverentei, dorintei de mai bine. Cu ea ma hranesc in momentele mele de cumpana. Uneori imi reuseste, alteori.. raman inca flamanda sufleteste. Inca nu pot asimila tot acest ajutor dumnezeiesc, mereu. Nu stiu mai exact de ce.. Probabil mi-e defecta credinta. E la cote reduse uneori..
Si da. Este infinit mai sanatos sa iti recunosti neputinta decat sa crezi ca poti stapani alcoolul.

Nasul: Ei, si cum spune traditia, orice nou-nascut are nevoie de un NAS. Va amintiti, la pasul 1 afirmam ca un abstinent trebuie cumva privit din perspectiva unui nou-nascut care abia invata cum sa traiasca intr-o noua lume. Ei bine NASUL acesta ar trebui sa ma poata ghida pe tot drumul vietii mele abstinente. Imi place ideea aceasta. NASUL insa, cine sa fie? Cine sa se ofere? Gata, stiu!! NASUL-SUFLET. El o poate completa ideal pe MAMA-CONSTIINTA. Dar ce ar trebui sa faca NASUL-SUFLET pentru mine? Ce sfaturi as putea sa primesc de la el? Ele cred, ar fi cam acestea:
• sa nu mai fiu incordata;
• sa am spiritul deshis si sa sa progresez mereu;
• sa incetez lupta, contestarile de orice natura, orgoliul;
• sa invat ca ignoranta, auto-suficienta, sfidarea, indiferenta pot fi periculoase;
• sa inteleg ca decenta este calea longeviva a abstinentei;
• sa nu fiu superficiala;
• sa gandesc calitativ;
• sa-mi fac o curatenie interioara generala fara riscul de a face o obsesie din asta.
Treptat, in aces fel, PUTEREA SUPERIOARA va lua o forma sau alta si ma voi putea elibera mental de obsesia alcoolului. Dar ce se va intampla atunci cand imi voi pierde credinta? Doar am pierdut-o de atatea ori. Sau nu a fost suficienta poate.. Este clar, lipsa credintei duce la recadere. Cam intotdeauna.
Personal, gasesc ca cel mai ingrozitor verb asociat alcoolismului este: “a duhni”. Ce poate fi mai injositor de atat in societate, printre oameni frumosi si senini? Intentiile bune nu ajung niciodata atunci cand doresti sa-ti pastrezi abstinenta, sa fim seriosi. E plin iadul de intentii bune, precum se spune.

Nevoi:
Am nevoie de acel natural, de acea normalitate, acea usurinta cu care sa pot merge inainte.
Am nevoie de un inventar riguros si profund.
Am nevoie sa recunosc ca pot fi impulsiva, irationala si distructiva uneori.
Am nevoie de o umilinta autentica si o minte deschisa.
Am nevoie de o relatie corecta cu divinitatea pentru a reusi.
Asa cred.

- Va urma -
"Orice schimbare este grea la început, urâtă la mijloc şi minunată la final." Robin Sharma
Avatar utilizator

styx
Veteran
Veteran
Mesaje: 2529
Membru din: 01 Iul 2014, 19:28
Zile de abstinență: 30,06,2014
Zile de abstinență:
Ani de abstinență: 6 ani

Gen: Nespecificat - Nespecificat

Re: Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Mesajde styx » 02 Aug 2019, 09:45

Bună dimineața Suflet frumos, bună dimiii lumee!
Nu deranjezi pe nimeni, din contră, cel putin pentru mine, prezenta ta pe forum e ca o adiere plăcută de vânt.
Privitor la Pasii AA, cartea Alcoolicii anonimi a fost scrisă de aproximativ o suta de oameni, co fondatorul AA Bill Wilson a introdus in ea(BB-Big Book)experienta oamenilor de la inceputurile AA, a fost citită de milioane de oameni si care au inteles BB fiecare în modul lui iar acesti oameni au transmis mai departe mesajul asa cum s-au priceput ei mai bine cartea de asemenea este doar o sugestie privitoare la recuperare, nu este dogmatică, fff importante (cel putin pentru mine) sunt principiile programului AA, care aplicate în viata de zi cu zi te ajută să stai departe de alcool... Nasul(sponsorul în original) este o persoană care te intitiază în lucrul la pasi, o persoană care cunoaste progamul, si care este abstinent de o perioadă de timp mai mare sau mai mică...
Părerea mea sinceră este să continui dacă îți face bine.
Privitor la Pasul 1... mai reia-l până reusesti să-i înțelegi importanta, pentru că fiecare pas care urmează este legat de Pasul 1... facem ceilalti pasi deci implicit programul AA, de ce?! Ca urmare a faptului că suntem alcoolici...

