021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Aici puteti povesti experientele personale.
Scrie răspuns
tudor
Veteran
Veteran
Zile de abstinență: 14,04,2008
Ani de abstinență: 10 ani

Re: Ajutor! Imi doresc abstinenta.

Mesaj de tudor »

Ambasador scrie: 22 Mar 2026, 11:42 În urmă cu 3 ani, eram aici. Eram bine. În urmă cu 3 ani, mă bucuram de seninătate.
Ce s-a întâmplat în acest timp, de când nu am mai scris? Viața personală este așa cum trebuie. Nu au curs necazuri, probleme de sănătate, evenimente triste, dimpotrivă. Și atunci, de ce azi beau? De ce a revenit consumul în serile mele? Ce s-a schimbat? Ce am greșit în abstinența mea? Poate nu eram pregătită pentru ea? Poate nu am tratat-o cu respectul cuvenit? Sunt dovada clară că nu ai niciodată motive să bei. Se întâmplă uite-așa. Doar pentru ca dai voie. Dar de ce dai voie? Cum ajungi la a-ți încarcera sufletul din nou? Nu prea știu. De aceea sunt aici, lângă voi. Nu am niciun răspuns. Nu cunosc motivele reluării consumului meu de alcool și îmi aduce multă suferință lipsa de răspunsuri. Poate dacă aș ști de ce, aș putea să-mi doresc din nou, abstinența..
Buna ziua, "Dora" !
Îmi pare rău că ai revenit la consumul de alcool.
Ceea ce urmează să scriu este din experiența mea de 18 ani de abstinență. Nu judec pe nimeni ci sunt constatări ale mele in contact cu mii de persoane (Da, mii ) care au cerut ajutorul Comunității Alcoolicii Anonimi sau aici pe acest forum .
Te întrebi, Dora, de ce ce ai recurs din nou la alcool.
Aceiași întrebare mi-am pus-o în august 19 ani . Toate lucrurile erau bune in viața mea . Și totuși beam. Singur, trist nerecunoscător pentru toate lucrurile bune pe care le aveam.Aveam chiar și un serviciu bun chiar lângă casă.
.Am încetat băutul, pentru trei luni până de Crăciun. Atunci am zis că voi bea doar in perioada sărbătorilor de iarnă.
Nu am putut sa mă opresc până pe 14 martie 2008.
M-am internat pentru că nu mă puteam opri.
La externare am participat la prima mea ședința AA .
Acolo am aflat că dependența de alcool este o boală incurabilă, cronica, progresivă, fizică, psihică și spirituală. Odată ce am aflat asta înseamnă că SUNT RĂSPUNZĂTOR FAȚĂ DE BOALA MEA .
Că odată alcoolic ești alcoolic toată viața. Că un alcoolic care nu schimba nimic este mereu in pericol sa se reapuce de băut, fără niciun motiv.
Fără un grup de sprijin, fără un program de recuperare, fără prieteni in recuperare a te lua de băut este o chestiune de timp. De luni, ani decenii.
Alcoolismul este o boală care este a solitudinii in consum iar în alcoolic care nu bea nu se regăsește într-o lume unde se bea peste tot.
Fără sprijin, fără schimbare este doar o încrâncenare (ascunsa) pentru că un alcoolic singuratic nu are cui sa împărtășească din resentimentele , supărările, bucuriile lui așa cum o fac cei care participa la ședințele de sprijin..
Nu poate auzi sugestii despre Pașii pe care trebuie să îi facă că să treacă peste pofte, cum sa scape de obsesia pentru alcool.
Singur cu aceiași minte care spune că un pahar nu are să îi facă rău nu are cum sa aibă o abstinența senină.
Nimeni nu are garanție că nu va bea până la sfârșitul vieții dar una este un alcoolic în recuperare senin,care se află în mijloc unei comunități de sprijin și cu prieteni de nădejde pe care îi poți suna la miezul nopții daca atunci ai nevoie de orice fel de ajutor .
Alta situație este singur într-o lume în care unii pot sa bea și să se oprească când vor, sau sa nu bea de loc fara probleme serioase care nu îl înțelege pe alcoolic de ce nu bea doar normal și să se oprească.
Doar un alcoolic poate sa înțeleagă alt alcoolic.
Ce pot face cei care vor să rămână abstinenți?
Sa stea alaturi de alți oameni abstinenți care știu cum se menține o abstinență senină , nu abținere.
Răspunsuri, Dora " vei găsi la cei care au fost in situația ta și acum sunt cu experiența bogată în abstinența.
Numai tu poți reuși dar nu poți de una singură.
Dovada că este așa chiar tu ești.
Știu că mulți dintre cei care vor citi cea am scris nu vor fi de acord.
Nu incerc sa conving pe nimeni
Fiecare are dreptul la o părere sau mai multe m
Eu am explicat din experiența mea.
Pe 14 martie am aniversat 18 ani de abstinență.I-am aniversat la un grup AA din Belfast Irlanda de Nord unde eram in vizită de două săptămâni la fiul meu cel mare.
Nu are importanță unde se țin ședințele AA și în orice limbă pentru că acolo voi întâlni oameni abstinenți care au reușit fiecare zi la timpul ei.
Sunt recunoscător lui Dumnezeu și Comunității Alcoolicii Anonimi pentru viața mea in abstinența. De unul singur nu as fi abstinent.
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine
Vbc
Veteran
Veteran

Mesaj de Vbc »

Ai făcut majoratul in abstinenta senină , fara alcool! Felicitari Tudor!
Nu am nevoie de noroc. Eu îmi fac propriul meu noroc...
tudor
Veteran
Veteran
Zile de abstinență: 14,04,2008
Ani de abstinență: 10 ani

Mesaj de tudor »

Vbc scrie: 29 Mar 2026, 13:19 Ai făcut majoratul in abstinenta senină , fara alcool! Felicitari Tudor!
Multumesc , VBC !🙏
O abstinenta "construita" fiecare zi la timpul ei !
r
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine
Mădălina
Boboc
Boboc

Mesaj de Mădălina »

Draga mea dragă, Dora!
Eu sunt Maria, foarte rar intru aici, dar azi am intrat. Nu mă bucur că te-am regăsit aici. Nu prea știu ce să-ți spun. Poate ajută să știi că și eu cu ani în urmă am avut patru ani de abstinență.
Te prețuiesc foarte mult, nu există să nu găsești acel colac care să te salveze.
Copiii tăi au crescut, o să-și dea seama că bei. O să fie triști. Pe mine m-a motivat și copilul. Nu am vrut să-i mai văd ochișorii triști.
Te îmbrățișez cu drag.
sonomariana
Boboc
Boboc

Mesaj de sonomariana »

Buna seara, Ambasador!
In primul rand vreau sa te laud si sa-ti multumesc pt sinceritate si asta este semnul bun ca esti pe calea care trebuie...Stii tu cati oameni aleg sa sa piarda doar pt ca le este rusine sa recunoasca ca au recazut?Aici nimeni nu judeca pe nimeni si suntem aici din contra, pt a ne ajuta fiecare stiind ce inseamna aceste recaderi "firesti" pt ca daca am fi inteles si stiut fenomenul care este boala alcoolism niciunul nu am fi recazut.
Totadata iti multumesc si pt faptul ca ne ajuti si pe noi cei abstinenti si ne reamintesti ca niciunul nu suntem vindecati si alchoolul pandeste dupa colt astepand si ani pt a ne distruge...Nu conteaza cine esti, ce esti ceea ce ai, ci distruge in toti la fel.
Fruntea sus, spatele drept si mergi inaintecu intelepciune si inceteaza sa te mai intrebi cum si de ce ai recazut pt ca au facut-o milioane de oameni inaintea ta care au gasit raspunsul si roata este inventata...Calca orb in urmele celor care sunt si-si mentin abstinenta si va fi imposibil sa dai gres...
Incepe in fiecare zi cu ASTAZI NU BEAU, atat si sa si te tii de cuvant.Nu de maiine, de poimaine, de dupa sarbatori etc
Cu ereditatea nu te mai gandi pt ca asta este doar o scuza, asta este parerea mea.
Iti doresc sa fii f bine pt ca bine esti...
Te imbratisez cu drag,
Primavara
Ambasador
Veteran
Veteran
Zile de abstinență: 14,08,2021

Mesaj de Ambasador »

Colacul de salvare

Nici nu mi-am făcut cafeaua. Dimineața m-a găsit cu ochii umezi, într-un echilibru fragil între luciditate și prăbușire.
Mă întreb, uneori, cu o sinceritate care doare: cum e posibil să beau singură, tristă, fără nicio motivație, deși am — sau ar trebui să am — totul?
Răspunsul a venit, simplu și nemilos: dependența este o boală. Nu un capriciu, nu o slăbiciune de moment, nu un defect de caracter. O boală. Ca oricare alta.
Și, paradoxal, tratamentul ei nu costă nimic. Dimpotrivă — îți dă înapoi. Timp, liniște, demnitate. Banii risipiți pe alcool se pot transforma în gesturi mici, aproape copilărești: o prăjitură cumpărată fără vină, o floare, o carte, o clipă de răsfăț.
Dar există un pericol tăcut, perfid.
Uitarea.
Unii dintre cei care reușesc să se oprească încep, încet, să uite. Uită cât de greu le-a fost. Uită rușinea, vinovăția, nopțile tulburi. Uită că boala nu dispare, ci doar tace. Și, mai ales, uită că schimbarea trebuie să fie adâncă, nu doar de suprafață.
Cum am uitat și eu.
Și am plătit pentru asta.
Am scris mult în jurnal. A fost martorul meu tăcut, dar totuși important. În paginile lui m-am adunat bucățică cu bucățică. La el mă întorc de fiecare dată — în căderi, dar și în încercările de a mă ridica.
Îmi amintesc limpede perioada de abstinență. Era o liniște pe care nu știam că o pot avea. Dispăruseră vinovăția, rușinea, trădarea de sine. Nu mai eram în conflict cu mine.
Eram bine.
Și totuși… nu știu când s-a rupt firul. Nu există un moment clar, o explozie, un eveniment. A fost doar o seară obișnuită. Singură acasă.
Și, dintr-odată, am scăpat colacul de salvare.
Fără zgomot. Fără avertisment.
Doar… l-am lăsat să plece.
Recăderile… poate că sunt firești, spun unii. Poate că fac parte din drum, spun alții. Dar când devin prea dese, încep să doară altfel — nu ca o cădere, ci ca o resemnare.
Și totuși, ceva din mine refuză să renunțe.
Nu mă sperie începutul. Nu mă sperie să o iau de la capăt.
Dar mă doare să mă simt ca un pion pe o tablă de joc, împins mereu înapoi la punctul de start, ca și cum fiecare pas înainte ar fi fost doar o iluzie.
Și, cu toate acestea, încă sunt aici.
Încă scriu.
Încă simt.
Încă sper.
Poate că asta este, de fapt, adevăratul meu colac de salvare.
"Orice schimbare este grea la început, urâtă la mijloc şi minunată la final." Robin Sharma
sonomariana
Boboc
Boboc

