021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

VIATA FARA BAUTURA !

Avatar utilizator
tudor
Veteran
Veteran
Mesaje: 3651
Membru din: 10 Dec 2009, 22:06
Zile de abstinență: 14,04,2008
Ani de abstinență: 10 ani
Localitate: Bucuresti
Contact:

26. Prudenţa în privinţa "ocaziilor" cu băutură

Mesaj de tudor »

26. Prudenţa în privinţa "ocaziilor" cu băutură
Am găsit câteva căi prin care să ne simţim bine la ocazii de societate, fără să bem, printre oameni care beau.
În Capitolul 8, am vorbit despre a ţine sau a nu ţine băutura în casă, după ce ne-am decis să încetăm băutul. Recunoşteam acolo faptul că trăim într-o societate în care majoritatea oame¬nilor beau şi ca - să fim realişti - nu ne putem aştepta ca acest fapt să se schimbe. Toată viaţa, ni se vor prezenta ocazii cu băutura. Probabil că vom vedea zilnic oameni care beau, vom vedea localuri şi vom vedea şi auzi reclame nenumărate, care incită la băutură.
Nu ne putem baricada împotriva acestei multitudini de su¬gestii şi nu ne serveşte la nimic să ne plângem de existenţa lor. Nu simţim nici nevoia, nici dorinţa de a-i opri pe alţii de la a bea. De asemenea, am descoperit că nu trebuie să ne lipsim de plăcuta companie a unor prieteni nealcoolici, care consumă alcool, la un eveniment. Deşi este prudent ca, la începutul abstinenţei, să pe-trecem mai mult timp cu prieteni nebăutori, nu dorim să ne re¬tragem din lume pentru totdeauna numai pentru că atât de mulţi oameni beau. Cei care nu pot mânca peste sau nuci sau carne de porc sau căpşuni, nu se refugiază în peşteri, din acest motiv. De ce am face-o noi?
Dacă mergem la un bar sau la un restaurant sau un club, în care se serveşte alcool?
Da - după câteva săptămâni sau luni de abstinenţă, când avem un motiv legitim de a ne afla în asemenea localuri. Dacă avem de aşteptat nişte prieteni timp de o oră, nu vom petrece acea oră cocoţaţi pe scaunul barului, sorbind dintr-o coca-cola. Dar, dacă prezenţa noastră acolo se explică printr-o întâlnire de afaceri sau un eveniment de societate, participăm activ, fără să bem alcool.
În primele luni de nebăut, este probabil o idee sănătoasă să ne ţinem departe de vechii prieteni de pahar şi de locurile prin care obişnuiserăm să bem; este de asemenea sănătos să găsim scuze rezonabile, pentru a nu participa la petreceri la care con¬sumul de alcool este principalul divertisment. Este deosebit de important să ne ferim de astfel de "ocazii", dacă perspectiva de a participa la ele ne face să ne simţim nervoşi.
Dar, mai devreme sau mai târziu, va veni un moment în care, dintr-o datorie de familie sau de afaceri ori din prietenie, ne vom simţi obligaţi să mergem - sau poate vom avea dorinţa de a merge. Pentru a face ca aceste ocazii să fie tolerabile, chiar dacă ne abţinem de la alcool, am elaborat diverse procedee care ne ajută. În acest caz, ne referim, în primul rând, la acele petreceri cu mulţi invitaţi, la care băutura curge gârla.
114 VIAŢA FĂRĂ BĂUTURĂ
