021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

Eu

Aici puteti povesti experientele personale.

Vbc
Veteran
Veteran
Gen: Masculin - Masculin

Re: Eu

Răspunsul #121 scris

Mesajde Vbc » 04 Dec 2022, 08:52

Pai nu eram treaz când am spus asta...eram aproape "shutdown " alcoolul a "vorbit" nu eu, asa consider, au fost 3 ani super frumosi ,liniștiți și pt cei din jurul meu.:)
Nu am nevoie de noroc. Eu îmi fac propriul meu noroc...

Vbc
Veteran
Veteran

Răspunsul #122 scris

Mesajde Vbc » 04 Dec 2022, 09:01

Aliata scrie:Joystick, si eu imi pun aceeasi intrebare. Cum puii mei am ajuns aici si de ce nu ma pot opri din asta?! Imi aduc aminte cand am inceput sa ies in cluburi. Mi s-a parut horror sa vad o femeie cu o bere in mana. Imi amintesc ca era o tipa care statea la bar si avea o Corona in fata. Atat de nepotrivit mi s-a parut, dar in cativa ani am ajuns ea.
Am avut o prietena care statea la mine si obisnuia sa mai bea bere in casa. Atata scandal i-am facut intr-o zi, ca in anii buni cat am mai fost prietene nu si-a mai cumparat o bere. Am ajuns sa fac ce uram mai mult. E simplu, rulez un script sa ma autodistrug. Partea nasoala e ca sunt constienta de asta. Daca eram batuta in cap si nu intelegeam ce se intampla cu mine, probabil o faceam linistita si era mai bine. Nu mai era atata drama.
Intrebai de carte, da am citit-o. Orice carte din breasla asta ajuta. Merita sa investesti:).

Vbc, multumesc si eu pentru cele scrise. Ordinar e un cuvant nepotrivit, zic eu. Totusi, ce-ai simtit cand ai spus asta? Ce ti-a lipsit in cei 3 ani, lasand la o parte alcoolul, de simti ca i-ai pierdut?

Ca tot veni vorba de cărți, aștept sa primesc 2 colete , Arta manipulării și Cum sa convingi o pisica. :) o sa mi fac timp seara cel mai probabil sa le citesc,

HOPE
Veteran
Veteran
Zile de abstinență: 24,02,2014
Zile de abstinență:
Ani de abstinență: 9 ani

Gen: Feminin - Feminin

Răspunsul #123 scris

Mesajde HOPE » 04 Dec 2022, 09:37

Neatza, dragilor!
Ali, mă bucur că ai scris. Nu sta departe de forum.
Dacă te liniștește și asta face parte din proces. Plecări, reveniri, topicuri noi, nu i nimic greșit.Tu încă mai cercetezi, așa eram și eu.
Duminică frumoasă vă doresc!🤗
Fa Rai din ce ai!

Sunt autorul acestui subiect
Aliata
Veteran
Veteran
Gen: Nespecificat - Nespecificat

Răspunsul #124 scris

Mesajde Aliata » 04 Dec 2022, 09:50

Alcoolul vorbeste doar ce simtim:). Cel putin in cazul meu.

Multu, Hope!
Duminica linistita!

Vbc
Veteran
Veteran

Răspunsul #125 scris

Mesajde Vbc » 04 Dec 2022, 10:24

Duminica linistita!
Sa avem!

joystick
Veteran
Veteran
Zile de abstinență: 13,12,2021
Zile de abstinență:

Răspunsul #126 scris

Mesajde joystick » 04 Dec 2022, 11:22

Aliata scrie:Alcoolul vorbeste doar ce simtim:). Cel putin in cazul meu.

Ai scris fix ce m-am chinuit eu sa scriu in mai multe posturi. Perfect adevarat.
As putea sa iau o pauza ca de multe ori scrii ce as vrea eu sa scriu, mai concis, mai direct.

Si da, nu cred ca suntem vreunii pe aici idioti...pentru ca altfel nu eram aici. Ne dam seama ca ne facem rau insa nu gasim cheia de a iesi de aici. Eu trebuie sa scap de anxietate.
Un pas facut de mine: nu ami citesc stirile. citeam de cateva ori pe zi...covid, razboi. pauza. Citesc un ziar local dimineata in care nu gasesc decat stiri locale. nimic despre razboi, politica nationala sau externa.

