021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

Va salut ... cu respect

Aici puteti povesti experientele personale.
Scrie răspuns
lupica
Veteran
Veteran
Zile de abstinență: 18,10,2014
Ani de abstinență: 6 ani

Re: Va salut ... cu respect

Mesaj de lupica »

Meditatie

7 august

UN MOD DE VIAŢĂ

Şi noi, la rândul nostru, căutam aceeaşi scăpare cu disperarea celor care se îneacă. Ceea ce la început părea o simplă himeră, s-a transformat în mâna puternică a lui Dumnezeu. Am primit o nouă viaţă sau, dacă vreţi, un „mod de viaţă” cu adevărat eficient.
ALCOOLICII ANONIMI

În fiecare zi încerc să-mi ridic moralul şi mâinile în semn de mulţumire lui Dumnezeu pentru că mi-a arătat „un mod de viaţă” care chiar are efect datorită formidabilei noastre comunităţi. Dar ce este, de fapt, acest „mod de viaţă” care „funcţionează cu adevărat”? În cazul meu, este lucrul cât mai sârguincios asupra celor Doisprezece Paşi, conştiinţa neclintită a existenţei unui Dumnezeu care mă iubeşte necondiţionat şi speranţa că, în fiecare nouă zi, există un scop al existenţei mele. Sunt într-adevăr foarte, foarte binecuvântat în cadrul comunităţii.
"capituleaza ca sa invingi"
lupusor_[...]

"Noi nu ne-am vindecat de alcoolism. Tot ce avem în realitate este o gratiere zilnică, posibilă numai atunci când ne menținem într-o formă spirituală bună."
lupica
Veteran
Veteran

Mesaj de lupica »

Meditatie

8 august

„AM FĂCUT O LISTĂ...”

Am întocmit o listă cu toate persoanele cărora le-am făcut necazuri...

DOISPREZECE PAŞI ŞI DOUĂSPREZECE TRADIŢII

Când m-am apucat de Pasul Opt, mă întrebam cum aş putea să înşir toate lucrurile pe care le-am făcut celor din jurul meu, de vreme ce erau atâţia oameni, iar unii dintre ei nici măcar nu mai erau în viaţă. Unele prejudicii nu erau grave, dar chiar mă deranjau. Principalul lucru din acest Pas era să fiu dispus să fac orice era nevoie pentru reparaţia cât mai bună cu putinţă, în clipa respectivă. Ori de câte ori există voinţă, există o cale, aşa că dacă vreau să mă simt mai bine, trebuie să scap de sentimentele de vinovăţie care mă bântuie. Într-un suflet curat nu există loc pentru sentimentele de vinovăţie. Dacă sunt sincer faţă de mine, cu ajutorul Puterii mele Superioare, pot să-mi curăţ sufletul de sentimentele acestea.
lupusor_[...]

"Noi nu ne-am vindecat de alcoolism. Tot ce avem în realitate este o gratiere zilnică, posibilă numai atunci când ne menținem într-o formă spirituală bună."
lupica
Veteran
Veteran

Mesaj de lupica »

Meditatie

9 august

„... CU TOATE PERSOANELE CĂRORA LE-AM FĂCUT NECAZURI”

... şi am consmiţit să reparăm aceste rele.

Unul dintre cuvintele cheie din Pasul Opt este cuvântul toate. Nu pot să-i aleg pe unii şi să-i omit pe alţii. Aceasta este o listă cu toate persoanele. Pot să-mi dau imediat seama că acest Pas presupune iertare, deoarece, dacă nu sunt dispus să iert pe cineva, există puţine şanse să-i trec numele pe listă. Înainte să trec primul nume în listă, am spus o mică rugăciune: „Iert pe oricine mi-a provocat cândva vreun rău, indiferent de împrejurări”. E bine dacă, în timp ce spun Tatăl Nostru, mă uit la un cuvânt simplu, dar plin de înţeles. Acest cuvânt este: pre­cum. Spun aşa: „Şi ne iartă nouă greşalele noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri”. În acest caz, precum înseamnă „în aceeaşi măsură”. Rog să fiu iertat în aceeaşi măsură în care îi iert pe ceilalţi. Când spun pasajul acesta din rugăciune, dacă nutresc ură sau resentiment, în loc să fac apel la spiritul iertării, atrag asupra mea şi mai mult resentiment.
lupusor_[...]

lupica
Veteran
Veteran

Mesaj de lupica »

Meditatie

11 august

ÎNLĂTURÂND STICLA PISATĂ

Inventarul moral este o examinare la rece a prejudiciilor care ne-au afectat pe parcursul vieţii şi efortul sincer de a le privi dintr-o perspectivă reală. Este ca şi cum am înlătura sticla pisată din măruntaiele noastre, substanţa emoţională care încă mai provoacă leziuni şi inhibiţii.

ÎN VIZIUNEA LUI BILL

Lista de la Pasul Opt m-a atras într-un iureş al resentimentelor. După patru ani de abstinenţă, eram blocat de negare şi legat de o relaţie abuzivă în curs. Lupta dintre frică şi mândrie s-a mai atenuat pe măsură ce cuvintele Pasului mi-au trecut de la cap la inimă. Pentru prima dată după mulţi ani, mi-am deschis cutia cu culori şi mi-am vărsat furia adevărată, o explozie de roşu, negru şi galben. Când m-am uitat la desen, pe obraji îmi curgeau lacrimi de bucurie şi de eliberare. În boala mea, am renunţat la artă, o pedeapsă auto-impusă mult mai mare decât oricare alta venită din exterior. În timpul recuperării, am aflat că suferinţa pricinuită de defectele mele este chiar soluţia pe care o foloseşte Dumnezeu pentru a-mi curăţa caracterul şi pentru a mă elibera.
lupusor_[...]

lupica
Veteran
Veteran

Mesaj de lupica »

MEDITATIE

12 august

RETROSPECTIVĂ

Mai întâi privim înapoi şi încercăm să descoperim unde am greşit; după care vom încerca cu hotărâre să reparăm prejudiciile pe care le-am făcut;...

Călătorind pe revigorantul şi interesantul traseu al vindecării iniţiate de AA, am aflat pentru prima dată ce înseamnă pacea sufletească, iar linia orizontului apărea clară şi luminoasă, în contrast cu ceaţa şi obscuritatea din trecut. Revizuirea propriei vieţi pentru a-mi depista greşelile, părea a fi o treabă extrem de dificilă şi primejdioasă. Îmi era greu să mă opresc şi să mă uit în urmă. Îmi era teamă să nu mă împiedic! Nu puteam să-mi scot din minte trecutul şi să trăiesc pur şi simplu în prezentul de aur? Mi-am dat seama că cei cărora le-am provocat în trecut suferinţă mă împiedicau să merg pe calea seninătăţii. Trebuia să mă rog, să am curajul de a-i înfrunta pe cei care încă mai persistau în conştiinţa mea, să recunosc şi să mă ocup de vina pe care mi-o insufla însăşi prezenţa lor. Trebuia să mă uit la prejudiciile pe care le-am provocat şi să fiu dispus să le repar. Doar atunci îmi voi putea relua călătoria spirituală.
lupusor_[...]

lupica
Veteran
Veteran

Mesaj de lupica »

Meditatie

13 august

DEBARASAREA COMPLETĂ

... iar în al treilea rând, după ce am scăpat de sechelele trecutului, ne vom gândi cum am putea stabili, cu ajutorul noii conştiinţe de sine, relaţii cât mai bune cu fiecare persoană pe care o cunoaştem.

Imediat cum am ajuns la Pasul Opt, am căpătat dintr-odată tot ce trebuia pentru completarea cu succes a Paşilor precedenţi: curaj, corectitudine, sinceritate, voinţă şi meticulozitate. La început, n-am putut să-mi adun forţa necesară pentru această sarcină, drept pentru care în Pasul acesta este scris: „Am fost dispuşi...” Aveam nevoie de curaj pentru a începe, de corectitudine pentru a vedea unde greşisem, o dorinţă sinceră de a pune lucrurile în ordine, meticulozitate pentru întocmirea listei şi dorinţa de a-mi asuma riscurile necesare pentru adevărata atitudine umilă. Cu ajutorul Puterii mele Superioare în dezvoltarea acestor virtuţi, am terminat cu bine acest Pas şi am continuat să merg înainte în căutarea evoluţiei mele
lupusor_[...]

lupica
Veteran
Veteran

Mesaj de lupica »

Meditatie

14 august

REPARAREA PREJUDICIILOR

Încercăm să ne debarasăm de sechelele trecu­tului care s-au acumulat din cauza îndărătniciei noastre de a trăi conform propriilor capricii şi de a fi noi cei care decidem regulile jocului. Dacă ne lipseşte voinţa de a face aşa ceva, ne rugăm până ajugem s-o obţinem. Ţineţi minte că am stabilit de la bun început că vom merge până în pânzele albe pentru a ieşi victorioşi din lupta cu alcoolul.