Dacă gazda este un prieten vechi, cu care ne înţelegem bine, uneori este bine gândit să-i spunem din vreme că acum nu bem. Nu îi cerem să ne trateze altfel decât pe ceilalţi invitaţi, desigur. Dar este liniştitor să ştim că vom putea conta măcar pe cineva dintre cei prezenţi, care ne înţelege pe deplin eforturile de a depăşi pro¬blema băutului. Uneori este bine să invităm cu noi un nebăutor cu mai multă experienţă în abstinenţă sau, cel puţin, cineva care ştie că ne abţinem şi cât de importantă este abstinenţa pentru noi.
De asemenea, este de mare ajutor ca, înainte de a merge la o astfel de petrecere, să staţi de vorba cu un alcoolic recuperat sau cu un alt prieten adevărat, care ţine la sănătatea dumneavoastră şi înţelege la ce presiuni veţi fi supus. Aranjaţi ca, după petrecere, să discutaţi din nou, ca să-i spuneţi cum au decurs lucrurile. Un alcoolic recuperat va aprecia foarte mult acea conversaţie, credeţi-ne! Noi, cei din A.A., vibrăm la asemenea împărtăşiri.
Este o idee deosebit de bună să mâncaţi un sandviş ori o gustare, înainte de a va duce la o petrecere, chiar dacă ştiţi că se va servi mâncare mai târziu. Ceva hrănitor în stomac, după cum am mai remarcat, reduce tensiunea multor situaţii dificile. (Şi puteţi avea în buzunar câteva bomboane mentolate sau înlocuitori dietetici.) Acest procedeu este deosebit de important, când vă pregătiţi pentru o petrecere la care, mai mult ca sigur, mâncarea se va servi abia după câteva ore de băut din belşug.
Dacă ştiţi sigur că aşa va fi programul, poate este bine să "săriţi" peste partea cu băutura şi să sosiţi doar cu puţin timp înainte de servirea mâncării. Mulţi dintre noi procedam astfel. Şi, dacă după mâncare, va urma o seară lungă, cu râuri de băutură, vă mărturisim din experienţă că nu este greu să plecăm devreme. Puţinii care observă "dispariţia" noastră, nu se necăjesc prea tare, fiind ocupaţi cu băutul sau cu altceva.
VIAŢA FĂRĂ BĂUTURĂ 115
Sosind la o asemenea petrecere, este cel mai bine, de obicei, să mergeţi direct la bar şi să vă luaţi un pahar de pepsi sau altă băutură carbogazoasă. Nimeni nu va şti dacă e un pahar de alcool sau nu. Astfel, ne putem îndrepta spre cei prezenţi, cu paharul în mână, fără să atragem "suspiciunile" nimănui.
Procedeul acesta ne-a dezvăluit câteva lucruri, de cum l-am folosit pentru prima dată. Am descoperit, cu mare surpriză că: (1) ceilalţi nu beau cum crezuserăm noi că ar bea şi (2) foarte puţini observă sau se sinchisesc, dacă în paharul nostru este alcool sau altceva (cu excepţia unor prieteni sau rude care ne iubesc, oameni care sunt fericiţi să ne vadă că facem ceva în legătură cu băutul).
Mulţi spuseserăm (şi crezuserăm) că "toată lumea" bea şi susţineam că noi nu beam mai mult decât băutorii pe care îi cunoşteam. Ca să fim sinceri, după câţiva ani de băut, mulţi avuseserăm tendinţa de a ne asocia din ce în ce mai puţin cu nebăutori. Era normal, deci, să ni se pară că "toată lumea" bea. Toţi cei pe care îi vedeam noi, beau.
Acum, fiind abstinenţi şi având ochi pentru "toată lumea", sun¬tem surprinşi să constatăm că nu toţi oamenii beau şi că, mulţi din¬tre cei care beau, beau mult mai puţin decât presupuseserăm noi.
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine
Avatar utilizator
tudor
Veteran
Veteran
Mesaje: 3651
Membru din: 10 Dec 2009, 22:06
Zile de abstinență: 14,04,2008
Ani de abstinență: 10 ani
Localitate: Bucuresti
Contact:

