Pagina 1 din 1

Cum pot sa-l ajut pe tata?

Scris: 18 Sep 2020, 12:13
de ariadnaadrian
Buna ziua!
Va multumesc pentru ca sunteti toti aici pentru intrajutorare!

Va scriu, la fel ca multi altii, pentru a va cere un sfat legat de abordare.
Povestea pe scurt (desi dureaza deja de prea multi ani): tatal meu este alcoolic. A fost abstinent 5 ani apoi a revenit si, din pacate, este mai grav ca inainte. Obisnuieste sa bea in fiecare zi. A inceput sa bea si dimineata pentru a-si calma tremurul mainilor. Starea lui de sanatate este una precara si asta ma ingrijoreaza cel mai mult. A slabit extrem de mult, are dureri de oase si probleme cu sistemul digestiv. Ca si in cele mai mult cazuri, nu recunoaste problema lui cu alcoolul, chiar si atunci cand este in stare de ebrietate clara spune ca nu are nimic. Mai mult decat atat, refuza total sa mearga la medic pentru a investiga si trata problemele mai sus mentionate. Nu vrea sub nici o forma si sanatatea lui ma ingrijoreaza din ce in ce mai mult.
Am incercat de mai multe ori sa vorbesc cu el, mai frumos, mai hotarat, mai emotional, mai sensibil, mai cu punctul pe i - nimic nu functioneaza.
Vreau sa il ajut sa ajunga la un sprijin specializat (atat privind dependenta de alcool cat si pentru tratarea problemelor de sanatate) pana nu este prea tarziu, nu merita sa se ajunga intr-un astfel de stadiu.
Nu stiu cat de mult conteaza aceste detalii, dar este un barbat adult, de 50 de ani, cu familie si in curand nepoti, cu studii superioare dar cu un loc de munca deloc favorabil tratarii problemei, avand in vedere ca intalneste fel si fel de oameni mai mult sau mai putin cu aceleasi probleme (pe care, la fel, refuza total sa il schimbe).
Prin urmare, din experienta dumneavoastra, si avand in vedere refuzul si incapatanarea lui descrise mai sus, va rog sa ma sfatuiti cum sa abordez problema, cat de mult sa insist, ce pot sa ii spun ca sa il fac sa vada ca trebuie sa se ajute si sa nu mai traiasca in aceasta stare. Vreau sa il pun in legatura cu un psiholog sau un program specializat si nu stiu cum sa abordez acest subiect cu el. Stiu ca trebuie sa vrea si el sa fie ajutat, va rog sa imi spuneti cum as putea sa contribui in directia aceasta.
Multumesc mult!

Re: Cum pot sa-l ajut pe tata?

Scris: 18 Sep 2020, 12:21
de Airam
Este foarte greu sa-l ajuti, daca el nu vrea sa fie ajutat. E imposibil. Nu stiu ce sfaturi sa-ti dau. Imi pare rau.

Re: Cum pot sa-l ajut pe tata?

Scris: 18 Sep 2020, 13:50
de Vbc
Salut Adrian
Sunt de aceasi părere cu cele spuse de Airam

Re: Cum pot sa-l ajut pe tata?

Scris: 18 Sep 2020, 23:14
de colica zis alcoolica
Buna ariadnaadrian ,si eu l-am avut pe tatal meu dependent de bautura .
Nu stiu daca aveti cumva grupuri de Al-Anon in orasul dumneavostra , acestea fiind grupuri de prieteni , parinti , frati , fii , etc. al alcoolicilor si ei se intalnesc si discuta facand un program de recuperare .
Eu am inceput recuperarea cand ceilalti de langa mine m-au cam lasat deoparte asa ca nu mai avaem pe cine da vina de situatia in care ma aflam .
O seara frumoasa va doresc !
Colea , alcoolic .