Apropo de abstinentă, la începuturile abstinentei mele cineva m-a întrebat
” Dacă ar veni o zână la tine, acum, cu o baghetă magică si ti-ar spune că dacă te-ar atinge cu ea nu ai mai bea în viața ta indiferent de progresele medicii în domeniul alcoolismului, ai accepta?”
Întrebarea asta e de dorit să si-o pună fiecare dintre cei care mai suferă din cauza bolii alcoolismului, dacă răspunsul este da, atunci mergeti înainte cu abstinența, dacă răspunsul e nu... mai căutati :)

Pentru că nu beau Azi...
„Egoul vă ține mereu în așteptare: mâine veți reuși, mâine va fi mai bine. Evident, astăzi aveți încă de suferit trebuie să vă sacrificați. Dacă doriți să aveți succes mâine, astăzi trebuie să vă sacrificați. Succesul trebuie meritat și este nevoie de multe eforturi pentru a putea fi atins. Deocamdată trebuie să suferiți, dar merită, căci va veni și ziua succesului. Din păcate, această zi nu vine niciodată. Ea reprezintă o imposibilitate.

Mâine se referă pur și simplu la ceva ce nu va fi atins niciodată. Este doar o amânare a vieții, o minunată strategie de a vă menține racordați tot timpul la suferință.

Egoul nu se poate bucura de prezent. Pur și simplu, el nu poate exista în prezent. El nu poate trăi decât în trecut sau în viitor, adică în ceea ce nu există. Trecutul nu mai este, viitorul nu a sosit încă. Ambele stări sunt non-existențiale. Egoul nu poate trăi decât într-o asemenea stare non-existențială, căci este non-existențial el însuși.

Dacă veți conștientiza momentul prezent, nu veți descoperi nici o urmă a egoului în voi – doar o bucurie tăcută, o stare de vid liniștit și pur." - fragment din "Cartea despre ego" - Osho.

Cale senină, oameni frumosi!
Alcoolul nu este raspunsul , el doar te face sa uiti intrebarea!

gavroche1968
Boboc
Boboc
Mesaje: 27
Membru din: 07 Iul 2019, 06:37
Gen: Masculin - Masculin

Re: Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Mesajde gavroche1968 » 03 Aug 2019, 06:10

Salutare ! Interesant ceea ce ai scris , styx. Aș vrea doar să știu dacă egoul la care faci referire , este egoul nostru al alcoolicilor sau egoul în general , așa cum este el văzut de autor ? Că mă puseși pe gânduri...😬
Dragă Ambasador , fruntea sus , pieptu'nainte ! Fix aceeași autoevaluare mi-am făcut-o și eu la început de drum și sunt convins că nu doar eu . Toți. Gândește-te că nici Everestu' nu a fost escaladat dintr-un salt. Demarajul este oleacă mai greu. Hai să vă zic că un singur lucru bun mi s-a intâmplat de la băutură 🙃 M-am lăsat de fumat fără să-mi propun asta. Dar cum ? Băusem o săptămână zi și noapte de eram stors de vlagă ca o lămâie , nu mai puteam nici să mănânc. A doua zi mi-era atât de rău că nu "intra" nici țigarea. Și mai cu chiu mai cu vai , a trecut ziua respectivă. Următoarea zi mi-am mai revenit oleacă cu o bere de dregere ( dregere care la mine nu mai funcționa de mult ) și mi-am zis:bă , dacă stătui fără să fumez că-mi fu rău , hai să fac să-mi fie și mâine rău că dacă trec câteva zile fără tutun poate nu-mi mai trebuie. Și dăi și luptă. Ce-mi mai convenea strategia mea...😂Băi fraților ! Chiar așa a fost. Am mai ținut-o câteva zile , am redus șprițul și într-unul din rarele momente de luciditate m-am motivat cu gândul că ar fi păcat să-mi mai aprind o țigară după zilele în care n-am fumat și uite-așa am scăpat. Poate nu trebuia să scriu asta , nu este un exemplu de urmat dar nu suntem copii ca să nu înțelegem despre ce vorbim. Sunt convins , dragă Ambasador că , depășind chiar scrâșnind din dinți 2-3 zile , motivația va apărea și te vei bucura și tu de fiecare clipă,oră, zi trecută fără consum. Îmi permit o sugestie. Discută/discutați problemele cu psihologul potrivit. Pentru mine , cel potrivit a fost și este cel care activa la vremea aceea la Centrul de tratare a dependențelor de la Șura Mare , Alexandru Leșcău. Îi spuneți că recomandarea vine de la ăla care, la sosire la Șura , când s-a dat jos din autobuz a coborât cu trolăru' altuia. A rămas în istoria centrului. Vă pup și sunt cu voi înainte !
Avatar utilizator