26. Prudenţa în privinţa "ocaziilor" cu băutură

Mesaj de tudor »

Anticipând astfel de ocazii, orice alcoolic proaspăt abstinent se întreabă ce să răspundă, când prietenii şi rudele care beau spun ceva de genul:
"Hai să bem ceva". "Ce vrei să bei?"
"Fii serios, tu nu poţi fi alcoolic!" "Nu bei?"
"Una mică n-o fi foc".
"De ce nu bei ceva?"... şi altele, asemănătoare.
Spre uşurarea noastră, am descoperit că astfel de întrebări ne
116 VIAŢA FĂRĂ BĂUTURĂ
sunt adresate mult mai rar decât ne-am aşteptat şi că răspunsul nostru are mult mai puţină importanţă, decât am crezut noi. Fap¬tul că nu bem alcool creează mai puţine "valuri", decât ne temuserăm că va crea.
Exista o excepţie. Din când în când, un băutor înrăit se va apuca să ne "fitilească" pe tema abstinenţei. Mulţi ajungem să credem că o asemenea atitudine este dubioasă. Oamenii civilizaţi, politicoşi, nu trăncănesc fără încetare despre ceea ce beau sau nu, ce mănâncă sau nu, alţii. Doar cineva imatur procedează astfel, nu-i aşa? Ni se pare ciudat ca cineva să forţeze un om să bea, când omul nu vrea să bea; şi, de ce ar dori cineva ca un om care a avut o problemă gravă cu băutul, să bea din nou?
Învăţăm să ocolim clar asemenea persoane. Dacă ele se luptă cu propriile dificultăţi psihologice, le dorim să se facă bine. În ce ne priveşte, nu este nevoie să ne justificăm drumul ales, faţă de aceste persoane - nici faţă de nimeni altcineva. Nu contrazicem asemenea oameni şi nu încercăm să le schimbam părerile. Şi aici, atitudinea noastră este aceea de "traiste şi lasă-i şi pe alţii să trăiască".
Să ne întoarcem acum la întrebările politicoase şi nevino¬vate, puse din bune intenţii, de prieteni şi rude şi la răspunsul nostru. Exista tot atâtea căi de a le răspunde, câţi nebăutori. Pro¬pria inteligenţă vă va conduce spre răspunsul cel mai bun şi cu care vă simţiţi cel mai confortabil.
Totuşi, din experienţa Alcoolicilor Anonimi, acumulată în peste şaizeci de ani (Comunitatea A.A. s-a născut în 1935. Nota trad.), puteţi distinge liniile majore ale câtorva metode eficiente de a va formula răspunsul. Ar fi o greşeală să nu ne hrănim din aceste rezerve de înţelepciune.
Un mare număr dintre noi (dar nu toţi) credem că cel mai
VIAŢA FĂRĂ BĂUTURĂ 117
bine este ca, celor apropiaţi, să le spunem adevărul, cât mai curând posibil. Nu este necesar să ne prefacem; iar majoritatea oamenilor cumsecade ne vor aprecia onestitatea şi ne vor încuraja eforturile de a rămâne abstinenţi. Spunând cu voce tare, în faţa altora, că nu bem, ajuta mult la întărirea hotărârii de a ne păstra abstinenţa. Şi, se poate întâmpla un fenomen de dorit: o aseme¬nea declaraţie este de natura să încurajeze, cu acea ocazie, pe altcineva de faţă, să-şi dezvăluie nevoia şi dorinţa de a nu bea.
Din acest motiv, mulţi dintre noi nu ezităm, când împrejurările o cer, să spunem: "Nu beau acum".
"Nu beau astăzi (sau săptămâna aceasta)" sau "Mulţumesc, nu" ori un verde-n faţă: "Nu am chef să beau", adesea îl satisface pe interlocutor.
Dacă simţim nevoia să explicăm de ce nu bem, încercăm s-o facem fără să minţim şi într-un mod în care ceilalţi pot înţelege şi accepta repede. De pildă, există acele faimoase scuze, precum: "din motive de sănătate", "sunt la regim" şi "ordin de la doctor". Majoritatea dintre noi, într-o împrejurare sau alta, am primit această recomandare de la un medic, verbal sau în scris.
Alte expresii oneste sunt:
"Eu mi-am făcut norma", "mi-am făcut plinul" sau "alcoolul şi cu mine nu suntem neamuri bune".
Deşi între noi, membrii A.A., nu folosim expresia "m-am lăsat de băut", ea este ceva înţeles şi respectat de majoritatea oameni-lor, câta vreme nu-i împingem de la spate, s-o facă şi ei.
Nu putem recomanda minciuna, din cauza efectului ei asupra noastră, dar, din când în când, din disperare, unii mai recurgem şi la o "minciunică inofensivă", unul din acele şiretlicuri fără consecinţe şi uneori descrise ca "stratageme indispensabile armoniei sociale".
Dacă, pentru a nu bea, trebuie să murmurăm o scuză inven¬
118 VIAŢA FĂRĂ BĂUTURĂ
tata pe moment, încercăm să evităm "motivele deplasate". Expre¬şii precum: "sufăr de o boală misterioasă" ori "iau nişte medica-mente", s-ar putea să le închidă gura celor curioşi, dar, de cele mai multe ori, ele stârnesc şi mai multe întrebări.
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine
Avatar utilizator
tudor
Veteran
Veteran
Mesaje: 3651
Membru din: 10 Dec 2009, 22:06
Zile de abstinență: 14,04,2008
Ani de abstinență: 10 ani
Localitate: Bucuresti
Contact:

26. Prudenţa în privinţa "ocaziilor" cu băutură

Mesaj de tudor »

De obicei, "sunt alergic la alcool" pare acceptabil. În reali¬tate, în termeni strict ştiinţifici, alcoolismul nu este o alergie reală, după cum ne informează specialiştii din zilele noastre. Totuşi, cuvântul "alergie" este o figură de stil destul de sugestivă, cu privire la starea noastră; dacă bem alcool, apar negreşit consecinţe regretabile.
Un asemenea răspuns produce de obicei reacţia dorita, adică oa¬menii acceptă faptul că n-o să bem acum şi încetează cu întrebările. Când ne întreabă cineva ce-am dori să bem, este politicos şi de bun simţ să cerem prompt şi să acceptăm ceva nealcoolic, in¬diferent dacă este o băutură favorită sau nu. Servim o apă minerală sau un suc de fructe ori de legume sau altă băutură neal¬coolică disponibilă. (Ne putem preface că sorbim din ea, dacă nu ne place sau nu ne este sete.) Aceasta ne face să ne simţim mai relaxaţi şi o scuteşte de griji pe o gazdă care umple paharele întruna, neputând îndura să vadă un oaspete care nu are nimic de băut.
Un banchet obişnuit, la care toţi stau la masă, cu şirul de pa¬hare în faţă, nu prezintă probleme deosebite. Punând paharul cu gura în jos, i-am dat oricărui ospătar un mesaj clar, chiar şi în ţările băutoare de vin, precum cele europene. Unii comandăm apă gazoasă şi, la momentul toastului, nimeni nu poate ghici cu ce închinăm, câtă vreme ridicăm un pahar cu ceva în el. La urma urmelor, gestul de prietenie contează, nu drogul (alcoolul etilic) din pahar sau din cupă.
Nimeni nu poate fi obligat să răspundă la nişte întrebări nepoliticoase sau indiscrete; de aceea, în rarele ocazii când ni se pune o asemenea întrebare, o ignorăm sau dăm un răspuns ghiduş ori schimbăm subiectul. Dacă vi se va întâmpla aşa ceva, amintiţi-vă că există sute de mii de oameni recuperaţi din alcoolism, care sunt de partea dumneavoastră şi care înţeleg perfect prin ce treceţi şi de ce faceţi ceea ce faceţi, chiar dacă nimeni altcineva nu pare să înţeleagă. Chiar dacă nu suntem prezenţi acolo, inimi-le noastre sunt cu dumneavoastră şi va puteţi linişti, spunându-vă că noi vă dorim tot binele din lume.
Unora dintre noi ni s-a întâmplat să trecem şi printr-un alt in¬cident. Nu este ceva deosebit de grav sau de periculos, dar ne gândim că dacă sunteţi prevenit, veţi putea evita supărările, în cazul în care vi se va întâmpla şi dumneavoastră. Câteodată, fără să vrea, cineva bun la suflet, precum un prieten sau un membru al familiei, din cele mai bune intenţii, nu reuşeşte decât să vă pună într-o situaţie stânjenitoare (dacă nu sunteţi destul de echilibrat, ca să nu vă deranjeze), declarând în gura mare şi în faţa tuturor, că v-aţi lăsat de băut.
De pilda, o şotie nealcoolică, temându-se pe bună dreptate că am putea bea din nou şi încercând prea abitir să ne protejeze, poate scăpa o vorbă de genul: "Soţul meu a încetat băutul". Sau, un prieten plin de zel, poate atrage atenţia celorlalţi asupra faptu¬lui că nu bem alcool, arătând cu degetul spre paharul cu suc de pe tavă, spunând tare: "Asta-i pentru tine".
Este drăguţ din partea lor că vor să ne ajute iar noi ne concentrăm asupra dorinţei lor de a fi amabili. Să fim cinstiţi, nu le putem pretinde să înţeleagă pe loc cum ne simţim noi. Unii nici nu putem spune cum ne simţim, până după ce am acumulat mai mult timp în abstinenţă, deci până nu a dispărut stânjeneala excesivă, resimţită în societatea oamenilor.
Natural, preferăm să fim lăsaţi să decidem ce vrem să facem,între cei patru pereţi ai camerei noastre, discret, nicidecum în public. Dar dacă devenim prea sensibili la ce spun sau fac alţii, aceasta nu ne dăunează decât nouă înşine. Este mai bine să zâmbim şi să răbdăm, aşteptând să treacă momentul penibil. De obi¬cei, nu durează mai mult de cinci minute. Poate că mai târziu, când suntem din nou calmi, putem explica celui care a spus prea multe că îi apreciem grija, dar că ne-am simţi mult mai bine, dacă ne-ar permite să ne "scuzăm" singuri. Putem adăuga faptul că dorim să exersăm cum să ne protejam în societate, pentru ca nimeni să nu se mai teamă pentru noi, când suntem lăsaţi singuri.
După trecerea unui timp mai îndelungat în abstinenţă, mulţi dintre noi atingem un stadiu de confort real cu şine şi cu prezenţa alcoolului în preajma; atunci, suntem suficient de netensionaţi, ca să spunem adevărul gol-goluţ - că suntem "alcoolici recuperaţi" sau că suntem în A.A..
Aceasta dezvăluire despre sine, făcută confidenţial, de la om la om, nu intra în nici un conflict cu tradiţia A.A. a anonimatului, care sugerează să nu dezvăluim acest fapt despre altcineva, ci nu¬mai despre noi înşine şi să evităm orice publicitate în mass-media.
Atunci când putem vorbi despre problema noastră cu inima uşoară, această este o dovada a faptului că nu avem nimic de as-cuns şi că nu ne ruşinăm că suntem în recuperare dintr-o boală; de asemenea, ne va ajuta şi la întărirea respectului de şine. Astfel de declaraţii îndepărtează nemilosul stigmat pus pe nedrept, de către oameni ignoranţi, asupra celor afectaţi de boala noastră şi ajută la înlocuirea noţiunii învechite, stereotipe, despre "alcooli¬ci", cu percepţii mai realiste.
În treacăt fie spus, o asemenea declaraţie convinge adesea pe altcineva de faţă, care vrea să-şi depăşească problema băutului şi se află în căutare de ajutor.

