021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Aici puteti povesti experientele personale.
Scrie răspuns
gavroche1968
Boboc
Boboc
Mesaje: 27
Membru din: 07 Iul 2019, 07:37

Re: Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Mesaj de gavroche1968 »

Salutare ! Interesant ceea ce ai scris , styx. Aș vrea doar să știu dacă egoul la care faci referire , este egoul nostru al alcoolicilor sau egoul în general , așa cum este el văzut de autor ? Că mă puseși pe gânduri...😬
Dragă Ambasador , fruntea sus , pieptu'nainte ! Fix aceeași autoevaluare mi-am făcut-o și eu la început de drum și sunt convins că nu doar eu . Toți. Gândește-te că nici Everestu' nu a fost escaladat dintr-un salt. Demarajul este oleacă mai greu. Hai să vă zic că un singur lucru bun mi s-a intâmplat de la băutură 🙃 M-am lăsat de fumat fără să-mi propun asta. Dar cum ? Băusem o săptămână zi și noapte de eram stors de vlagă ca o lămâie , nu mai puteam nici să mănânc. A doua zi mi-era atât de rău că nu "intra" nici țigarea. Și mai cu chiu mai cu vai , a trecut ziua respectivă. Următoarea zi mi-am mai revenit oleacă cu o bere de dregere ( dregere care la mine nu mai funcționa de mult ) și mi-am zis:bă , dacă stătui fără să fumez că-mi fu rău , hai să fac să-mi fie și mâine rău că dacă trec câteva zile fără tutun poate nu-mi mai trebuie. Și dăi și luptă. Ce-mi mai convenea strategia mea...😂Băi fraților ! Chiar așa a fost. Am mai ținut-o câteva zile , am redus șprițul și într-unul din rarele momente de luciditate m-am motivat cu gândul că ar fi păcat să-mi mai aprind o țigară după zilele în care n-am fumat și uite-așa am scăpat. Poate nu trebuia să scriu asta , nu este un exemplu de urmat dar nu suntem copii ca să nu înțelegem despre ce vorbim. Sunt convins , dragă Ambasador că , depășind chiar scrâșnind din dinți 2-3 zile , motivația va apărea și te vei bucura și tu de fiecare clipă,oră, zi trecută fără consum. Îmi permit o sugestie. Discută/discutați problemele cu psihologul potrivit. Pentru mine , cel potrivit a fost și este cel care activa la vremea aceea la Centrul de tratare a dependențelor de la Șura Mare , Alexandru Leșcău. Îi spuneți că recomandarea vine de la ăla care, la sosire la Șura , când s-a dat jos din autobuz a coborât cu trolăru' altuia. A rămas în istoria centrului. Vă pup și sunt cu voi înainte !
Avatar utilizator
Ambasador
Veteran
Veteran
Mesaje: 1353
Membru din: 17 Apr 2017, 23:50
Zile de abstinență: 14,08,2021

Re: Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Mesaj de Ambasador »

Buna dimineata prieteni!

Dragul meu Styx, sa stii ca am citit si recitit textul tau pentru a fi sigura ca nu omit nimic. Am retinut in mod special sfatul tau cu privire la pasul 1. Iti multumesc pentru indrumare! Voi cauta sa ii inteleg mai bine importanta. Adevarul este ca toti acesti 12 pasi pot fi reinterpetati in fel si chip, insa esenta lor nu se schimba. Mesajul lor nu se schimba. Si sunt convinsa ca ei pot ajuta chiar daca nu sunt urmati intocmai, in ordinea lor fireasca sau in mod constant. Pentru mine, ei reprezinta un bun suport emotional, e ceva prin care simt eu ca trebuie sa trec. De aici si mesajele mele pe forum. Cu privire la NAS.. ai punctat corect suflet cald. Asa este. Nasul e de fapt persoana, mentorul care te poate ajuta in abstinenta. Insa am considerat ca propria-mi constiinta imi este mult mai la indemana deocamdata.. 🤗
Gavroche, iti multumesc pentru recomandare! Personal am tot amanat mersul la un psiholog. Nu stiu de ce.. Mereu m-am considerat mai puternica de atat.. Am fost o infatuata. Am facut totusi ceva. Am inceput terapia Bowen. Merg saptamanal la o doamna terapeut. Inainte de a incepe sedinta propriu zisa, stam circa 30 minute de vorba. Atunci povestim de toate: cum m-am simtit eu in saptamana care tocmai a trecut, cum a actionat Bowen si ce beneficii mi-a adus, etc. Discutiile cu ea m-au ajutat nesperat, m-au facut sa ma gandesc la mine mai mult decat o faceam inainte. E un pas bun si acesta, nu?