Mesaj de sonomariana »

Buna seara , Ambasador!
Sa stii ca eu am revenit sa scriu in primul rand pt tine pt ca ma regasesc total...Promisuni, viata tihnita , linistita, aveam tot, cum se spune...cand de fapt nu aveam nimic pt ca daca esti bolnav si nu te tratezi aceasta boala se cronicizeaza, ca oricare alta...
Niciodata nu as fi reusit fara puterea Grupului care este infinit mai mare decat puturea cuiva(in afara de puterea lui Dumnezeu) care este binestiut ca lucreaza prin oameni...
Intotdeauna incercam sa dau vine pe ceva sau cineva pt esecurile mele cand de fapt singura responsabila si vinovata eram doar eu...
Eu un seara asta nu beau...Tu?

Iti multumesc pt ajutor...
Ambasador
Veteran
Veteran
Zile de abstinență: 14,08,2021

Mesaj de Ambasador »

sonomariana scrie: 07 Apr 2026, 20:17 Buna seara , Ambasador!
Sa stii ca eu am revenit sa scriu in primul rand pt tine pt ca ma regasesc total...Promisuni, viata tihnita , linistita, aveam tot, cum se spune...cand de fapt nu aveam nimic pt ca daca esti bolnav si nu te tratezi aceasta boala se cronicizeaza, ca oricare alta...
Niciodata nu as fi reusit fara puterea Grupului care este infinit mai mare decat puturea cuiva(in afara de puterea lui Dumnezeu) care este binestiut ca lucreaza prin oameni...
Intotdeauna incercam sa dau vine pe ceva sau cineva pt esecurile mele cand de fapt singura responsabila si vinovata eram doar eu...
Eu un seara asta nu beau...Tu?

Iti multumesc pt ajutor...
Primăvara mea dragă,

Aseară am băut. Și nu puțin. Și poate că doare și mai tare pentru că suntem în Săptămâna Patimilor… un timp în care simt că ar trebui să fiu mai aproape de mine, mai curată, mai prezentă.
Nu sunt bine, dar nici nu vreau să renunț. Încă îmi doresc să mă întorc acolo unde știu că mi-a fost liniște. Și știu că se poate, pentru că am mai fost.
Poate că acum e momentul să nu mai uit.
Așa că… nu, în seara asta nu vreau să beau.
Rămân aici. Cu voi. Cu tine. Cu mine.
Te îmbrățișez cu tot dragul. 🤍
"Orice schimbare este grea la început, urâtă la mijloc şi minunată la final." Robin Sharma
sonomariana
Boboc
Boboc

Mesaj de sonomariana »

Buna dimineataa, Ambasador si te rog sa ma tii de mana si sa nu ma lasi...Va fi bine pt amandoua mai ales ca tu stii ...totul...Imi dai puere, incredere si speranta si uite ca am ochii umezi...Oare de ce ...eu care le am pe toate...De bucurie si tristete...
Apros, intr-un timp imi era jena ca imi exprim sentimentele cu atata sinceritatea dar acum nu-mi mai este...
Daca ar fi sa dau eu premii aici asa cum o faceam in trecut ti ai primi de departe premiul cel mare pt cea care scrie cel mai sincer si frumos pe Forum.Felicitari si tinem aproape, da?
Astazi eu zic sa nu bem!Numai ASTAZI pt ca asta este cheia...Vrei sa stam amandoua pe bancuta si sa povestim , mai bine?
Te imbratisez cu muult drag!
Primavara ta!
Mădălina
Boboc
Boboc

Mesaj de Mădălina »

Mă doare sufletul, mi-au dat lacrimile citind ce ai scris. Doare rău cănd nu reușești să renunți la alcool.
De ce bei tu seara?
Atunci ești șingur, te simți în siguranță, știi că nu știe nimeni, secretul tău e bine ascuns.
Oare bei mai mult decât înainte?
Nu există să nu poți să te salvezi, știu cât îți dorești asta.
Sunt cu gândul mereu cu tine.
Maria.
Scrie răspuns