Acum, un ultim cuvânt asupra ocaziilor cu băutură. Mulţi dintre noi, când presiunile de a bea au devenit neplăcut de pu¬ternice, au avut curajul să formuleze o scuză şi să plece, indife¬rent de ce au gândit ceilalţi. La urma urmelor, este în joc viaţa noastră. Noi trebuie să luăm toate măsurile necesare, pentru a ne păstra sănătatea. Iar reacţiile altora sunt problema lor, nu a noastră.
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine
Avatar utilizator
tudor
Veteran
Veteran
Mesaje: 3651
Membru din: 10 Dec 2009, 22:06
Zile de abstinență: 14,04,2008
Ani de abstinență: 10 ani
Localitate: Bucuresti
Contact:

27. Renunţarea la vechile idei

Mesaj de tudor »

Nu toate ideile, adânc înrădăcinate în viaţa noastră în timpul băutului, dispar în mod magic, din clipa în care am pus dopul la sticla. Poate că a trecut vremea vinului bun şi a "Cavalerilor Me¬sei Rotunde", dar boala rămâne.
De aceea, găsim că este terapeutic să ne debarasăm de vechile idei, care sunt mereu gata să "reîmbobocească".
Încercam să atingem o stare de relaxare şi de eliberare din lanţurile vechiului mod de gândire. Multe dintre aspectele aces¬tuia şi ideile produse de el, ne limitează libertatea, ne îngreunează viaţa şi nu folosesc la nimic, după cum putem vedea acum, când mintea ni s-a limpezit. Nu mai trebuie să ţinem la ideile noastre, decât dacă, la o examinare atentă, ele se dovedesc a fi cu adevărat valabile şi fructuoase.
Acum ne este posibil să evaluăm utilitatea şi fondul de adevăr ale unei idei, datorită unui criteriu extrem de precis; ne putem spune: "Hei, exact aşa gândeam şi când beam! Îmi ajuta aceasta la menţinerea abstinenţei? Îmi face vreun bine astăzi?"
Multe din vechile idei - în special cele privind alcoolul, băutul, îmbătatul şi alcoolismul (sau băutul excesiv, dacă prefe raţi termenul) - se dovedesc a fi inutile şi chiar ucigătoare pentru noi; este o mare uşurare să scăpăm de ele.
Credem că vor fi suficiente câteva exemple pentru a ilustra
bunăvoinţa de a ne debarasa de vechile concepţii, care şi-au dovedit inutilitatea.
Pentru mulţi dintre noi, pe când eram adolescenţi, băutul fusese o cale de a dovedi că nu mai eram copii sau cât eram de "bărbaţi", înţelepţi şi "rafinaţi" ori că eram suficient de puternici ca să îi sfidăm pe părinţi şi pe alţii aflaţi în poziţii de autoritate. Pentru mulţi oameni, băutul este în strânsă legătură cu aventurile
romantice, cu relaţiile sexuale, cu muzica sau cu succesul în afaceri, cu snobismul "cunoscătorului de vinuri" sau cu luxul excursiilor cu avionul. Tot ce se predă în şcoli despre abuzul de alcool se referă doar la primejduirea sănătăţii şi la eventualitatea pierderii carnetului de conducere auto - şi cam atât. Mulţi încă sunt convinşi că băutul, în orice cantitate, ar fi ceva imoral, care duce direct la încălcarea legii, la suferinţă, mizerie şi moarte. Oricum au fost opiniile noastre cu privire la alcool - pozitive sau negative - ele au fost deseori categorice şi izvorâte mai degrabă din emoţii, decât din raţiune.
Ori poate că atitudinea noastră faţă de băut a fost un automatism, o acceptare inconştientă a opiniei generale. Pentru mulţi, -băutul este o parte esenţială a vieţii sociale, un mod inofensiv şi plăcut de a petrece timpul cu prietenii, în anumite locuri şi la anumite ocazii; pentru alţii, alcoolul nu poate lipsi de la o masă gustoasă. Noi ne întrebăm astăzi: oare este imposibil să savuram plăcerile prieteniei sau ale unei mâncări delicioase fără alcool? Ne-a adus modul nostru de a bea îmbunătăţiri în relaţiile cu oamenii? Ne-a făcut el să apreciem o mâncare bună?


