021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

Dependenti/Codependenti-atentie la glicemie

Aici puteti propune teme de discutii.
Alex-codep
Veteran
Veteran
Mesaje: 595
Membru din: 10 Noi 2014, 21:33

Dependenti/Codependenti-atentie la glicemie

Mesaj de Alex-codep »

Cu siguranta, multi din cei prezenti pe forum stiu deja ceea ce voi scrie in continuare. Atrag atentia insa celor care poate nu stiu. Am observat personal, din multe cazuri concrete(rude/cunoscuti), prezenta diabetului in familia alcoolica, atat la dependenti, cat si la codependenti. La primii, valorile crescute ale glicemiei poate avea legatura directa cu consumul de alcool, la urmatorii, poate fi epuizarea fizica compensata cu un consum mai mare de dulciuri. Diabetul e o boala urata, care genereaza la randul ei altele si mai si (boli circulatorii etc), si in cazurile dramatice duce chiar la amputarea picioarelor. Stiu ca uneori putem suferi si de depresie si ne delasam in privinta sanatatii. Dar ce ne-am face fara ea, dupa atatea probleme si greutati ? Deci se merita sa avem mare grija de noi.

"Doamne, dă-mi seninătate... Să accept ceea ce nu pot schimba, Curaj să schimb ceea ce pot... Și înțelepciune să le deosebesc! Fie voia Ta și nu a mea!"


"Adictia reprezinta o obisnuinta devenita inconstienta."
Alex-codep
Veteran
Veteran
Mesaje: 595
Membru din: 10 Noi 2014, 21:33

Re: Dependenti/Codependenti-atentie la glicemie

Mesaj de Alex-codep »

Diabetul zaharat de tip 2 e una din bolile cele mai des intalnite in ziua de azi.De multe ori, inainte de a fi diagnosticat, el e deja prezent in organism intr-o faza incipienta(prediabetul), care nu reiese la o analiza obisnuita de sange.Cei care banuiesc prezenta acestei boli, dar nu au certitudinea, pot face la recomandarea medicului testul de glicemie provocata.Acesta consta in consumarea unei cantitati de glucoza,dimineata, pe nemancate , dupa care se masoara la anumite intervale de timp nivelul glicemiei din sange.Valorile crescute ale glicemiei, indica intoleranta la glucoza(prediabetul).Majoritatea bolnavilor cu diabet zaharat de tip 2 prezinta un debut al bolii prin alterarea tolerantei la glucoza.

Personal am trecut prin asa ceva.In mod normal, la un test obisnuit de sange valorile glicemiei sunt bune sau foarte putin scazute, chiar.Dar atentie, si glicemia scazuta e tot un semn rau.Am auzit persoane ferm convinse ca nu pot suferi de diabet, pentru ca au glicemia scazuta.Dar diabetul tocmai asta e: o fluctuatie a zaharului din sange, de la nivele inferioare, la cele superioare, fata de cele normale.Am facut acel test de glucoza, si mi-au iesit niste valori imense, de m-am speriat.Mi s-a dat sa repet testul.A doua oara, mi-a iesit doar cu o unitate peste valoarea normala, concluzia medicului fiind ca nu sufar deocamdata de diabet, avand doar intoleranta la glucoza.Aceleasi probleme le are si tatal meu, caruia o data cu inaintarea in varsta, i se accentueaza si problemele legate de glicemie.

Totusi am o veste buna.Diabetul de tip 2 se poate controla sau chiar vindeca prin alimentatie.In sensul ca trebuie sa tinem cont de nivelul glucidelor consumate zilnic, sa nu fie foarte multe.Sa avem o dieta variata si echilibrata, sa consumam cel putin un litru si jumatate de apa zilnic(mai ales in anotimpurile calde) si sa inlocuim dulciurile cu fructe, cat de des putem.Si odihna e foarte importanta.Sunt lucruri care functioneaza, o spun din proprie experienta.

Aici un articol foarte util : http://medlive.hotnews.ro/diabetul-zaha ... entar.html

"Diabetul zaharat este o boala caracterizata prin nivele ridicate ale glucozei in sange (hiperglicemie), care apare fie atunci cand pancreasul produce o cantitate insuficienta de insulina, fie atunci cand, datorita obezitatii, insulina nu este eficient utilizata in organism. Insulina este un hormon produs de pancreas, care are rolul de a face ca celulele din organism sa preia glucoza din sange, pentru a o putea folosi in producerea de energie pentru organism.

Exista doua forme de diabet zaharat: diabetul zaharat de tip 1 si 2.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sunt, in general, copii sau tineri, al caror pancreas nu produce deloc sau produce foarte putina insulina. Din acest motiv, pacientii au nevoie de injectii de insulina zilnic – inca de la depistarea bolii – pentru a supravietui.

Diabetul zaharat de tip 2 este forma cea mai des intalnita de boala, apare frecvent la adulti, frecvent obezi, pentru care initial schimbarea stilului de viata si regimului alimentar poate fi, o vreme, suficient pentru controlul adecvat al valorilor glicemice. Deoarece diabetul zaharat de tip 2 este o boala cronica evolutiva, in timp, devine necesar un tratament medicamentos, iar in stadii mai avansate, chiar si insulina. Este demn de mentionat ca pentru fiecare pacient diagnosticat cu diabet zaharat tip 2 exista alti doi pacienti care inca nu stiu ca sufera de aceasta boala.In stadiul initial, ce poate dura cativa ani, boala nu se manifesta prin nici un simptom. Doar masurarea valorilor glicemice poate pune, in acest stadiu, diagnosticul.

Simptome ale diabetului zaharat

Ambele forme de diabet zaharat se pot manifesta prin simptome precum gura uscata, sete intensa, urinare frecventa, scadere in greutate, tulburari de vedere, dar aceste simptome apar la valori glicemice relativ mari (250-300 mg/dl), in timp ce, la valori glicemice mai mici, cel mai frecvent nu exista nici un fel de simptome.

Complicatii produse de diabetul zaharat

Complicatiile bolii duc – anual – la decesul a 3,2 milioane de oameni pe intregul glob fiind, in acelasi timp, una din principalele cauze de handicap din lume. Dintre complicatiile cronice al diabetului zaharat netratat corespunzator mentionam retinopatia diabetica, ce poate conduce in final la orbire, neuropatia diabetica si afectarile vasculare datorate diabetului ce duc in final la amputatii de membre inferioare, infarct miocardic, accident vascular cerebral, sau nefropatia diabetica, a carei evolutie merge catre insuficienta renala cronica si dializa.

Regimul alimentar pentru pacientii cu diabet zaharat

Orice pacient diagnosticat cu diabet zaharat trebuie sa mentina o glicemie normala.
De aceea, pe langa tratamentul medicamentos, tratamentul dietetic are o importanta deosebita in toate tipurile de diabet zaharat. Cantitatea de glucide este stabilita de medic si oscileaza intre 120 si 200 de g/zi (fata de 300–350 g cat reprezinta, de obicei, consumul zilnic pentru un adult nediabetic). Restrictia facută la glucide se compenseaza caloric cu alte alimente, care nu contin glucide (albumine, grasimi, verdeturi) si din care bolnavul poate manca atat cat sa se sature.

Alimentele care se pot consuma fara restrictii

carnea, pestele de toate sorturile, mezelurile de orice fel, organe, conserve de carne si peste;
branzeturile fermentate toate (telemea, cascaval, branza de burduf, branzeturi topite), branza de vaci, casul, urda;
oua, sub orice forma;
grasimi: unt, smantana, frisca, untura, slanina, uleiuri vegetale de orice tip;
legume cu continut sub 5% glucide: andive, ardei gras, castraveti, ciuperci, conopida, dovlecei, fasole verde, loboda, rosii, ridichi, salata verde, spanac, varza, vinete, bame, in cantitati rezonabile;
fructe cu continut sub 5% glucide: pepene galben si verde, nuci, grapefruit, lamai in cantitati potrivite;
bauturi nealcoolice;
preparatele cu zaharina.


Alimentele interzise in diabetul zaharat

zaharul si toate produsele zaharoase;
prajiturile de orice fel, preparate cu zahar;
bomboane, ciocolata, rahat, halva;
siropuri;
biscuiti preparati cu zahar, inghetata;
fructe bogate in zaharoza: struguri, pere bergamote, curmale, stafide, smochine, castane;
toate bauturile alcoolice, mustul.


Alimente care trebuie consumate numai cantarite

paine care contine in medie 50 g% glucide;
pastele fainoase si derivatele de cereale: fidea, taitei, macaroane, spaghete, orez, gris, care cantarite crude au in jur de 70 g% glucide, iar in stare fiarta contin numai 20 g% glucide (in apa, glucidele se dilueaza);
laptele dulce sau batut, iaurtul, branza de vaci, casul, urda – care contin in medie 4 g% glucide;
legumele cu un continut pana la 10 g% glucide: ceapa, morcovul, patrunjelul radacina, prazul, telina, sfecla;
legume cu un continut de 15 g% glucide: mazare verde boabe, pastarnac;
legume cu continut pana la 10 g% glucide: capsuni, cirese de mai, coacaze rosii, corcoduse, portocale (cantarite fara coaja), mandarine, alune, mere cretesti sau domnesti, fragi;
fructe cu continut pana la 15 g% glucide: afine, cirese de iunie, dude, gutui, mere ionatane, piersici, zmeura, caise;
fructe cu continut pana la 20 g% glucide: struguri, prune, pere bergamote, banane.

"Doamne, dă-mi seninătate... Să accept ceea ce nu pot schimba, Curaj să schimb ceea ce pot... Și înțelepciune să le deosebesc! Fie voia Ta și nu a mea!"


"Adictia reprezinta o obisnuinta devenita inconstienta."
Alex-codep
Veteran
Veteran
Mesaje: 595
Membru din: 10 Noi 2014, 21:33

Cum se trateaza diabetul in mod natural, perspectiva unui me

Mesaj de Alex-codep »

Principiul de baza in tratarea diabetului este mentinerea sub control a glicemiei si prevenirea afectarii organelor de influenta zaharului. Zaharul in exces este intotdeauna nociv, chiar si pentru cei care nu sufera de diabet. Zaharul accelereaza procesul de imbatranire prin formarea unor compusi in combinatie cu proteinele. Procesul este denumit glicozilare. Cu cat circula mai mult zahar prin corp, cu atat mai repede si mai extins se manifesta glicozilarea.

Colagenul este materialul de baza pentru tesutul conjunctiv. Vasele de sange sunt formate din tesut conjunctiv si sunt predominant alcatuite din colagen. Colagenul este foarte sensibil la zahar. Ca urmare a procesului de glicozilare, apar noi compusi, denumiti produsi finali de glicozilare avansata (AGE); acesti compusi sunt destul de stabili. AGE sunt foarte nocivi pentru intregul corp. Ei determina aparitia inflamatiei, care duce la aparitia multor probleme, declansand un lant de deteriorari in corp ce duc, in cele din urma, la moarte prin colapsul unor sisteme esentiale din organism. Bolile de inima, orbirea, disfunctia renala si amputarea picioarelor sunt de regula complicatii ce apar ca urmare a diabetului.

Glicozilarea este o problema pentru cei ce sufera de diabet. Aceasta constituie cauza tuturor complicatiilor pe termen lung ce deriva din aceasta boala. Procesul de glicozilare se produce mai repede la bolnavii cu diabet decat la cei care nu sufera de aceasta boala. Zaharul afecteaza sistemul nervos periferic, care, impreuna cu afectiunea vasculara, duce la cangrenarea picioarelor. Ochii si rinichii sunt si ei afectati de acest proces.

O alta problema este cresterea brusca a nivelului de zahar dupa masa, denumit si hiperglicemie postprandiala. S-a demonstrat ca aceste cresteri bruste ale nivelului de zahar afecteaza stratul interior al arterelor. Pentru a contracara procesul, medicii recomanda in ziua de azi medicamente puternice, cu alte cuvinte, alte medicamente pentru insulina care se iau la masa, pe langa medicamentele deja existente.

Acest lucru pare sa fie contrar logicii. De ce ar manca o persoana zahar si amidon, care oricum ridica nivelul zaharului, pentru ca apoi sa ia medicamente care sa previna acest lucru? Lucrurile pot fi facute si in alt mod. Din experienta unui medic finlandez, Antti Heikkilä, care a tratat mii de bolnavi cu diabet, reiese ca acestia pot renunta la o parte din medicamente daca reduc din consumul de zahar si amidon. Bolnavii de diabet de tip 1 pot beneficia si ei de avantajele unei diete cu consum redus de carbohidrati.

Este absurd sa stresam corpul cu un consum prea mare de carbohidrati, asa cum se recomanda in prezent. Tratamentul pentru diabet este simplu. Antti Heikkilä a publicat o carte pe acest subiect in Finlanda, acum patru ani. Asociatia Finlandeza de Diabet, precum si alte organizatii medicale, au incercat sa opreasca publicarea acesteia. Cu toate acestea, multi oameni au aflat de ea. Majoritatea experientelor sale provin din contacte cu persoane pe care doctorul nu le-a cunoscut decat pe email. Acestia s-au vindecat urmand recomandarile sale. Schimbarile pe care le-au facut au fost in mod independent. Adevarul este, de fapt, foarte simplu.

