021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

Pentru codependenta " Lasa-le si Lasa-l "

Materiale folositoare, filme, texte, AA.
Avatar utilizator
tudor
Veteran
Veteran
Mesaje: 3649
Membru din: 10 Dec 2009, 22:06
Zile de abstinență: 14,04,2008
Ani de abstinență: 10 ani
Localitate: Bucuresti
Contact:

Pentru codependenta " Lasa-le si Lasa-l "

Mesaj de tudor »

A DA DRUMULIntroducere


Concentrându-ne energia asupra lucrurilor care stau în puterea şi responsabilitatea noastră de a controla, lăsând tot restul, ne facem comportamentul mai pozitiv şi mai eficient. Nu mai pierdem timpul şi energia, încetăm să ne mai simţim frustraţi şi mizerabili. Începem să avem grijă de noi în cel mai adevărat şi mai bun sens al cuvântului.

- Veronica Ray,
Letting go of control

Meditaţiile de aici sunt destinate sarcinii importante şi deseori grele, de a da drumul atitudinilor şi comportamentelor auto-distructive. Cu ajutorul lor putem înainta spre o pace şi seninătate mai mare prin abandonarea frământărilor legate de trecut sau viitor, a obsesiilor cu privire la problemele şi sentimentele altor oameni, a sentimentelor vechi de ruşine, vinovăţie, teamă şi durere, a relaţiilor distructive, nerăbdării, perfecţionismului, fricii, pesimismului şi gândirii magice.
Prin lăsarea în urmă a acestora, ne eliberăm pentru a trăi în prezent, şi pentru a construi un viitor mai bun. Scăpaţi de vechile obiceiuri de gândire care ne ţineau într-un loc, putem avansa pe calea creşterii spirituale. Putem ajunge la un nou mod de viaţă, mai sănătos şi mai fericit.
Investim timpul şi energia necesară descoperirii şi abandonării tuturor acelor lucruri care ne-au reţinut de la fericire şi bunăstare.
Această abandonare s-ar putea să ne înspăimânte la început, până îi descoperim efectele relaxante în viaţa noastră. Aşa cum scria V. Ray în lucrarea sa "Un plan pentru creştere", "Este ca şi cum ai învăţa să înoţi. Dacă intri în panică dând din mâini şi picioare, te scufunzi ca o piatră. Dar dacă te relaxezi complet şi te laşi în voia apei, ea te va ridica şi vei pluti. Tot aşa ne putem relaxa acum în cursul apei vieţii, având încrederea că Puterea noastră Superioară va avea grijă de noi."

Acceptarea ajutorului

Învăţăm să avem grijă de noi, să fim mai independenţi, să avem încredere în noi înşine şi în Puterea Superioară. Dar asta nu înseamnă că trebuie să facem totul singuri. Putem cere şi accepta ajutor de la alţii.
Uneori simţim nevoia să vorbim iar cineva ne poate ajuta ascultând. Alteori avem nevoie de informaţiile şi experienţa pe care o altă persoană le poate împărtăşi cu noi. Şi câteodată avem nevoie să râdem, să ne jucăm sau pur şi simplu să fim cu alţi oameni.
Atunci când renunţăm la credinţa că noi singuri trebuie să facem totul, devenim deschişi la acceptarea ajutorului venit din partea altora. Uneori, Puterea noastră Superioară ne întinde mâna prin ei. Nimeni nu poate trăi sau rezolva problemele în locul nostru, dar putem da drumul temerilor şi neîncrederii, şi accepta ajutorul de care avem nevoie.


Când am nevoie de ajutor, dau drumul temerii de a-l accepta.Vinovăţie

Din toate judecăţile noastre despre oameni, cea mai aspră este probabil îndreptată spre noi înşine. În mintea noastră, derulăm fiecare greşeală, eşec şi incident regretabil. S-ar putea să uităm de momentele noastre de dragoste, amabilitate, generozitate şi succes.
Întreţinerea sentimentului de vinovăţie legat de fapte din trecut ne face numai rău nouă şi altora. Ne împiedică să vedem prezentul cu o atitudine pozitivă. Alimentează doar stima de sine scăzută şi lipsa de speranţă. Odată ce un eveniment a trecut şi ţine de domeniul trecutului, nu se poate face nimic pentru a-l aduce înapoi. Putem ori să ne agăţăm de amintirea lui, ori să-i dăm drumul. În trecut am acţionat cât mai bine cu putinţă. Acum putem face şi mai bine. Ne putem concentra asupra prezentului. Ne îndreptăm atenţia spre evitarea greşelilor şi corectarea imediată a acelora care apar pe parcurs. Suntem în stare să mergem înainte eliberaţi din lanţurile vechilor sentimente de vinovăţie, care nu ne-au folosit la nimic.