Se vede ca in acest august nu am concediu. Abia in septembrie voi avea. Asa incat, voi mai scrie pe aici in speranta ca nu plictisesc, ca ajut si ma ajut cum pot eu mai bine.
Ultima oară modificat 03 Aug 2019, 15:19 de către Ambasador, modificat 1 dată în total.
"Orice schimbare este grea la început, urâtă la mijloc şi minunată la final." Robin Sharma
Avatar utilizator
Ambasador
Veteran
Veteran
Mesaje: 1353
Membru din: 17 Apr 2017, 23:50
Zile de abstinență: 14,08,2021

Re: Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Mesaj de Ambasador »

Pasul 3. Am hotarat sa imi las vointa si viata in grija unui Dumnezeu asa cum mi-l inchipui eu.

Mda. Cel de-al treilea pas, greu sa il poti face fara un ajutor dumnezeiesc, fara intelepciune, dar mai ales fara bunavointa! Bunavointa noastra sta de fapt, in acea PUTERE SUPERIOARA care te ajuta sa crezi la nevoie, care pur si simplu iti aduce nu doar speranta, dar si certitudinea ca se poate.
Daca in cei doi primi pasi aveam nevoie de reflectie, incredere si acceptare, in cel de-al treilea pas fara bunavointa, credinta, deschidere catre un ajutor divin si mai ales fara un mental activ si pozitiv nu se poate!
Traim adesea cu sentimentul ca alcoolul ucide suferinta. Ucide plictiseala. Ucide stresul. In realitate insa, el doar.. ne ucide sufletul, mintea si trupul. De aceea avem nevoie de ABSTINENTA. Odata dobandita, trebuie stiut faptul ca ea nu vine niciodata insotita de un certificat de garantie pe viata. Nimeni niciodata nu stie cat de lunga, sigura sau definitiva va fi ea. Dar nici nu e indicat sa stim, daca ma intrebati pe mine. Important este sa o traim zilnic. Odata obtinuta abstinenta, singura noastra datorie este sa o tratam cu multa pretiozitate. Ea este atat de fragila si poate deveni atat de vulnerabila in multe dintre incercarile de-a lungul vietii noastre.
Eu cred ca un abstinent munceste toata viata lui pentru a ramane asa, insa cu timpul, munca lui devine placere, iar placerea devine natural. Devine practic parte integranta din programul lui zilnic, precum respiratia, precum alimentatia, precum alte si alte necesitati. Ma refer aici strict la veterani. Se stiu ei care..
Pasul 3 inteleg ca inseamna in principal trecerea propriu-zisa la actiune. O actiune ce poate fi insotita deseori de nelinisti, probleme emotionale de tot felul, suferinta, boli, etc. As putea probabil sa le depasesc poate cu ceva seninatate si rugaciunea ei:
“Doamne, da-mi seninatatea sa accept ceea ce nu pot schimba, curaj sa schimb ceea ce pot si intelepciunea sa le deosebesc”.
"Orice schimbare este grea la început, urâtă la mijloc şi minunată la final." Robin Sharma
Avatar utilizator
Ambasador
Veteran
Veteran
Mesaje: 1353
Membru din: 17 Apr 2017, 23:50
Zile de abstinență: 14,08,2021

Re: Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Mesaj de Ambasador »

Pasul 4. Am facut, fara teama, un inventar moral amanuntit, al propriei persoane.

Ei bine, inventarul acesta ar trebui eu sa il incep cred, cu problemele emotionale in primul rand. Se stie ca supararile sunt aduse in general, de un instinct prost gestionat.
As lega pasul numarul 4 de un singur cuvant: PROFUNZIME. Nu se poate face un inventar al mintii cu acuratete decat daca esti sincer, curios si mai ales hotarat. In noi se pot ascunde traume de tot felul, trecute si prezente, probleme nerezolvate cu destinul, clipe nefericite, cate si mai cate.. Pentru a fi corecta cu mine insami, am nevoie sa realizez mental tot ceea ce mi se intampla. Tot ceea ce sunt si simt. Tot ceea ce ma doare, dar nu constientizez poate. Uitarea nu vindeca. Adevarul insa, da. De aceea e atat de necesar sa imi rezolv toate problemele emotionale negative. Ele sunt ca un handicap pentru suflet, un dig in fata vindecarii. Imi dau seama ca ma supara, caut solutii fara panica inutila, ma rog, respir si apoi rezolv. Fara urme de suferinta care nu ar face decat sa ma vulnerabilizeze. Fara mai ales sa ma las prada primului impuls.
De asemenea, cred ca tot acest inventar are si rolul de a ma avertiza cu privire la asteptari. Sanatos ar ca ele sa fie minimizate. Asteptarile mici ma pot proteja de o eventuala suferinta. Sunt bine cu mine, imi pastrez instinctul pozitiv, nu caut motive de alinare toxice cu alte cuvinte. Motivele bautului sunt ca un sac fara fund. Ele nu inceteaza sa vina, doar pentru a intretine de fapt o dependenta cronica. Ne imbolnavim din cauza unor ganduri nesanatoase urmate apoi de actiuni nesantoase. Dar daca nu ar fi gandul cel nesantos? Nu ar exista nici fapta nesanatoasa, corect?
In acest pas, am nevoie sa-mi revizuiesc firea, felul in care ma raportez eu la societate, familie, etc. Personal, cele mai periculoase momente pentru mine sunt cele de seara. Atunci ma inchid in mine, atunci exista riscul de a ma relaxa alaturi de unul-doua pahare de alcool devine maxim. Asta e ce trebuie sa schimb continuu. Neintrerupt.
Este clar ca inventarul intern exclude orice scuza posibila de a bea! Daca las scuzele sa apara, ele imi vor activa dependenta. Atunci voi face apel la o constiinta neaparat sanatoasa. Victimizarea nu-si are rostul. Supararile nu au ce cauta. Nu ajuta nicicum! E atat de usor sa te complaci uitand de fapt cate beneficii iti pot aduce un trai frumos, corect si sanatos.
Inventarul mai presupune si atentie cu privire la relatia mea cu cei din jur. Chiar daca am motive sa acuz un anume comportament, o anumita situatie, etc. nimic nu trebuie sa ma incarce negativ.
In orice bun inventar trebuie sa existe intotdeauna o LISTA. Pe ea imi voi asterne defectele de caracter cat se poate de sincer. Apoi, in paralel, ar fi utila si o lista cu solutii. O minte ratacita ma poate duce cu gandul la primul pahar. Slabiciunile nu fac decat sa aduca necazuri. Suferinta duce la alcoolism. Sa nu uit aceste lucruri!
As zice ca raspunsurile sincere reprezinta baza unui inventar cu adevarat profund!
"Orice schimbare este grea la început, urâtă la mijloc şi minunată la final." Robin Sharma
Supergreu
Boboc
Boboc
Mesaje: 10
Membru din: 04 Aug 2019, 20:48

Re: Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Mesaj de Supergreu »

Buna Doruta si ma bucur mult ca scrii si sunt atit de multe parari si idei despre ceea ce ne face se avem aceasta boala lucru de care m-am intrebat si eu de nenumarate ori .Si daca in trecut imi gaseam o scuza ca am fost necajita sau nefericita, acum cind nu mai beau stau si ma gindesc cum de mama mea nu a fost alcolica desi a avut o viata mult mai grea decit a mea...Asadar cred ca asa cum am invatat pe Forum eu, nimeni nu vrea sa aiba o boala si asta este si cu alcolismul, te nasti sau nu te nasti cu ea...Este numai opinia mea si vreau sa-ti spun din nou din experienta ca este cu atit mai usor cit accepti asta si nu cauti intrebari la care nu poti raspunde...
Te salut cu drag, ti pup si uite o melodie draga sufletului meu, stiu ca-ti va placea si tie!😘😌🤗