Am citit si gabor mate - pe taramul fantomelor intunecate. Buna carte. Bine, am mai citit una de-a lui: Minti imprastiate. Am o banuiala ca sufar si de ADHD (de fapt doar de deficit de atentie).
Am intrebat un medic si a zis ca nu crede...acum...pe ce s-a bazat.

Cartea lui Allen nu am gasit sa o cumpar dar am gasit-o pe net...in engleza. pare a fi o carte usoara. Citesc altceva acum (SF) insa merge greu. Nu prea imi vien sa o las dar nici nu prea am ami citit in ultimele 2 saptamani.

Aliata
Veteran
Veteran

Răspunsul #127 scris

Mesajde Aliata » 04 Dec 2022, 11:48

Aliata
Veteran
Veteran

Răspunsul #128 scris

Mesajde Aliata » 04 Dec 2022, 11:56

Poftim lectura, daca ai chef de citit:).

De dimineata, ca-s treaza de la 5, am aterizat pe un alt forum. Unul nu asa parfumat ca asta:). M-am ingrozit ce am citit la un topic. Acum stau si ma gandesc ce inseamna cu adevarat alcoolismul si cat mai am pana acolo. Stiu ca sunt mai multe faze si ca inevitabil se ajunge si la cea cronica. Cata suferinta, Doamne!

Vbc
Veteran
Veteran

Răspunsul #129 scris

Mesajde Vbc » 04 Dec 2022, 12:30

Eu am vrut sa întru pe jucatorianonimi, când am văzut ca exista și acest forum, :) am 11 ani de când nu am mai jucat la pacanele și ruleta, accidental am mai jucat jn acești ani câte 5 lei 10 la pariuri pe meciuri de fotbal, sau curse de cai ,ori de caini
Si dependenta jocurilor de noroc este foarte greu de depășit ...pt uj jucător înrăit

Aliata
Veteran
Veteran

Răspunsul #130 scris

Mesajde Aliata » 05 Dec 2022, 10:46

3.1. Evolutia dependentei de alcool - fazele alcoolismului

S-au facut numeroase studii pe persoanele dependente de alcool iar cercetatorul E.M. Jellinek a elaborat o descriere sintetica a evolutiei dependentei de alcool. Acesta prezinta evolutia alcoolismului in patru faze:
F1. Faza pre-alcoolica
F2. Faza de debut
F3. Faza critica
F4. Faza cronica

F1. Faza pre-alcoolică
Este faza in care alcoolul se consuma ocazional, la petreceri, sarbatori, protocoale, etc. In acest stadiu nu exista dependenta fizica si psihica. Dependenta se poate crea prin:
- consum de alcool repetat. Multi consumatori în exces nu depasesc niciodata acest punct.
- cantitatea de alcool creste din ce in ce mai mult cu fiecare ocazie de consum

F2. Faza de debut
In aceasta faza, sunt "asigurate", de catre consumator toate conditiile pentru dezvoltarea dependentei. Consumatorul manifesta urmatoarele simptome:

1. Amnezie
2. Consum de alcool pentru efectul în sine
3. Ascunderea alcoolului
4. Preocupare fata de alcool
5. Sorbirea cu sete a primului pahar
6. Sentiment de vinovatie privind alcoolul
7. Evitarea conversatiei pe tema alcoolului
8. Amneziile apar dupa aproape fiecare consum

F3. Faza critică
Este faza în care dependenţa de alcool este deja instalată. Alcoolicul manifestă urmatoarele:

9. Pierderea controlului, persoana promite sau îşi propune să bea "mai puţin" dar constată că nu mai poate controla voluntar cantitatea de bautura consumata, că pierde simţul măsurii, că ajunge iar la ebrietate, beţie, stare de intoxicatie, comă alcoolică.
10. Rationalizarea si justificarea consumului, negarea bolii
11. Grupul de consumatori devine o sursa importanta pentru respect si stima de sine
12. Comportament agresiv, remuscare si sentimentul de vina persistenta
13. Modificarea comportamentului, tulburari de comportament
14. Intreruperea relatiilor sociale
15. Pierderea serviciului, incapacitatea de a prelua sarcini si responsabilitati
16. Pierderea interesului pentru activitati casnice, hobbyuri, alte activitati
17. Re-interpretarea relatiilor personale
18. Auto-compatimire marcata, stari depresive
19. Gandire irationala - crede fapte sau lucruri fara fundament real, interpretare negativa
20. Protejarea bauturii, neglijarea hranei, a igienei corporale si a aspectului fizic
21. Prima spitalizare, probleme medicale in urma complicatiilor date de consum
22. Gelozia alcoolica, scaderea capacitatii sexuale, impotenta
33. Consum matinal de alcool