ALCOOLICII ANONIMI

Nu mi-a fost cine ştie ce greu să fac o listă cu toate persoanele cărora le-am provocat suferinţă. Acestea au apărut în inventarul de la Pasul Patru: oameni cărora le port pică, reală sau închipuită, şi cărora le-am adus prejudicii prin acte de răzbunare. Pentru o vindecare cât mai desăvârşită, credeam că nu contează dacă cei care mi-au adus prejudicii pe bună dreptate se vor corecta în faţa mea. Ceea ce este important în relaţia mea cu Dumnezeu este că stau înaintea Lui ştiind că am făcut tot ce am putut ca să repar răul făcut.
lupusor_[...]

lupica
Veteran
Veteran

Mesaj de lupica »

Meditatie

15 august

N-AM RĂNIT OARE PE NIMENI?

Cu toate acestea, unii dintre noi au dat peste o problemă foarte diferită. Ne-am ţinut scai de ideea că, pe vremea când consumam alcool, n-am rănit pe nimeni în afară de noi înşine.

Pasul acesta părea atât de simplu. Am identificat câteva persoane cărora le-am provocat suferinţă, dar nu mai puteam da de ele. Totuşi, Pasul acesta mă tulbura şi evitam să vorbesc despre el. Cu timpul, am învăţat să analizez Paşii şi perioadele vieţii mele care mă nelinişteau. În urma căutărilor mele, am dat peste părinţii mei, care suferiseră foarte mult de pe urma faptului că m-am izolat de ei; angajatorul meu, care era îngrijorat de absenţele mele, de pierderile de memorie, de toanele mele; precum şi prietenii mei, pe care îi evitam fără niciun fel de explicaţie. După ce am fost pus în faţa realităţii suferinţelor pe care le-am provocat, Pasul Opt a căpătat un nou înţeles. Nu mai sunt neliniştit şi mă simt curat şi uşor.
lupusor_[...]

lupica
Veteran
Veteran

Mesaj de lupica »

Meditatie

19 august

DE REFERINŢĂ

Facem din nou referire la listă (inventar). După ce ne-am scos din minte greşelile pe care le făcuseră alţii, începeam cu hotărâre să ne căutăm propriile greşeli. În ce momente am fost egoişti, necinstiţi, înfricoşaţi şi mânaţi doar de propriile interese?
ALCOOLICII ANONIMI

Mă bucur de o libertate extraordinară atunci când nu am nevoie de aprobarea neîntreruptă a colegilor mei de serviciu sau a celor dragi mie. Îmi doresc să fi aflat mai devreme de acest Pas, deoarece - odată ce mi-am construit un cadru de referinţă - mă simţeam în stare să fac următorul lucru bun, ştiind că faptele se potrivesc situaţiilor şi că tocmai asta trebuia făcut.
lupusor_[...]

lupica
Veteran
Veteran

Mesaj de lupica »

Meditatie

22 august

ÎN CĂUTAREA ECHILIBRULUI EMOŢIONAL

Când am evoluat şi mai mult, am descoperit că cea mai bună sursă posibilă de echilibru emo­ţional este Dumnezeu Însuşi. Am descoperit că încrederea în justeţea, iertarea şi iubirea Lui de netăgăduit este un lucru înţelept care îşi va dovedi eficienţa acolo unde totul va da greş. Dacă aveam într-adevăr încredere în Dumnezeu, n-am fi putut prea lesne să jucăm rolul lui Dumnezeu în relaţia noastră cu semenii, şi nici nu ne-am fi simţit tentaţi să depindem în totalitate de protecţia şi grija umană.

Toată viaţa mea am depins de oameni pentru nevoile mele şi siguranţa de ordin emoţional, dar astăzi nu mai pot trăi în felul acesta. Cu ajutorul îndurării divine, mi-am recunoscut slăbiciunea în faţa oamenilor, a locurilor şi a lucrurilor. Fusesem cu adevărat un „dependent de oameni”; oriunde m-aş fi dus, trebuia să existe cineva care să-mi acorde câtuşi de puţin atenţie. Era genul de atitudine care n-avea cum să nu ducă la ceva rău, deoarece cu cât mai mult depindeam de oameni şi aveam nevoie de atenţie, cu atât mai puţin aveam parte de ea.
Am renunţat să mai cred că vreo forţă uma­nă m-ar putea scăpa de acea senzaţie pustiitoare. Deşi continui să rămân o persoană plăpândă, care are nevoie să lucreze Paşii AA pentru a putea plasa acest principiu deasupra personalităţii, doar Domnul cel iubitor mi-ar putea da pacea sufletească şi echi­librul emoţional.
lupusor_[...]

Scrie răspuns