PS Ah, uitatsem, diferenta intre un alcolic si nealcolic este ca primul nu se poate opri numai la o bere...🤔😉

https://www.youtube.com/watch?v=m9LtHyFIe8c
Avatar utilizator
Ambasador
Veteran
Veteran
Mesaje: 1353
Membru din: 17 Apr 2017, 23:50
Zile de abstinență: 14,08,2021

Re: Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Mesaj de Ambasador »

Buna Vizitator123$5 si aici! 🙂 💗
Scuzele in alcoolism le-am trait deseori pe pielea mea si de fiecare data ele au dezvaluit o mare slabiciune emotionala. Seara toate scuzele posibile par frumos ambalate, precum niste bomboane ce-ti iau ochii si mintea, dar dimineata nu-ti ramane decat gustul cumplit de goliciune sufleteasca. Aceeasi goliciune sufleteasca.
M-ai pus pe ganduri cu o remarca.. Spui ca de fapt alcoolismul de mosteneste, nu se dobandeste? Sau amandoua? M-ar interesa raspunsul tau exact, te rog.
Am inteles ideea ACCEPTARII. Sau cel putin asa imi place mie sa cred. Dar intrebarile, dupa felul in care sunt eu construita mental, nu vad sa inceteze prea curand... 🙂 Mea culpa. 😊
Dar un nealcoolic la cate beri crezi ca se poate opri? 😯 😘

PS: Iti multumesc pentru melodie, pentru dedicatie. Sa stii ca e pe gustul meu. Ca intodeauna, de altfel.. 😘
"Orice schimbare este grea la început, urâtă la mijloc şi minunată la final." Robin Sharma
Supergreu
Boboc
Boboc
Mesaje: 10
Membru din: 04 Aug 2019, 20:48

Re: Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Mesaj de Supergreu »

Buna ziua din nou Doruta!😘🤗
Daca ai stii cit de greu mi-a venit sa nu pot scrie si am incercat de nenumarate ori avind acelasi rezultat si mi-a venit ideea sa fac si altfel si am reusit in final.Cred ca ar trebuie sa fie mai usor pt fiecare nu neapasrat pt mine.In fine, bine ca am reusit si asa pt ca mi-e jena sa tot deranjez pe altii cind am probleme tehnice.

Nuuu, nu cred ca se mostenste adictia(parerea mea) si nici n-as vrea sa aflu ca apoi sa-mi gasesc o scuza.Personal, este foarte simplu sa devii abstinent si am vazut ca ai inceput sa urmaresti acesi 12 pasi cu care oricare dintre noi devine abstinent.Continua cu lucruri simple si CREDE in ceea ce impartasesc cei care au reusit asa cum fac si eu.

Si da, mi s-au intimplat si lucruri mai putin placute (si un om normal s-ar fi reapucat de baut...😥)si am sa-ti povestesc in privat dar asa cum cred cu convingere DD lucreaza prin oameni si eu sunt inconjurata de astfel de oameni...🙏🤔
Ti pup cu mult drag si tine aproape!😘🤗
Avatar utilizator
Ambasador
Veteran
Veteran
Mesaje: 1353
Membru din: 17 Apr 2017, 23:50
Zile de abstinență: 14,08,2021

Re: Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Mesaj de Ambasador »

Iti multumesc mult pentru raspuns Vizitator123$5. Voi incerca sa CRED. Incerc mereu sa fac asta, de altfel. De aceea si prezenta mea aici, pe forum. De aici si curiozitatea mea de a intelege cei 12 pasi. Simt ca trebuie sa ii inteleg. A sosit acel moment sa fac si asta, stii? Si interesant lucru, desi nu aflu toate raspunsurile asteptate, ma linisteste extraordinar. Imi face bine sa le aprofundez, recunosc. 🤗
"Orice schimbare este grea la început, urâtă la mijloc şi minunată la final." Robin Sharma
Avatar utilizator
Ambasador
Veteran
Veteran
Mesaje: 1353
Membru din: 17 Apr 2017, 23:50
Zile de abstinență: 14,08,2021

Re: Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Mesaj de Ambasador »

Pasul 5. Am marturisit lui Dumnezeu, noua insine si unei alte fiinte umane, natura exacta a greselilor noastre.