Noţiunea de beţie produce reacţii şi mai puternice, pro şi contra. Îmbătatul este privit fie ca amuzament, fie ca ceva deplorabil. Noţiunea însăşi de îmbătat repugnă multora, din diferite motive. Unii doriserăm starea de beţie, nu numai pentru pentru că alţii avuseseră această "pretenţie" de la noi şi pentru că ne plăcea senzaţia, ci şi pentru că multe vedete îşi fac din îmbătat un titlu de glorie.
Unii oameni nu-i înghit pe cei care nu se îmbată niciodată; alţii îi dispreţuiesc pe cei care se îmbată prea tare. Până în prezent, descoperirile medicale moderne nu au avut prea mare influenţă asupra unor asemenea atitudini.
Când am auzit pentru prima dată cuvântul "alcoolic", mulţi l-am asociat exclusiv cu imaginea acelor bărbaţi îmbătrâniţi şi tremurânzi, neîngrijiţi, neplăcuţi la vedere, pe care îi remarcaserăm cerşind sau pe lângă care trecuserăm, prin cartiere rău famate. Cineva bine informat ştie că astfel de concepţii sunt stupide.
Cu toate acestea, în timpul primelor încercări de abstinenţă, în mintea multora dintre noi plutea un reziduu al acelor vechi concepţii confuze. Ele ne ţinuseră în ceaţă şi nu ne-a fost uşor să vedem adevărul. Dar, în cele din urmă, am avut bunăvoinţa să acceptăm - aşa într-o doară gândul că poate unele dintre aceste idei ar fi cam eronate sau că, cel puţin, ele nu mai reflectau exact experienţa noastră personală.
Când ne-am convins să privim respectiva experienţă cu ones¬titate şi să dăm ascultare unor idei noi, care nu ne aparţineau, ne-am deschis către un evantai întreg de informaţii pe care nu le examinaserăm atent înainte.
De exemplu, avem o descriere ştiinţifică a alcoolului, conform căreia acesta este un drog care alterează luciditatea, nu doar o băutură savuroasă care astâmpără setea. Aflăm că acest drog nu

se găseşte doar în băuturi, ci şi în unele alimente şi în unele medicamente. Iar mass-media ne informează neîncetat asupra des-coperirilor legate de efectul dăunător al alcoolului asupra unor părţi componente ale organismului, precum inima, sângele, stomacul, ficatul, gura, creierul - efect despre care nu se bănuise nimic până nu demult.
Farmacologii şi alţi specialişti în toxicomanie susţin astăzi că alcoolul nu trebuie privit ca ceva complet inofensiv şi sigur, in-diferent de scopul în care se utilizează (ca băutură, ca stimulent sau sedativ, ca tonic sau calmant). Pe de altă parte, alcoolul, ca atare, nu cauzează daune fizice, nici degradare mintală tuturor celor care îl consumă. Se pare că majoritatea consumatorilor de alcool pot bea moderat, fără să-şi prejudicieze sănătatea sau să facă un rău cuiva.
Din punct de vedere medical, băutul este echivalent cu luarea unui drog; iar beţia, cu luarea unei doze prea mari. Folosirea lui greşită poate duce, direct sau indirect, la tot soiul de probleme fizice, psihologice, casnice, sociale, financiare, profesionale. Acum, în loc să ne gândim mai ales la binefacerile pe care ni le-a adus alcoolul, începem să vedem ce efecte dezastruoase are el asupra unor oameni.
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine
Avatar utilizator
tudor
Veteran
Veteran
Mesaje: 3651
Membru din: 10 Dec 2009, 22:06
Zile de abstinență: 14,04,2008
Ani de abstinență: 10 ani
Localitate: Bucuresti
Contact:

27. Renunţarea la vechile idei

Mesaj de tudor »