F4. Faza cronică
Este ultima fază a dependenţei. Din acest punct, nu mai exista cale de intoarcere la "băutul controlat". In acest stadiu dependenta se manifesta prin:

34. Consum permanent de alcool - de unul singur sau in compania prietenilor de pahar
35. Deteriorare etică - sistemul de valori s-a modificat (devine, mincinos, iresponsabil, etc.)
36. Deteriorare severă a gândirii
37. Deteriorare socială prin compania consumatorilor
38. Înlocuirea oricărei băuturi cu băutură alcoolizată
39. Tremuraturi, consumă alcool pentru evitarea sevrajului
40. Refuză, nu acceptă starea de degradare fizica si psihica în care a ajuns

În cazul consumului excesiv de alcool pot apărea psihoze alcoolice determinate de consumul de alcool:

1. Betia patologică
Este o stare de excitatie, respectiv sedare declansata prin consumul de alcool, cu reunoasterea defectuoasa a realitatii, iluzii si halucinatii. Frica excesiva sau furia, agresivitatea puternica, starea de afect si atitudinea violenta pot aparea, în unele cazuri, deja la ingerarea de cantitati minime de alcool (probabil în urma unei predispozitii individuale, de ex. date de leziuni la nivel cerebral). Durata acestor manifestari este limitata în timp (5-15 min.). Urmeaza somnul terminal si amnezia evenimentului.

2. Delirium tremens
Reprezinta o stare grava în care apar halucinatii vizuale majore, aprecierea gresita a realitatii, agitatie psihomotorie severa, transpiratii profuze, tremuraturi, dereglari periculoase ale frecventei cardiace si tensiunii arteriale. În trecut, starea de delirium tremens era adesea letala, mortalitatea a scazut semnificativ în ultimii ani multumita unor medicamente noi.

3. Halucinoza alcoolica
Se aud voci vorbind între ele, precum si voci care vorbesc despre, comenteaza, critica persoana consumatorului. Halucinatiile complexe de situatii includ scene de urmarire si asediu si se asociaza cu anxietate maxima!

4. Gelozia obsesiva a alcoolicului
Este obsesia adesea incorigibila, ca partenera "merge" cu altul. Se manifesta de regula zgomotos si cu un vocabular ordinar. Originea se gaseste în relatia tensionata a cuplului, datorata tocmai consumului de alcool, precum si în atitudinea evidenta de refuz din partea partenerei. Se adauga problema impotentei, sentimentele de vinovatie din cauza abuzului de alcool, sentimentul de umilire si, nu în ultimul rând, frica de a-si pierde partenerul de viata.

5. Encefalopatia Wernicke
Este o inflamatie acuta a creierului ce poate pune viata în pericol (include somnolenta, paralizia globilor oculari si ataxia=tulburarea coordonarii miscarilor).

6. Sindromul Korsakov
Tulburari grave ale memoriei, pacientul confabuleaza mult.
Fenomene de sevraj asociate acestor tulburari cauzate de consumul alcool:
hipertensiunea arteriala, transpiratie abundentă, tremuraturi, dureri la nivelul întregului corp (la nivelul trunchiului), anxietate, predelir, tulburari de somn.
Un sindrom acut de sevraj reprezinta întotdeauna un motiv serios pentru internarea în spital. În spital se urmează un tratament cu medicamente psihotrope anxiolitice, hipotensoare si perfuzii pentru corectarea pierderii de lichide.

Asa:). Buna ziua!

Ieri nu am mai intrat pe forum si am zis sa revin cu o mica completare. Am citit ieri relatarile unor persoane aflate in faza cronica. Oameni relativ tineri, care nu mai puteau trai fara pampers, care sufereau de diverse boli mintale si fizice si nu mai intru in detalii. Ulterior, mi-am evaluat consumul si multumesc lui Dumnezeu ca n-am ajuns acolo. Inca pot schimba totul si repejor.

Înapoi la “POVESTEA MEA”