021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

Nu ma descurc

Aici puteti povesti experientele personale.
Scrie răspuns
Avatar utilizator
Ambasador
Veteran
Veteran
Mesaje: 1353
Membru din: 17 Apr 2017, 23:50
Zile de abstinență: 14,08,2021

Re: Nu ma descurc

Mesaj de Ambasador »

Am dat sute de click-uri pe forum.. nici macar o litera nu am apasat pe tasta..!
Nu sunt in masura de a da sfaturi.. nicidecum Paparuda. Stiu insa din experienta proprie ca simturile si pofta de alcool le mai pacaleam cu gusturi puternice, picante.. Asta, daca-ti plac..
Da.... nici eu nu ma prea descurc! Incerc inca sa deslusesc nebuloasa asta pentru mine... De unde vine dependenta?? Si cum o pot gestiona??? Nici azi nu am aflat.

Sunt bucuroasa totusi sa pot adormi si seara aceasta linisitita in asternutul moale al patului, sa ma ascund aici parca ferita de toate relele lumii si mai ales,.. de ispita!
"Orice schimbare este grea la început, urâtă la mijloc şi minunată la final." Robin Sharma
colica zis alcoolica
Veteran
Veteran
Mesaje: 2344
Membru din: 11 Iul 2011, 11:23
Zile de abstinență: 25,06,2012
Ani de abstinență: 1 an

Re: Nu ma descurc

Mesaj de colica zis alcoolica »

Buna Paparuda ,
A subliniat bine Vizitator123$5 ca aici nimeni nu judeca si important sa fim împreuna , sa fim alături unii de ceilalți .
Scriai :
De tot atata timp simt ca imi imbolnavesc corpul si mi.e teama ca asta a fost, alegerea a fost facuta si timpul nu poate fi dat inapoi, ca vatamarea a fost facuta si e doar o chestiune de timp pana la diagnostic medical.
Eu am ajuns sa ma simt rau si fizic in ultima perioada a alcoolismului meu activ , ma sufocam , eram f obosit ,dureri de cap , ...era un reflux al acidului gastric si era cred de la o gastrita deja cronica , pentru ca eu am avut o buna parte din tinerete cand beam cam orice imi cadea in mana , de obicei tarii (vodka saniuta , un rum cu un gust sintetic , etc ) , apoi am baut f mult timp mai mult bere crezand ca-i mai slaba si nu o sa aiba acealsi efect ....
Mai si fumam si de fiecare data cand incercam sa ma las de fumat , la o bere imediat luam din nou si tigara . Acum , am lasat dupa un an de abstinenta la alcool si tutunul si cu mintea sobrie nu prea imi mai vine sa ma reapuc . Deci abstinenta la allcool mi-a adus o bucurie dubla , si nefumatul. Iar dupa cativa ani de urmat un tratament cu un inhibitor de aciditate , am renuntat acum putin timp , nici o luna si vad ca ma simt f bine si fara , deci si al treilea beneficu , sanatatea .
Dar aceasta sanatate nici nu ma prea interesa inainte , dar lucrand cei 12 pasi AA a venit poate cel mai important ,, lucru " , dorinta de a trai , de a face bine , etc.
O zi frumoasa Paparuda !
Colea , sa nu uit , alcoolic .
,,Cine tine prea mult la viata sa si-o va pierde "
paparuda
Boboc
Boboc
Mesaje: 60
Membru din: 28 Sep 2019, 19:37

Re: Nu ma descurc

Mesaj de paparuda »

Buna seara,
Colica, asa cred ca si pt mine fumatul nu va fi asa atractiv fara bautura...

Ambasador, "De unde vine dependenta?? Si cum o pot gestiona??? Nici azi nu am aflat." Asta ma intreb eu... pt ca inteleg ca daca iei primul pahar, vine pofta de mai mult. Dar de unde vine dorinta pt primul pahar pana la urma? Dependenta fizica, da, dar e mai mult de atat. E ceva ce te atrage in jocul asta care stii ca e periculos, e mai mult decat dependenta fizica, nu stiu...
paparuda
Boboc
Boboc
Mesaje: 60
Membru din: 28 Sep 2019, 19:37

Re: Nu ma descurc

Mesaj de paparuda »

Id, ego si superego... nu le pricep inca jocul...
paparuda
Boboc
Boboc
Mesaje: 60
Membru din: 28 Sep 2019, 19:37