Al cincilea pas poate parea mai greu de realizat pentru mine. Imposibil poate?
Sa vedem..
Pentru a putea trece pragul acestui pas, am nevoie sa imi rezolv deja experientele din trecut, sa ma impac cu ele, sa inteleg ca peste problemele vietii nu voi putea trece singura. Am nevoie de oameni. Este clar ca lumina zilei!
Ce-i drept eu am recunoscut totul… in scris! In rest.. doar mici franturi. Nu totul! Nu un intreg al meu care acum, revizuindu-l, imi dau seama ca a fost unul destul de rusinos. Parca as fi trait intr-o oarecare situatie ilicita, asa m-am simtit dupa ce am incheiat pasul numarul 4. Mi-a fost teama de acea sintagma: “secrete duse in mormant”. Asa incat, tot ce am putut sa fac a fost sa scriu in intimitatea casei mele, in intimitatea acestui forum, sub protectia anonimatului mai mult sau mai putin. Am facut si fac asta probabil pentru ca inca ma simt vulnerabila in ceea ce priveste procentul de recuperare.
Acest pas 5 ma avertizeaza ca recaderile pot aparea periodic daca nu voi sti sa-mi fac propria curatenie interioara. A-mi recunoaste defectele inseamna curaj, dar mai ales multa credinta. Secretul incatuseaza sufletul, adevarul il elibereaza. Intotdeauna. Izolarea si singuratatea nu fac casa buna cu abstinenta. Persoanelor timide le este probabil cu mult mai greu sa isi mentina abstinenta. Asa inteleg eu. Timizi sau nu, barierele trebuie daramate. Avem nevoie sa ne inconjuram de prieteni cu care sa discutam tot ce ni se intampla. Integrarea este cheia catre pasul urmator. Avem nevoie de o iertare daruita, dar mai ales de o iertare primita.
Defectele recunoscute ne pot duce pe drumul credintei, sinceritatii si tolerantei. Ele insa nu pot fi indreptate prin forte proprii. Sa nu uit asta!
"Orice schimbare este grea la început, urâtă la mijloc şi minunată la final." Robin Sharma
Supergreu
Boboc
Boboc
Mesaje: 10
Membru din: 04 Aug 2019, 20:48

Re: Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Mesaj de Supergreu »

Buna Doruta, nu vreau sa te descurajez ca nu esti ca si noi..., eu am stiut ca sunt cu probleme fara doar si poate...🤔In fine, acest pas desi poate parea extrem de greu, sa stii ca nu cred ca multa lume a facut mai multe pacate decit mine , uitindu-ma in urma dar recunoscind cu sinceritate tot ceea ce am facut a fost o mare usurare ptr sufletul meu si pt recuperarea mea...🤔Totodata nu trebuie sa te "spovedesti" unuia dintre noi ca sa te simti prost, poti alege un duhovnic, un prieten, prietena in care ai incredere.Ca o parere personala, noi aici pe Forum suntem cei mai disceti, sinceri si cei mai buni oameni si tot ceea ce am vb cu Tudor sau Danisor sau altcineva nimeni nu a divulgat ceva din ceea ce le-am povestit in privat despre mine.Asta este frumusetea acestui Forum si ceea ce ne leaga, dorinta comuna de a reusi sa devenim abstinenti si de a ne ajuta pe unul altul.
Eu sunt aici oricind si-mi cer scuze daca uneori sunt prea mult dar asa consider eu ca trebuie.
Ti pup cu drag si tine aproape!😘🤗👍
Scrie răspuns