Reducerea cantitatii de carbohidrati este primul pas. Nu se stie de ce reducerea cantitatii de carbohidrati modifica in intregime metabolismul. Dupa o anumita limita, insa, schimbarea este remarcabila. Din experienta sa, limita este de 60 de grame de carbohidrati, iar in alte cazuri, chiar mai mica.

Al doilea pas are legatura cu calitatea alimentelor
. Acestea trebuie sa fie cat mai dense nutritiv posibil. Multi dintre acesti nutrienti protejeaza corpul de efectele daunatoare ale zaharului. Tarile asiatice au o lunga traditie de terapie nutritionala pentru diabet. Multe dintre ierburile luate in China, de exemplu, au rolul de a echilibra zaharul din sange. Oamenii au invatat sa foloseasca ierburile fara sa stie ce efecte au acestea asupra corpului. Azi stim cum acestea contracareaza efectele diabetului. Nutrientii din plante inhiba enzima alfa glucozidaza, care descompune amidonul si dizaharidele in glucoza.

Inhibarea acestei enzime incetineste absorbtia zaharurilor.

Inhibitorii de enzime reduc in principal cresterea glucozei plasmatice postprandiale. In cazul pacientilor cu diabet mellitus care nu sunt dependenti de insulina, acesti inhibitori reduc glucoza plasmatica postprandiala cu pana la 40 – 50 mg/dL (2.2 pana la 2.8 nmol) iar hemoglobina A1C cu pana la 0.5% – 1.0%. Ierburile sunt incredibil de eficiente in tratarea diabetului.

Din pacate, cercetatorii din lumea occidentala nu au studiat beneficiile potentiale ale plantelor pana la acest nivel. Majoritatea studiilor sunt orientate in directia dezvoltarii unor substante chimice in vederea autorizarii acestora pentru vanzare. De aceea oamenii sunt incurajati de medicii care promoveaza remediile naturale sa evite alimentele procesate si sa-si gateasca singuri mancarea. Multe dintre plantele folosite in Asia sunt exotice si greu de gasit in magazine. Insa se cunosc acum si plante obisnuite care au proprietati similare.

Curcumina este o planta foarte puternica ce inhiba foarte eficient enzima glucosidaza, pe langa multe alte beneficii pentru sanatate. Turmericul este preferat de multi si diabeticii o pot consuma zilnic. Toate plantele si ierburile contin antocianine, polifenoli, flavonoide, terpenoide si, desigur, curcuminoide. Acest lucru inseamna ca toate condimentele, ierburile, fructele de padure, fructele si legumele sunt utile in diabet. O alta planta deosebita in acest sens este maghiranul. Exista un puternic antioxidant numit pignogenol, un extract din scoarta de pin marin francez, membru al familiei antocianidinelor. In vremurile vechi in nordul Europei, oamenii adaugau pudra din scoarta de pin in faina cand era criza de cereale si aveau o sanatate foarte buna; totul s-a schimbat, insa, odata cu introducerea graului.

Exista si ciuperci care inhiba enzima glucosidaza. Cele mai studiate ciuperci sunt Maitake, Reishi si Shitake, insa cu siguranta exista multe altele care au acelasi efect. Ganoderma lucidum este o ciuperca veche medicinala chineza. Se foloseste si in Siberia si Finlanda in multe scopuri. Ciuperca Chaga (Inonotus obliquus) este o alta ciuperca folosita in medicina traditionala rusa, care combate cancerul si previne formarea enzimei glucosidaza. Ciupercile Chaga sunt bine cunoscute printre finlandezii preocupati de mentinerea sanatatii. Ciupercile Chaga cresc pe scoarta mestecenilor.

Articol preluat de aici: http://viataverdeviu.ro/trateaza-diabetul-natural/

"Doamne, dă-mi seninătate... Să accept ceea ce nu pot schimba, Curaj să schimb ceea ce pot... Și înțelepciune să le deosebesc! Fie voia Ta și nu a mea!"


"Adictia reprezinta o obisnuinta devenita inconstienta."
Alex-codep
Veteran
Veteran
Mesaje: 595
Membru din: 10 Noi 2014, 21:33

Excesul de zahar, foarte daunator

Mesaj de Alex-codep »

Cercetarile au aratat ca acest produs poate sa ne deterioreze imunitatea cu pana la 50%


Desi face parte din majoritatea dietelor moderne din ziua de azi, cercetarile arata ca, consumul de zahar poate sa deterioreze functiile imunitare cu pana la 50% pentru o perioada semnificativa de timp.

Zaharul a fost descris ca fiind una dintre cele mai daunatoare componente alimentare pentru sistemul nostru imunitar.

Ce indica cercetarile despre zahar si functiile imunitare

Studii publicate anterior in “Revista Americana de nutritie clinica si studiu dentar” au aratat ca, consumul a 100 grame de carbohidrati, precum fructoza, glucoza, zaharoza, suc de portocale pasteurizat si miere, inhiba abilitatea celulelor albe de sange sa inghita si sa distruga microorganismele si particulele straine corpului.

Deteriorarea functiilor imunitare incepe in mai putin de 30 de minute de cand zaharul a fost ingerat si continua pentru un interval mai mare de de 5 ore. Suprimarea cea mai inalta a imunitatii are loc la doua ore dupa consumarea zaharului, si functia cea mai importanta a celulelor albe din sange se micsoreaza cu pana la 50%.

Celulele albe din sange joaca un rol important in mecanismul de aparare a corpului impotriva infectiilor. Deci, cand capacitatile celulelor albe sunt afectate, raspunsul global al imunitatii corpului este grav afectat.
S-a demonstrat de asemenea ca, consumul a 75 de grame de zahar a dus la reducerea activitatii limfocitelor. Limfocitele sunt celule albe de sange produse de catre amigdale, splina si timus care curata microorganismele si compusii toxici din corp.

Consumul mai mare de zahar insemna suprimarea imunitatii.

Este important de stiut ca in functie de cantitate de glucoza consumata efectul advers asupra celulelor albe ale sangelui este mai mare. Cu alte cuvinte, cu cat consumam mai mult zahar, cu atat este mai mare gradul de deteriorare a imunitatii.


Ce spun unii expertii despre zahar si imunitate

Dr. Joseph Pizzorno, fondator a Universitatii Bastyr din Kenmore, Washington, a enumerat in cartea sa “Intreaga sanatate“ mai multi factori care degradeaza sistemul imunitar. Acestia sunt chimicalele toxice, stresul, odihna inadecvata, candida, suprainfectia intestinelor, poluarea, vaccinarea, metalele grele, pesticidele si printre altele si deficientele nutritionale. In varful listei se situeaza consumarea zaharului si a altor carbohidrati concentrati.

Dr. Joseph Mercola a mai spus in cartea lui ca, consumul de zahar deterioreaza sistemul imunitar si ca ne determina sa ne imbolnavim mai repede.

Concluzii

Zaharurile simple, chiar si acelea pe care le gasim in sucurile de fructe, suprima imunitatea – de aceea este necesar sa evitam consumarea zaharului cand incercam sa scapam de o infectie. Posturile de scurta durata pot ajuta la cresterea sistemului imunitar prin mentinerea nivelului scazut a zaharului din sange, fiind foarte de folos in prima si a doua zi de infectie acuta. Totusi un post pe durata mai lunga, duce la epuizarea nivelelor de energie si devine contraproductiv.

Tinand cont de cantitatile de sucroza si alte zaharuri rafinate care apar in mod tipic in dieta moderna, rezulta ca multe persoane au in mod pregnant un sistem imunitar compromis, ceea ce ii determina sa fie mai predispusi la riscuri mai ridicate de boli cronice, printre care si cancerul.

Amintindu-ne de efectul advers pe care il are zaharul asupra functiilor imunitare, consumarea acestuia trebuie sa fie monitorizata cu grija mai ales in cazul copiilor care sunt predispusi spre o astfel de alimentatie. Acest lucru este adevarat in special pentru produsele care contin zaharuri rafinate, care sunt in mod normal lipsite de nutrienti importanti care ar ajuta si ar hranii sistemul imunitar.

"Doamne, dă-mi seninătate... Să accept ceea ce nu pot schimba, Curaj să schimb ceea ce pot... Și înțelepciune să le deosebesc! Fie voia Ta și nu a mea!"


"Adictia reprezinta o obisnuinta devenita inconstienta."
Scrie răspuns