Re: Nu ma descurc

Mesaj de paparuda »

Am avut un vis acum o saptamana, un vis in care Vizitator123$5 era un barbat in spatele ecranului, tastand cuvinte incurajatoare pt altii... un soi de admin al forumului. Si ma gandeam in vis ca e normal, ca pagina are nevoie de acest arhetip matern. Cand m.am trezit din vis, mi.am spus ca are sens
Avatar utilizator
Ambasador
Veteran
Veteran
Mesaje: 1353
Membru din: 17 Apr 2017, 23:50
Zile de abstinență: 14,08,2021

Re: Nu ma descurc

Mesaj de Ambasador »

Multumesc pentru mesaje Vizitator123$5 si Paparuda.

Nu stiu de ce nu mai cred in nimic azi.. aproape ca am renuntat la visul abstinentei. Aproape ca imi vine sa uit de mine mai mult si mai mult.. Nici pandemia asta nu ma ajuta.
Imi place raspunsul tau Paparuda, are logica, are sens. Imi aduc aminte ca mai demult Catalin spunea ca unii oameni beau de plictiseala.. Tind sa cred ca e si cazul meu intr-o oarecare masura.. Eu, chiar altfel nu stiu de ce am ales sa beau! Dependenta fizica poate fi una dintre cauze. Dar ce altceva?? Nimic nu justifica ce fac eu serile cateodata.. Acum ma pot gandi doar la un amalgam de teribilism, autopedepsire, relaxare, plictiseala, somnolenta, dar mai ales, euforia! Cred ca asta imi place cel mai mult. Acel sentiment de uitare, de nepasare maxima, in care ma aflu doar eu cu gandurile mele, in care fac ceva doar pentru mine, chiar daca e toxic. Din logica aceasta nu pot iesi eu. De ce daca stiu ca alcoolul este toxic, continui aceasta dependenta?
"Orice schimbare este grea la început, urâtă la mijloc şi minunată la final." Robin Sharma
paparuda
Boboc
Boboc
Mesaje: 60
Membru din: 28 Sep 2019, 19:37

Re: Nu ma descurc

Mesaj de paparuda »

Mai sus am mentionat id, ego si superego... Am gasit un articol bun despre mecanismele lor si legatura acestora cu adictiile. Articolul e in engleza si nu stiu daca e voie sa postez, eu pun aici si daca nu e voie, admin va sterge:

https://www.psychologytoday.com/us/blog ... -addiction

Pt cei care nu inteleg engleza am sa rezum ideile. Sunt concepte din teoria psihanalitica dupa Freud.

Id.ul se refera la dorinta de placere imediata, si ar corespunde cu amigdala, partea veche a creierului responsabil de emotii.

Superego.ul se refera la "regulile" sociale internalizate, este un soi de politist obsedat de ce este acceptat si ce nu de societate, de lumea exterioara.

Iar ego.ul corespunde cortexului prefrontal, care este partea noua a creierului dpdv evolutiv si e partea ratiunii sa zicem, care ar trebui sa.si faca treaba frumos in a echilibra cele doua de mai sus :)) Asta daca stie cum... pentru ca aici e problema..

Ca ceea ce trebuie sa faca ego.ul, este sa aibe mai mult control asupra id.ului si sa fie mai independent fata de superego (scrie in articol).

Mai departe se scrie ca o maturizare psihologica necesita acceptarea de sine, care de fapt ar insemna stoparea incercarii de a ne transforma sau a tranforma pe altii in persoana care dorim sa fim/sa fie. Constientizand aceste mecanisme ar fi drumul catre abilitatea noastra de a ajunge la acceptarea de sine.

Citim despre anxietate, care apare cand id.ul pare amenintator, si se activeaza mecanismele defensive de auto-aparare: negare, refuare, proiectie (sunt multe, nu.s mentionate aici dar f interesante daca citesti mai mult). Si pt ca nu avem capacitatea de a face fata starilor negative, folosim un astfel de mecanism de aparare care sa tempereze anxietatea si sa ne mentinem stima de sine, de ex. "Eu nu am problema cu alcoolul" = negare si stima de sine e protejata.

Deci ce se intampla cu substantele este ca "ajuta" persoanele cu anxietate, stima de sine scazuta, le da o senzatie temporara de control si incredere, cu timpul devenind un stil de viata...