Sunt autorul acestui subiect
Ambasador
Veteran
Veteran
Mesaje: 1147
Membru din: 17 Apr 2017, 22:50
Gen: Feminin - Feminin

Re: Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Mesajde Ambasador » 03 Aug 2019, 08:42

Buna dimineata prieteni!

Dragul meu Styx, sa stii ca am citit si recitit textul tau pentru a fi sigura ca nu omit nimic. Am retinut in mod special sfatul tau cu privire la pasul 1. Iti multumesc pentru indrumare! Voi cauta sa ii inteleg mai bine importanta. Adevarul este ca toti acesti 12 pasi pot fi reinterpetati in fel si chip, insa esenta lor nu se schimba. Mesajul lor nu se schimba. Si sunt convinsa ca ei pot ajuta chiar daca nu sunt urmati intocmai, in ordinea lor fireasca sau in mod constant. Pentru mine, ei reprezinta un bun suport emotional, e ceva prin care simt eu ca trebuie sa trec. De aici si mesajele mele pe forum. Cu privire la NAS.. ai punctat corect suflet cald. Asa este. Nasul e de fapt persoana, mentorul care te poate ajuta in abstinenta. Insa am considerat ca propria-mi constiinta imi este mult mai la indemana deocamdata.. 🤗
Gavroche, iti multumesc pentru recomandare! Personal am tot amanat mersul la un psiholog. Nu stiu de ce.. Mereu m-am considerat mai puternica de atat.. Am fost o infatuata. Am facut totusi ceva. Am inceput terapia Bowen. Merg saptamanal la o doamna terapeut. Inainte de a incepe sedinta propriu zisa, stam circa 30 minute de vorba. Atunci povestim de toate: cum m-am simtit eu in saptamana care tocmai a trecut, cum a actionat Bowen si ce beneficii mi-a adus, etc. Discutiile cu ea m-au ajutat nesperat, m-au facut sa ma gandesc la mine mai mult decat o faceam inainte. E un pas bun si acesta, nu?

Se vede ca in acest august nu am concediu. Abia in septembrie voi avea. Asa incat, voi mai scrie pe aici in speranta ca nu plictisesc, ca ajut si ma ajut cum pot eu mai bine.
Ultima oară modificat 03 Aug 2019, 14:19 de către Ambasador, modificat 1 dată în total.
"Orice schimbare este grea la început, urâtă la mijloc şi minunată la final." Robin Sharma
Avatar utilizator

Sunt autorul acestui subiect
Ambasador
Veteran
Veteran
Mesaje: 1147
Membru din: 17 Apr 2017, 22:50
Gen: Feminin - Feminin

Re: Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Mesajde Ambasador » 03 Aug 2019, 13:50

Pasul 3. Am hotarat sa imi las vointa si viata in grija unui Dumnezeu asa cum mi-l inchipui eu.

