Zâmbetul sau surâsul este din punct de vedere fiziologic o expresie facială formată prin flexionarea a 17 mușchi de la extremitățile gurii dar și din apropierea ochilor.
Zâmbetul nu doar schimbă expresia feței ci și stimulează creierul să producă endorfină care reduce durerea fizică și emoțională și dă o senzație de bună-dispoziție.(Wikipedia)
Oamenii zâmbesc din ce în ce mai puțin. Oriunde te-ndrepti, vezi fețe crispate, încruntate, lipsite de zâmbet. Stresul cotidian ”fura” zâmbetul și îl înlocuiește cu angoasă. Oricât ar fi de greu, zâmbește! Nu degeaba se spune că zâmbetul creează o stare de bine!
Am exersat și să știi că a dat roade! Am zâmbit, zâmbesc și voi zâmbi, contrar așteptărilor multora dintre noi. Uite un scenariu despre cum ar putea decurge ziua ta dacă ai zâmbi mai mult:
Trezește-te dimineața, pregătește-te pentru o nouă zi, cu zâmbetul pe buze, molipsește-i și pe ceilalți membri ai familiei; Chiar dacă sunt îmbufnați la prima oră, pentru că le deranjezi somnul dulce al dimineții, când vor vedea fața ta zâmbitoare, liniștită, se vor alinia stării tale; zâmbetul e ”contagios”.
Începe-ți dimineața binedipus, nu contracronometru, ca atunci când săreai din pat și fugeai haotic, dar bătând pasul pe loc; zâmbetul, starea normală, te vor ajută să ai un management al timpului mai bun, să te organizezi, încadrându-te în limite, fără stresul timpului care niciodată n-ajunge.
Astfel, cei din familie, la rândul lor, vor avea un început de zi fără probleme, dat fiind armonia și consensul zâmbitor al climatului familial; vor da randament, la serviciu, la școală, îmbunătățind, prin zâmbetul contagios, pe cei din jurul lor.
Ajuns la serviciu, îți prepari o cafea, zâmbești, descrețind și frunțile încordate ale colegilor, care supărați, absenți, cu gândurile lor, dintre ei care abia așteptau să le pici în ”gheare”, reproșându-ți diverse. }n momentul în care îţi vor vedea zâmbetul liniștitor, vor uita ce aveau să-ți zică şi le vei transforma ziua în ceva plăcut, asigurând prin asta un climat plăcut la job.
S-a terminat ziua de muncă, te-ndrepti spre cămin/școală(after school) să-ți iei copiii; te întampinî învățătorul, căruia îi ghicești sufletul după priviri: ca un nor negru planează deasupra ta; îți spune cât de greu e să îi înveți, să ai grijă de atâția, societatea îl discreditează, superiorii, părinții.
Tocmai fusese ”tras la răspundere de un părinte nemultumit”, etc; îi zâmbești, îi vorbești calm, îi răspunzi la provocare cu diplomație, răbdare și calm, considerație reală, iar apele-ncep să se liniștească; ca prin minune, nu mai are nimic să-ți reproșeze, chiar dacă avea un monolog actualizat.
Vezi, ce poate aduce un zambet!
Zâmbetul creează starea de bine persoanei în cauză și tuturor celor cu care intri în contact, creează legătura care-ar trebui să existe între oameni; nu mai e acel gol teribil de care toți avem oroare;
Dispar aroganța, snobismul, răutatea, lăsând loc binelui și reciprocității; destresează, relaxează, adu satisfacție, bucurie, admirație, îmbogățește sufletește.
În timpul zâmbetului organele sunt mai bine irigate, oxigenate, organismul se-nvioreaza, întinerește. E legătura noastră socio-emoțională.
Daniel Goleman în volumele sale despre Inteligență Emoțională și Inteligență Socială, vorbește și despre puterea zâmbetului.
Zâmbește și nu uită că zâmbetul suplinește de multe ori cuvintele, e instrumentul subtil, elegant al comunicării non-verbale(vezi Limbajul Trupului); un semn al limbajului mimic.
Zâmbind, îți faci viața mai ușoară , ești mai optimist, transmiți un mesaj de mai bine; nu degeaba se spune că umorul menține și înfrumusețează viața într-un mod plăcut!
Un zâmbet nu costă nimic, dar oferă mult. El îmbogăţeşte pe cei ce-l privesc, fără a-i face mai săraci pe cei ce-l dăruiesc. El ia numai o clipă, dar amintirea sa dăinuie uneori pentru totdeauna.
Nimeni nu este atât de bogat sau puternic, încât să treacă în viaţă fără el şi nimeni nu este atât de sărac ca acela care poate fi îmbogăţit prin el. Un zâmbet aduce fericire în casă, bunăvoinţă în muncă şi este semnul prieteniei.
El aduce odihna celor trudiţi, veselie celor descurajaţi, o rază de soare celor trişti şi necăjiţi. Cu toate acestea zâmbetul nu poate fi cumpărat, cerşit, împrumutat sau furat, pentru că el este ceva ce nu are valoare pentru nimeni până când nu este dăruit.
Unii oameni sunt prea obosiţi ca să vă dăruiască un zâmbet. Daruiţi-le voi unul, pentru că nimeni nu are nevoie mai mare de un zâmbet decât acela care nu-l poate dărui.
Mulți psihologi, psihiatri, medici au spus că zâmbetul este tratamentul nemuritor.
Zâmbetul unui copil ne arată cât de frumoase sunt copilăria, puritatea, inocența.
Zâmbetul unui adolescent dă speranță, încrederea într-un vis și finalitatea acestuia prin realizare.
Zâmbetul unui adult arată că trebuie să mergi înainte, cu optimism, speranță și rigoare; și, nu în cele din urmă, zâmbetul unui bătrân oglindește înțelepciunea, blândețea.
Adavarata viață nu constă în bani, prestigiu social, faimă, ci în puterea unui zâmbet care mută munții, respect, iubire, înțelegere. Știu, ai nevoie de bani, dar nu deveni sclavul lor!
Ceea ce va rămâne din noi, cu-adevărat, e ceea ce am dăruit, nu ceea ce am primit!
Pe tine ce sau cine te face să zâmbești?
http://tophabits.ro/