Viziunea psihanalitica sugereaza ca adictia este o tulburare a autoreglarii (self-regulation), deci tocmai un dezechilibru in "dansul celor trei frati" :))
Avatar utilizator
tudor
Veteran
Veteran
Mesaje: 3642
Membru din: 10 Dec 2009, 22:06
Zile de abstinență: 14,04,2008
Ani de abstinență: 10 ani
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: Nu ma descurc

Mesaj de tudor »

Buna seara ,Paparuda !

In dependenta de alcool daca doresti sa iesi din consum este mai usor si mai simplu sa "pastrezi lucurile simple "
Priveste adevarul in fata .
"Iata ce spun "alcolicii anonimi" din experienta lor si a mea 🙂
Te rog draga Paparuda sa ai rabdarea sa citesti fragmentele de text pana la capat si poate te vei regasi .
Cu stima ,
Tudor
". Oricât am vrea să protestăm, nu suntem oare majoritatea dintre noi preocupaţi de propria persoană, de resentimentele noastre şi de mila de sine?
Egoism - egocentrism! Aici, credem noi, îşi au rădăcina necazurile noastre. Mânaţi de o sută de forme de frică şi autoamăgire, de propriile interese şi auto-compătimire, îi călcăm pe bătături pe semenii noştri şi ei se răzbună. Uneori ne rănesc fără vreo provocare din partea noastră; dar, de fiecare dată descoperim că, în anumite momente din trecut, luaserăm hotărâri dictate de egoism, care ne-au adus mai târziu aceste riposte dureroase.
Considerăm, deci, că suntem principalii autori ai propriilor necazuri. Acestea izvorăsc din noi înşine. Alcoolicul este un exemplu de culme a îndărătniciei egoiste neînfrânate, deşi de obicei el nu crede că ar fi aşa. Mai înainte de orice, noi, alcoolicii, trebuie să ne debarasăm de egoismul acesta. Trebuie, pentru că altfel ne ucide! Dumnezeu ne dă posibilitatea. Şi se pare adesea că nici nu putem scăpa de egoism fără ajutorul Lui.
Mulţi dintre noi am avut un noian de convingeri morale şi filosofice, dar ne-a fost imposibil să ne ridicăm la înălţimea lor, oricât am dorit. N-am prea reuşit nici să devenim mai puţin egocentrici prin dorinţa sau voinţa noastră. Ne trebuia ajutor de la Dumnezeu.
De aceea s-a născut metoda noastră şi de aceea funcţionează ea aşa cum funcţionează. Mai întâi de toate, a trebuit să încetăm a mai juca rolul lui Dumnezeu, pentru că n-a ţinut."
"Realitatea este că, din motive încă necunoscute, majoritatea alcoolicilor îşi pierd puterea de a alege dacă să bea sau să nu bea. Aşa-zisa noastră putere a voinţei devine practic inexistentă. În anumite momente, suntem incapabili de a ne aminti suficient de puternic toate suferinţele şi umilirile îndurate doar cu o săptămână sau o lună în urmă. Suntem fără apărare în faţa primului pahar.
Consecinţele aproape sigure pe care le aduce chiar şi un "nevinovat pahar de bere" nu ne vin în minte, ca să ne abată de la băut. Chiar dacă apare un astfel de gând, este ceva neclar, care face loc imediat vechii idei că, de data aceasta, vom bea şi noi ca alţii...
...Suntem precum infirmii care şi-au pierdut picioarele; ele nu le vor mai creşte la loc niciodată. Tot aşa, se pare că nu există nici un fel de tratament care să facă din alcoolici ca noi oameni obişnuiţi. Noi am încercat toate remediile imaginabile. Uneori, avea loc o revenire de scurtă durată, după care urma întotdeauna o recădere şi mai gravă. Medicii care cunosc boala alcoolismului sunt de acord cu părerea că alcoolicul nu poate fi transformat în¬tr-un băutor normal...
Comportamentul nostru în faţa primului pahar este tot atât de absurd şi de neînţeles, precum acela al unui om care, de exemplu, ar avea pasiunea de a traversa carosabilul în plin trafic, găsind plăcere în a sări în calea maşinilor aflate în viteză. În ciuda oricăror atenţionări prieteneşti, aceasta rămâne distracţia lui câţiva ani de zile. Până aici, l-am putea eticheta drept un nerod, cu idei stranii despre distracţii.
Apoi, norocul îl părăseşte şi este accidentat uşor de câteva ori consecutiv. Dacă ar fi un om normal, ne-am aştepta să se astâm¬pere. Dimpotrivă, el continuă, este lovit din nou şi se alege acum cu capul spart. În prima săptămână de după externarea de la ortopedie, un tramvai în viteză îi fracturează un braţ. Promite că s-a hotărât să renunţe definitiv la traversatul străzii prin trafic, dar doar la câteva săptămâni după aceea, îşi rupe ambele picioare.
Acest comportament persistă de-a lungul mai multor ani, iar el face continuu promisiuni că va fi mai prudent sau că nu va mai ieşi deloc în stradă. În cele din urmă, nu mai poate lucra, soţia dă divorţul şi el rămâne de batjocura lumii. Încearcă, prin toate metodele cunoscute, să-şi scoată din cap ideea traversatului prin trafic...
Vi se pare cumva că exemplul acesta ar fi exagerat de ridicol? Oare aşa să fie? Cei care am trecut prin acelaşi gen de storcătorpsihic trebuie să admitem că, dacă înlocuim boala traversatului prin trafic cu alcoolismul, exemplul de mai sus ne descrie pe noi. În mod bizar, oricât de inteligenţi am fost în alte privinţe, în faţa alcoolului ne pierdeam minţile. Limbajul este dur, dar cât de bine prezintă el adevărul!... "
Imagine
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine
paparuda
Boboc
Boboc
Mesaje: 60
Membru din: 28 Sep 2019, 19:37

Re: Nu ma descurc

Mesaj de paparuda »

Unul dintre mecanismele de autoaparare este rationalizarea...
Ziceam mai sus despre negare, si credeam ca daca ai depasit negarea, esti pe drumul cel bun. Dar nu esti, pentru ca asa cum imi spui, am inlocuit negarea cu rationalizarea. Totusi poate fi un pas inainte...
Desi cuvintele scrise mai sus ma ating profund si ma recunosc, imi vine sa le incadrez in constelatia rationala pe care mi.am facut o in minte... ca.si au locul acolo si mi.e simplu sa le atasez, ca si cand ar fi niste idei care intregesc un puzzle... Atat de corupta mi.e mintea.


Poate ca pana nu cred ca exista o forta externa care regleaza ceea ce nu sunt capabila sa reglez, nu exista o capitulare... Tu zici ca trebuie sa capitulez...
Mi.e teama sa accept ca singura scapare este sa las totul in "mana" unui dumnezeu atotputernic si binefacator, pt ca nu am si nu pot avea vreun control in destinul meu... cumva mi.e greu sa accept asa o viziune ... nu am incredere cum aveti voi in acest dumnezeu. Sunt suparata pe el, ca s.o spun asa....

Am sa mai citesc ce.ai scris si.n alta zi. Multumesc mult
Avatar utilizator
Ambasador
Veteran
Veteran
Mesaje: 1353
Membru din: 17 Apr 2017, 23:50
Zile de abstinență: 14,08,2021

Re: Nu ma descurc

Mesaj de Ambasador »

Aceeasi suparare pe Dumnezeu o simt si eu draga Paparuda.. Spre deosebire de voi, cei care traiti abstinenta, la mine nu a sosit nici o forta divina care sa ma ajute sa ies din neantul asta.. Probabil ca va veni vremea cand voi putea iesi si eu din "papucii" acestia, cum bine spui draga mea Vizitator123$5. Probabil ca va veni acea frumoasa zi... Simt ca nu m-am consumat, asta trebuie sa fie...! Simt ca mai ard pe interior ca o torta vie, care inca nu e facuta scrum, inca nu se poate reinventa, inca nu gaseste acea putere interioara de a-si schimba radical mentalitatea, obiceiurile, viciul acesta! Mai e cale lunga.. Probabil ca cei ca mine si ca tine draga Paparuda, asa cum bine a spus si Catalin, "nu suntem impacati cu viata, trebuie sa schimbam aceasta atitudine,.. si dorinta de a suprima realitatea va disparea si ea"...
"Orice schimbare este grea la început, urâtă la mijloc şi minunată la final." Robin Sharma
Scrie răspuns