021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

Servicii de tratament ambulator si rezidential in Bucuresti si Suceava: http://www.clinica-aliat.ro

Centre gratuite ALIAT, de interventii scurte, AlcoInfo: Brasov-Spitalul Judetean, Bucuresti-Spitalul Pantelimon si Institutul Clinic Fundeni, Suceava - Spitalul Judetean. Detalii pe http://www.alcohelp.ro.

Tratamentul Minnesota

Avatar utilizator

Sunt autorul acestui subiect
tudor
Veteran
Veteran
Mesaje: 2870
Membru din: 10 Dec 2009, 22:06
Zile de abstinență: 14,04,2008
Zile de abstinență:
Ani de abstinență: 10 ani

Localitate: Bucuresti
Gen: Masculin - Masculin
Contact:

Tratamentul Minnesota

Mesajde tudor » 30 Iun 2011, 16:21

Tratamentul Minnesota
Scopul tratamentului:
Scopul I: abstinenţa totală
Scopul II: a învăţa să trăim lucizi, senini cu noi înşine şi cu alţii. Acesta este procesul recuperării.

Procesul recuperării este de durată lungă, deoarece şi boala s-a format în mulţi ani.

Obiectivul este schimbarea radicală a stilului de viaţă. În locul obiceiurilor vechi, puternic întipărite, trebuie elaborate şi exersate comportamente noi, aceasta fiind important, pentru că obiceiurile vechi, dăunătoare, pot reapare şi după ani de zile.

“Trebuie să ne ocupăm de abstinenţă în fiecare zi”.

Pentru alcoolic, starea de luciditate nu este ceva firesc, pentru el gestul familiar este să bea – şi să găsească explicaţii pentru asta.
Pentru un tratament eficace este nevoie de:
• a admite că are o problemă cu alcoolul ( recunoaşterea responsabilităţii personale)
• a cere şi accepta ajutor
Tratamentul, pe lângă vindecarea simptomelor de sevraj şi a complicaţiilor rezultate din aceasta, constă în principal în terapia individuală şi de grup, precum şi în cea de familie.
În cadrul programului intensiv - dincolo de activităţile în grup – se ţin conferinţe, prezentări de filme şi cărţi.
În cursul terapiei, bolnavul v-a înţelege esenţa bolii lui, cu consecinţele acesteia. Învaţă să evite – pe cât posibil recăderea, să cunoască simptomele care duc la recădere şi să le prelucreze.
Va înţelege că trebuie să evite orice fel de substanţe chimice, care influenţează dispoziţia( sedative, somnifere, anti – depresive , etc…).

“Un punct crucial al tratamentului, este eliminarea negării”.

“Bolnavul învaţă să conştientizeze şi să accepte sentimentele greşit înţelese, şi rezultate de-a lungul anilor - învaţă să se confrunte cu ele şi să vorbească de acestea”.

Învaţă să-şi reprezinte propriile interese şi să spună “nu” categoric, dacă este necesar. Avantajul terapiei de grup este că pacienţii nefiind la început în stare să se vadă într-o lumină reală, îi observă, totuşi, foarte bine pe ceilalţi. Recunoaşterea capacităţii de recuperare a altora, ajută la descoperirea resurselor proprii.

“Mediul familial, trebuie de asemenea îngrijit”.

Alcoolismul afectează întreaga familie, membrii ei, ( codependenţi ) contribuind, deseori la menţinerea consumului. Dacă anturajul familiei ar fi sănătos, ar îndepărta alcoolicul sau l-ar obliga să se schimbe.

Un fenomen caracteristic familiilor de alcoolici, este negarea problemelor: “în familia noastră…la noi nu există asemenea probleme…etc”. În multe cazuri, familia se izolează, străinii nu sunt lăsaţi să intre în casă. Nu există prieteni, nu se duc împreună nicăieri.

În sufletul fiecărui membru de familie se aşterne adânc sentimentul de ruşine. Negare spre exterior, ruşine în interior!

Terapia de cuplu şi de familie, serveşte la vindecarea situaţiilor dureroase, apărute în anii băutului.

Trebuie însuşit un alt mod de viaţă, pentru o convieţuire sănătoasă.
Familia, de asemenea trebuie să accepte importanţa abstinenţei definitive, şi a traiului alături de un alcoolic abstinent. Sigur, că acest lucru nu este nici simplu, nici uşor.

Obiceiurile, ritualurile formate în jurul consumului de alcool, duc la jocuri specifice, care antrenează şi diferiţi membrii de familie. Aceste jocuri trebuie eliminate, iar pentru asta este indispensabilă şi schimbarea membrilor de familie! Grupul familial Al-Anon, (grup de într-ajutorare a aparţinătorilor) vine în ajutorul schimbării benefice, ca şi terapia de familie.

Indiferent de obiecţiile aparţinătorului, şi el are nevoie de schimbare.
Părintele care ţine la sănătatea viitoare a copilului, nu îl va lăsa să consume alcool înainte de a deveni adult (20 ani ).Folosirea şampaniei sau a berii fără alcool de către copil, duce de asemenea la consumul de mai târziu a băuturilor alcoolice. Acest lucru este valabil şi pentru alcoolicul abstinent!

Dacă în familie există ( sau a fost) cineva cu probleme de alcool, copilul trebuie să ştie! Predispoziţia moştenită îl expune la mari pericole, dacă nu i s-a vorbit despre asta! În acest caz, apariţia şi evoluţia bolii poate fi mult mai rapidă.
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine

Înapoi la “ALCOOLICI ANONIMI”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori