021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

Napasta de A.P. Cehov

Materiale folositoare, filme, texte, AA.

Sunt autorul acestui subiect
Bogdan
Boboc
Boboc
Mesaje: 23
Membru din: 25 Noi 2012, 13:47
Gen: Nespecificat - Nespecificat

Napasta de A.P. Cehov

Răspunsul #1 scris

Mesajde Bogdan » 06 Dec 2012, 15:04

Salut,
Sunt Bogdan si sunt alcoolic.
Vorbeam la o sedinta AA despre golurile din memoria unui alcoolic. Un amic, declara ca nu-si aminteste ce anume si cand a trecut un an din viata dumnealui.
Acest fapt, mi-a adus in memorie o capodopera a lui Cehov, prezenta in atasament. Mai poate fi gasita in topicul "Prezentati-va/Salut, sunt Bogdan si sunt Alcoolic".
Eu unul am gasit in aceasta nuvela extrem de multe lucruri utile despre boala noastra comuna: negarea, uitarea, durerea, ego-centrismul, violenta, remuscari, resentimente, intentii mari si fapte mici, promisiuni desarte, dezastrul final.
E bizar faptul ca, nuvela, scrisa pe la sfarsitul anilor 1880, poate surprinde cu atata atentie si finete detaliile unei psihologii de alcoolic. Ori Cehov a avut ceva tangente si experiente cu dusmanul nostru comun, ori, alcoolicii din toate tarile, din toate timpurile, prezinta trasaturi comune, surprinse cu fidelitate de autor.
Evident, e o parere pur subiectiva, dar as asemui "Napasta" cu "Povestea lui Bill" sau "Cosmarul Doctorului Bob", oricand.
Nu m-a impresionat intr-atat finalul tragic, cat mai ales faptul ca, privind in urma, pot foarte lesne sa ma identific cu un mod de gandire a lui Grigori, un tipar similar noua, tuturor.
Cat despre paragrafele in care Griska realizeaza cum a trecut viata pe langa el, sunt cutremuratoare.
Abstinenta senina tuturor.
Bogdan

Înapoi la “BIBLIOTECA”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori