021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

Salut ,sint Tudor !

Aici puteti povesti experientele personale.
Scrie răspuns
tudor
Veteran
Veteran
Zile de abstinență: 14,04,2008
Ani de abstinență: 10 ani

Re: Salut ,sint Tudor !

Mesaj de tudor »

Vbc scrie: 02 Noi 2025, 17:01 Dacă îmi zici ca nu e asa.....tind sa nu te cred!
🙂👌
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine
tudor
Veteran
Veteran

Mesaj de tudor »

Salutare tuturor celor care citesc!
Voi face o postare despre doi dușmani interni ai celor care nu se recuperează; EGO și orgoliul.
Un articol scris de un abstinent cu vechime mare in abstinență :
"Ego-ul este vocea interioară care vrea control, validare și recunoaștere.
Ce este ORGOLIUL?
Orgoliul este reacția emoțională a ego-ului.
Este acel „nu accept să greșesc”, „nu accept să pierd”, „nu accept să fiu contrazis”.
Orgoliul apare când egoul se simte amenințat și reacționează prin:
supărare
respingere
încăpățânare
nevoie de a avea dreptate
sensibilitate exagerată
ofensă din lucruri minore
comparație cu ceilalți
Orgoliul este ego-ul rănit sau umflat.
Diferența simplificată
Ego = imaginea despre mine
Orgoliu = reacția mea atunci când acea imagine e atinsă
AA nu condamnă ego-ul, ci vorbește despre ego-ul exagerat – acel „eu” care ne separă de ceilalți, ne rupe de Dumnezeu așa cum Îl înțelegem și ne duce în izolare, resentiment și autosuficiență.

AA spune că alcoolicul are adesea două extreme:

🔹 1. Ego umflat

– „Nu am nevoie de nimeni.”
– „Eu știu mai bine.”
– „Eu controlez tot.”
– „Eu nu greșesc.”

Această stare duce la auto-suficiență, una dintre formele subtile prin care alcoolicul se închide în sine și își pierde contactul cu realitatea și cu recuperarea.

🔹 2. Ego micșorat (falsă smerenie)

– „Nu sunt bun de nimic.”
– „Nu merit.”
– „Sunt un ratat.”

Și aceasta este tot o formă de ego – doar că întors invers.
Tot asupra mea mă concentrez, tot „eu” sunt în centrul universului, doar că negativ.

-- Orgoliul în AA
Orgoliul este văzut ca una dintre cele mai mari capcane ale alcoolicului.
El se manifestă prin:
justificări
supărări
„vreau să am dreptate”
susceptibilitate
reacții disproporționate
negarea greșelilor
lipsa de deschidere
Orgoliul este ceea ce ne face să spunem:
„Eu nu o să cer ajutor.”
Exact opusul primului pas, care spune:
„Am admis că eram neputincioși în fața alcoolului...”
Orgoliul este vocea care nu vrea să se predea și nu vrea să accepte că metodele proprii nu au funcționat.
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine
tudor
Veteran
Veteran

Mesaj de tudor »

Bună seara, Tuturor!

Va urez un Crăciun binecuvântat,Sărbători frumoase , liniștite in pace și bucurie! !
ImagineOLD Tudor
Vbc
Veteran
Veteran

Mesaj de Vbc »

Crăciun fericit tuturor!🙏🏻
Nu am nevoie de noroc. Eu îmi fac propriul meu noroc...
And_y
Veteran
Veteran

Mesaj de And_y »

Buna dimineata,
Craciun fericit!
Nimic nu e intamplator.
tudor
Veteran
Veteran

Mesaj de tudor »

Salutare, tuturor!

Cei care intra si citesc pe acest forum nu intra din greseala.Ori ei insisi au o problema cu alcoolul cauta solutii sa se lase de baut sau sa bea mai putin si se vor regasi in textele care urmeaza ori sunt persoane care au pe cineva apropiat care are problele cu alcoolulul si cauta solutii sa il faca sa se lase de baut.
Vestea trista este ca nu exista soutii sau medicamente minune care sa transforme un bautor (compulsiv dependent de alcool intr-un om normal ,bautorde un pahar pe saptamana. 99,9 la suta se bazaeaza pe vointa .Vointa unui dependent de alcool este 0 DUPA PRIMUL PAHAR . DEpendenta de alcool este o boala a vointei .Nu merge cu mai putin .
Acum va invit sa cititi 👍
Iluzia
"...Niciunui om nu-i place să creadă că este diferit de semenii săi, din punct de vedere fizic sau mental. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că parcursul nostru în consumul de alcool a fost caracterizat de nenumărate încercări deșarte de a dovedi că putem bea ca ceilalți oameni. Ideea că, într-un fel, într-o zi, va putea controla și savura băutura este marea obsesie a fiecărui băutor anormal. Persistența acestei iluzii este uluitoare. Mulți o urmăresc până la porțile nebuniei sau ale morții. c. 1976, 2001 AAWS, Alcoolicii Anonimi, p. 30 "
Gând de luat în considerare... Cele mai periculoase două cuvinte din vocabularul unui alcoolic sunt: „Sunt diferit”.
Celor care nu se recupereaza mintea le furnizeaza trei iluzii :

1⃣ Iluzia controlului

„De data asta pot controla.”

Alcoolicul crede că, prin voință, reguli personale sau schimbări de context (cantitate, tip de băutură, ocazii speciale), va putea consuma controlat.
Realitatea: pentru alcoolicul adevărat, primul pahar declanșează pierderea controlului.

2⃣ Iluzia voinței proprii

„Dacă mă străduiesc suficient, reușesc singur.”

Există convingerea că problema se rezolvă prin ambitie, disciplină, inteligență sau moralitate.
Realitatea: alcoolismul este mai puternic decât voința; fără ajutor (Program, grup, Putere Superioară), voința singură cedează.

3⃣ Iluzia timpului / amânării

„Nu e chiar așa grav… mai târziu.”

Alcoolicul minimizează consecințele și crede că nu este momentul să se oprească sau să se implice serios în recuperare.
Realitatea: boala este progresivă, iar „mai târziu” înseamnă, de regulă, mai rău.

🔑 Concluzie

Aceste iluzii îl țin pe alcoolic în negare și îl împiedică să accepte neputința – primul pas spre recuperare.
Când ele se prăbușesc,si se cere ajutor profesionisti sila grupulk de suport atunci viata se schimba.

Deci exista o solutie (care nu este singura) dar exista pentru cei care vor cu adevarat sa se lase de baut:

https://www.facebook.com/alcooliciianon ... 4YmVu7izsl
https://alcooliciianonimi.ro/
ImagineOLD Tudor
Vbc
Veteran
Veteran

Mesaj de Vbc »

Mulțumesc pt mesaj Tudor!
FOARTE ADEVĂRAT!
Nu am nevoie de noroc. Eu îmi fac propriul meu noroc...
Scrie răspuns