Mda. Cel de-al treilea pas, greu sa il poti face fara un ajutor dumnezeiesc, fara intelepciune, dar mai ales fara bunavointa! Bunavointa noastra sta de fapt, in acea PUTERE SUPERIOARA care te ajuta sa crezi la nevoie, care pur si simplu iti aduce nu doar speranta, dar si certitudinea ca se poate.
Daca in cei doi primi pasi aveam nevoie de reflectie, incredere si acceptare, in cel de-al treilea pas fara bunavointa, credinta, deschidere catre un ajutor divin si mai ales fara un mental activ si pozitiv nu se poate!
Traim adesea cu sentimentul ca alcoolul ucide suferinta. Ucide plictiseala. Ucide stresul. In realitate insa, el doar.. ne ucide sufletul, mintea si trupul. De aceea avem nevoie de ABSTINENTA. Odata dobandita, trebuie stiut faptul ca ea nu vine niciodata insotita de un certificat de garantie pe viata. Nimeni niciodata nu stie cat de lunga, sigura sau definitiva va fi ea. Dar nici nu e indicat sa stim, daca ma intrebati pe mine. Important este sa o traim zilnic. Odata obtinuta abstinenta, singura noastra datorie este sa o tratam cu multa pretiozitate. Ea este atat de fragila si poate deveni atat de vulnerabila in multe dintre incercarile de-a lungul vietii noastre.
Eu cred ca un abstinent munceste toata viata lui pentru a ramane asa, insa cu timpul, munca lui devine placere, iar placerea devine natural. Devine practic parte integranta din programul lui zilnic, precum respiratia, precum alimentatia, precum alte si alte necesitati. Ma refer aici strict la veterani. Se stiu ei care..
Pasul 3 inteleg ca inseamna in principal trecerea propriu-zisa la actiune. O actiune ce poate fi insotita deseori de nelinisti, probleme emotionale de tot felul, suferinta, boli, etc. As putea probabil sa le depasesc poate cu ceva seninatate si rugaciunea ei:
“Doamne, da-mi seninatatea sa accept ceea ce nu pot schimba, curaj sa schimb ceea ce pot si intelepciunea sa le deosebesc”.
"Orice schimbare este grea la început, urâtă la mijloc şi minunată la final." Robin Sharma
Avatar utilizator

Sunt autorul acestui subiect
Ambasador
Veteran
Veteran
Mesaje: 1147
Membru din: 17 Apr 2017, 22:50
Gen: Feminin - Feminin

Re: Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Mesajde Ambasador » 04 Aug 2019, 18:33

Pasul 4. Am facut, fara teama, un inventar moral amanuntit, al propriei persoane.

Ei bine, inventarul acesta ar trebui eu sa il incep cred, cu problemele emotionale in primul rand. Se stie ca supararile sunt aduse in general, de un instinct prost gestionat.
As lega pasul numarul 4 de un singur cuvant: PROFUNZIME. Nu se poate face un inventar al mintii cu acuratete decat daca esti sincer, curios si mai ales hotarat. In noi se pot ascunde traume de tot felul, trecute si prezente, probleme nerezolvate cu destinul, clipe nefericite, cate si mai cate.. Pentru a fi corecta cu mine insami, am nevoie sa realizez mental tot ceea ce mi se intampla. Tot ceea ce sunt si simt. Tot ceea ce ma doare, dar nu constientizez poate. Uitarea nu vindeca. Adevarul insa, da. De aceea e atat de necesar sa imi rezolv toate problemele emotionale negative. Ele sunt ca un handicap pentru suflet, un dig in fata vindecarii. Imi dau seama ca ma supara, caut solutii fara panica inutila, ma rog, respir si apoi rezolv. Fara urme de suferinta care nu ar face decat sa ma vulnerabilizeze. Fara mai ales sa ma las prada primului impuls.
De asemenea, cred ca tot acest inventar are si rolul de a ma avertiza cu privire la asteptari. Sanatos ar ca ele sa fie minimizate. Asteptarile mici ma pot proteja de o eventuala suferinta. Sunt bine cu mine, imi pastrez instinctul pozitiv, nu caut motive de alinare toxice cu alte cuvinte. Motivele bautului sunt ca un sac fara fund. Ele nu inceteaza sa vina, doar pentru a intretine de fapt o dependenta cronica. Ne imbolnavim din cauza unor ganduri nesanatoase urmate apoi de actiuni nesantoase. Dar daca nu ar fi gandul cel nesantos? Nu ar exista nici fapta nesanatoasa, corect?
In acest pas, am nevoie sa-mi revizuiesc firea, felul in care ma raportez eu la societate, familie, etc. Personal, cele mai periculoase momente pentru mine sunt cele de seara. Atunci ma inchid in mine, atunci exista riscul de a ma relaxa alaturi de unul-doua pahare de alcool devine maxim. Asta e ce trebuie sa schimb continuu. Neintrerupt.
Este clar ca inventarul intern exclude orice scuza posibila de a bea! Daca las scuzele sa apara, ele imi vor activa dependenta. Atunci voi face apel la o constiinta neaparat sanatoasa. Victimizarea nu-si are rostul. Supararile nu au ce cauta. Nu ajuta nicicum! E atat de usor sa te complaci uitand de fapt cate beneficii iti pot aduce un trai frumos, corect si sanatos.
Inventarul mai presupune si atentie cu privire la relatia mea cu cei din jur. Chiar daca am motive sa acuz un anume comportament, o anumita situatie, etc. nimic nu trebuie sa ma incarce negativ.
In orice bun inventar trebuie sa existe intotdeauna o LISTA. Pe ea imi voi asterne defectele de caracter cat se poate de sincer. Apoi, in paralel, ar fi utila si o lista cu solutii. O minte ratacita ma poate duce cu gandul la primul pahar. Slabiciunile nu fac decat sa aduca necazuri. Suferinta duce la alcoolism. Sa nu uit aceste lucruri!
As zice ca raspunsurile sincere reprezinta baza unui inventar cu adevarat profund!
"Orice schimbare este grea la început, urâtă la mijloc şi minunată la final." Robin Sharma

Supergreu
Boboc
Boboc
Mesaje: 10
Membru din: 04 Aug 2019, 19:48
Gen: Nespecificat - Nespecificat

Re: Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Mesajde Supergreu » 04 Aug 2019, 20:20

Buna Doruta si ma bucur mult ca scrii si sunt atit de multe parari si idei despre ceea ce ne face se avem aceasta boala lucru de care m-am intrebat si eu de nenumarate ori .Si daca in trecut imi gaseam o scuza ca am fost necajita sau nefericita, acum cind nu mai beau stau si ma gindesc cum de mama mea nu a fost alcolica desi a avut o viata mult mai grea decit a mea...Asadar cred ca asa cum am invatat pe Forum eu, nimeni nu vrea sa aiba o boala si asta este si cu alcolismul, te nasti sau nu te nasti cu ea...Este numai opinia mea si vreau sa-ti spun din nou din experienta ca este cu atit mai usor cit accepti asta si nu cauti intrebari la care nu poti raspunde...
Te salut cu drag, ti pup si uite o melodie draga sufletului meu, stiu ca-ti va placea si tie!😘😌🤗

PS Ah, uitatsem, diferenta intre un alcolic si nealcolic este ca primul nu se poate opri numai la o bere...🤔😉

https://www.youtube.com/watch?v=m9LtHyFIe8c
Avatar utilizator

Sunt autorul acestui subiect
Ambasador
Veteran
Veteran
Mesaje: 1147
Membru din: 17 Apr 2017, 22:50
Gen: Feminin - Feminin

Re: Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Mesajde Ambasador » 05 Aug 2019, 13:42

Buna Joy si aici! 🙂 💗
Scuzele in alcoolism le-am trait deseori pe pielea mea si de fiecare data ele au dezvaluit o mare slabiciune emotionala. Seara toate scuzele posibile par frumos ambalate, precum niste bomboane ce-ti iau ochii si mintea, dar dimineata nu-ti ramane decat gustul cumplit de goliciune sufleteasca. Aceeasi goliciune sufleteasca.
M-ai pus pe ganduri cu o remarca.. Spui ca de fapt alcoolismul de mosteneste, nu se dobandeste? Sau amandoua? M-ar interesa raspunsul tau exact, te rog.
Am inteles ideea ACCEPTARII. Sau cel putin asa imi place mie sa cred. Dar intrebarile, dupa felul in care sunt eu construita mental, nu vad sa inceteze prea curand... 🙂 Mea culpa. 😊
Dar un nealcoolic la cate beri crezi ca se poate opri? 😯 😘

PS: Iti multumesc pentru melodie, pentru dedicatie. Sa stii ca e pe gustul meu. Ca intodeauna, de altfel.. 😘
"Orice schimbare este grea la început, urâtă la mijloc şi minunată la final." Robin Sharma

Înapoi la “POVESTEA MEA”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Google [Bot], mijooo și 103 vizitatori