Dau acum drumul tuturor sentimentelor de vinovăţie, şi mă iert pentru toate greşelile din trecut.


Îngrijorarea

Fiind co-dependenţi, petrecem mult timp cu îngrijorarea pentru alţii. În aparenţă, acest lucru nu e distructiv, fiindcă e ceva ce se petrece în mintea noastră. Totuşi, are efecte dăunătoare din două motive:
În primul rând, în istoria omenirii nu s-a rezolvat nimic vreodată, prin îngrijorare. Cu atenţia concentrată asupra îngrijorării nu putem fi în totalitate acolo unde tocmai suntem, la un moment dat. Nu ne putem concentra asupra lucrurilor de care am putea şi ar trebui să ne ocupăm. Îngrijorarea ne distrage de la trăirea reală a vieţii.
A da drumul acestui sentiment, este o alegere pe care o putem face. Putem refuza să ne lăsăm mintea pradă neliniştii şi temerilor. Suntem neputincioşi în faţa altora dar nu şi în faţa propriilor gânduri.

Dau drumul îngrijorării pentru oamenii şi lucrurile pe care nu le pot controla.


Voinţa proprie contra Voia lui Dumnezeu

Ce este voinţa proprie? Ne duce cumva spre sănătate şi fericire? Este bazată pe interesele noastre adevărate? Care este voia lui Dumnezeu pentru noi? Unde ne conduce? Acestea pot fi întrebări care ne încurcă, pe măsură ce progresăm spiritual. Toţi vrem să fim fericiţi, să gândim şi să acţionăm în moduri care ne îmbunătăţesc viaţa. Dar deseori nu ştim care sunt de fapt interesele noastre cele mai bune. Din asta rezultă comportamentele care ne creează eşecuri şi pierderi. Aceasta este voinţa ego-ului nostru.


Iertarea

Ataşarea de ranchiuna provenită din jignirile noastre ne poate da un sentiment de siguranţă.
Credem că renunţarea la ea ne va face vulnerabili şi descoperiţi. Ne e teamă poate, că astfel vom părea slabi.
Dar simţindu-ne ofensaţi, ne privăm de fericire. Ne închidem într-o stare permanentă de atac sau apărare. Suntem ancoraţi în mizerie şi durere, lipsiţi de puterile spirituale. Odată ce dăm drumul supărării pentru jignirile primite, lumea ne eliberează de impedimentele care stau în calea fericirii. Iertarea ne permite să avansăm pe drumul nostru spiritual. Iertarea ne deschide mintea şi inima pentru un nou mod de a vedea oamenii, lumea şi pe noi înşine. Iertarea ne deschide pentru primirea îndrumării şi ajutorului Puterii noastre Superioare.

Dau drumul sentimentelor de ofensă şi ranchiună faţă de alţii.


Debarasarea de vechile obiceiuri

Pe măsură ce înaintăm în viaţă şi învăţăm noi moduri de a trăi, poate că trebuie să renunţăm la unele tipare vechi de gândire şi comportament. A da drumul la perspectiva familiară asupra lumii, poate fi înfricoşător. Familiaritatea ne dă iluzia siguranţei, chiar când ştim că în realitate este auto-distructiv.
Cu încredere în Puterea noastră Superioară, putem face efortul de a înlocui obiceiurile vechi cu altele noi, mai sănătoase. Este ca şi când ne-am muta într-un loc, unde condusul este pe partea stângă. La început este puţin ciudat, dar cu timpul ne obişnuim. A ne încăpăţâna să conducem în stilul vechi ar însemna numai necazuri şi ar duce la accidente serioase. Putem da drumul vechilor obiceiuri, şi lăsa Puterea Superioară să ne conducă spre o viaţă nouă.

Acum dau drumul vechilor obiceiuri auto-distructive.Despărţirea

A da drumul unei relaţii poate fi greu dacă am uitat cum să trăim în afara ei. Ne gândeam la noi ca soţul sau soţia, iubitul sau iubita, prietenul, părintele sau copilul cuiva. Despărţirea poate fi şansa noastră de a descoperi cine suntem noi ca atare.
De asemenea, reacţia noastră poate fi influenţată de motivul despărţirii, dacă a fost sau nu alegerea noastră. Este mai uşor să renunţi la o relaţie care simţi că a fost în detrimentul bunăstării tale. Dar când decizia nu e a noastră, durerea pierderii poate persista mai mult.
Când ne întoarcem cu încredere spre Puterea noastră Superioară, ne putem lua rămas bun de la acea relaţie, ştiind că terminarea ei era cea mai bună soluţie. Lăsând în urmă durerea
devenim liberi pentru a primi noile bucurii pe care Dumnezeu le are pregătite pentru noi.

Dau drumul durerii şi mă încred în Voia lui Dumnezeu pentru mine.
Imagine
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine
Scrie răspuns