Am aflat că oricine are un necaz, cât de mic, legat de bău¬tură, s-ar putea să sufere de alcoolism. Aceasta boală loveşte fără a ţine cont de vârstă, crez, sex, inteligenţă, mediu etnic, sănătate psihologică, obiceiuri de mâncare, statut social sau economic ori de caracterul omului, în general. Nu este vorba despre cât de mult sau de cum bei ori de ce - ci de cum îţi afectează băutul viaţa, ce ţi se întâmplă când bei.
Pentru a fi în stare să recunoaştem boala în noi înşine, a tre¬buit să renunţăm la acel mit anacronic, conform căruia ar fi un
VIAŢA FĂRĂ BĂUTURĂ 125
semn de slăbiciune jenantă, dacă am admite că nu mai putem controla situaţia (de parcă am fi controlat-o vreodată).
Slăbiciune? De fapt, este nevoie de o doză considerabilă de curaj să poţi privi adevărul în faţă, fără să clipeşti, fără să treci cu vederea, să uiţi sau să camuflezi nimic în dosul unor scuze sau iluzii copilăreşti. (Deşi nu prea găsim motive de mândrie în practica aceea, mulţi admitem deschis că am fost campioni mondiali la autominţire.)
Procesul recuperării din alcoolism ne-a fost tulburat şi de alte câteva concepţii eronate. Şi noi, ca şi toţi cei care au văzut cum se moare din băut, ne-am tot întrebat de ce nu-şi pune beţivul voinţa în acţiune pentru a nu mai bea. Şi aceasta este o idee depăşită, dar care persistă, pentru că mulţi dintre noi am fost, din copilărie, învăţaţi să credem în eroi cu voinţă supraomenească. Legenda lui Nenea Cutare era mereu povestită în familie sau prin vecini. Toata lumea îl ştiuse de petrecăreţ şi beţivan notoriu, până la cincizeci de ani, când s-a lăsat brusc de băut, de femei şi de petreceri, devenind un model de cinste şi corectitudine, care n-a mai pus nici o picătură de alcool în gură.
Ideea naivă că şi noi vom putea face la fel, când vom fi pregătiţi, a fost o iluzie periculoasă. Noi nu suntem nimeni altci¬neva, decât noi înşine. (Nu suntem nici Bunicul, care a băut câte un păhărel, zilnic, până la nouăzeci de ani.)
Este recunoscut, în prezent, faptul că voinţa singură este o cură tot atât de eficientă pentru alcoolism, cât este pentru cancer. Experienţa noastră a verificat acest fapt de nenumărate ori. Mulţi am încercat să ne lăsam de băut singuri sau să o lăsăm mai moale, dar nu ne-a reuşit nici una, nici cealaltă pentru durate prea lungi. Şi nici după acele încercări nu ne-a fost uşor să recunoaştem că avem nevoie de ajutor, deoarece, conform mitului voinţei, şi aceasta ar fi fost un semn de slăbiciune.

126 VIAŢA FÃRÃ BÃUTURÃ
În cele din urmă, însă, ne-am întrebat: "Nu ar fi mai in¬teligent să căutăm o sursă superioară de energie, din care să ne alimentăm, decât să tot persistăm în eforturi (inutile) singuri, după ce ni s-a dovedit, în repetate rânduri, cât sunt de inefi¬ciente? Continuam şi azi să credem că nu este prea înţelept să încercăm să vedem în beznă, atunci când putem aprinde o lampă şi folosi lumina ei. Nu am ajuns la abstinenţă pe de-a-ntregul prin forţe proprii. Nu aşa am învăţat să ne menţinem abstinenţa; iar bucuria deplină a vieţii fără băutura nu este ceva de trăit în singurătate.
De îndată ce am putut înlocui, chiar şi numai pentru o vreme, câteva dintre vechile noastre idei, cu altele noi, am început deja să pornim cu forţă către o viaţa nouă, fericită şi mai sănătoasă. Acelaşi lucru li s-a întâmplat şi altor zeci de mii alcoolici care fuseseră ferm convinşi că o asemenea schimbare nu este posibilă.
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine
Avatar utilizator
tudor
Veteran
Veteran
Mesaje: 3651
Membru din: 10 Dec 2009, 22:06
Zile de abstinență: 14,04,2008
Ani de abstinență: 10 ani
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: VIATA FARA BAUTURA !

Mesaj de tudor »

INCHEIERE- Găsirea unui drum propriu



Găsirea unui drum propriu
Sperăm că, în această carte, am demonstrat limpede că noi nu tratăm subiectul băutului în glumă. Alcoolismul merită şi primeşte atenţia noastră cât se poate de serioasă. Nu considerăm nostime glumele făcute la adresa bolnavilor alcoolici, decât dacă le facem noi înşine, pe socoteala noastră şi în lumina abstinenţei. Nu găsim că este amuzant când cineva, de dragul glumei, ameninţă că se va îmbăta; este ca şi cum ar glumi cu ruleta ru¬sească.
În ciuda atitudinii noastre serioase faţă de alcoolism, veţi des¬coperi că, de obicei, vorbim cu umor şi detaşare despre trecut şi despre recuperare. Considerăm că este o abordare sănătoasă, care nu ne slăbeşte în nici un fel decizia de a ne face bine şi de a ne păstra sănătatea.
Majoritatea dintre noi am văzut moartea cu ochii. Am în¬durat suferinţe care seamănă cu tortura pe roată. Dar am cunoscut şi speranţa care aduce sărbătoare în inimă. Şi sperăm că această carte v-a adus mai multă încurajare decât durere. Dacă sunteţi un autor problema, ştiţi ce înseamnă durerea şi singurătatea.

Vă Dorim să găsiţi pacea şi bucuria pe care le cunoaştem noi acum, când facem faţă vieţii, cu urcuşurile şi coborâşurile ei - cu o minte limpede şi o inimă curajoasă.
Fără îndoială, abia ne-am lansat în "aventura" traiului fără alcool. Cu fiecare zi, învăţăm idei noi, de mare ajutor. Rămânând abstinent, veţi descoperi idei noi, nemenţionate
aici - cel puţin aşa sperăm noi. Sperăm, de asemenea, şi că, odată ce le veţi descoperi, le veţi împărtăşi altora, spre folosul lor. (Vă amintiţi, desigur, că actul împărtăşirii în sine, vă poate fi de ajutor.) Cu cât câştigăm mai multă experienţă, cu atât putem ajuta un număr mai mare de băutori-problemă.
Unii s-au întors la băutură o dată sau de doua ori, înainte de a trece pragul în abstinenţa împlinită. Dacă vi se întâmplă şi dumneavoastră, să nu cădeţi pradă disperării. Ni s-a întâmplat multo¬ra dintre noi, dar, până la urmă, am intrat cu succes în teritoriul abstinenţei. Încercaţi să reţineţi că alcoolismul este o condiţie umană extrem de serioasă şi că recidivele sunt tot atât de posibile în această boală, că în oricare alta. Însănătoşirea poate avea loc.
Chiar şi după încercări nereuşite, dacă tot mai vreţi să vă faceţi bine şi dacă aveţi în continuare bunăvoinţa de a încerca noi căi pentru reuşită, rămânem convinşi, din experienţă proprie, că aţi ales drumul unui destin fericit, al sănătăţii, alături de mii de alcoolici. Sperăm să vă vedem printre noi.
Dar, indiferent de calea pe care călătoriţi, cu noi sau pe cont propriu, sunteţi însoţit de cele mai fierbinţi urări de bine, din partea noastră.
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine
Vbc
Veteran
Veteran
Mesaje: 1693
Membru din: 11 Sep 2019, 23:34

Re: VIATA FARA BAUTURA !

Mesaj de Vbc »

E minunata cartea! Foarte complexă multe subiecte dezbătute!
Te incurajeaza foarte bine la mentinerea abstinenti zilnice, la schimbarea unor obiceiuri si principii daunatoare..care te imping catre primul pahar.
eu unul as citi o de mai multe ori :)
Doamne da-ne seninătatea
Sa acceptăm ceea ce nu putem schimba
Curaj, sa schimbam ceea ce putem
Si înțelepciunea sa le deosebim!

Doamne ajuta! Zile senine cat mai multe!
Nu am nevoie de noroc. Eu îmi fac propriul meu noroc...
Vbc
Veteran
Veteran
Mesaje: 1693
Membru din: 11 Sep 2019, 23:34

Re: VIATA FARA BAUTURA !

Mesaj de Vbc »

Cum pot sa intru in posesia acestor 2: BIG BOOK si 12pasi 12 tradiții?
Nu am nevoie de noroc. Eu îmi fac propriul meu noroc...
ionut1972
Boboc
Boboc
Mesaje: 3
Membru din: 02 Mai 2020, 12:12

Re: VIATA FARA BAUTURA !

Mesaj de ionut1972 »

astazi este prima zi in care vreau sa ma las de bautura am sa va scriu si maine sa speram ca ma opresc din acest tavalug de betivan ratat si poate mai salvez ceva din ficat si din familie, o zi superba fara bautura
Scrie răspuns