Buna ziua, "Dora" !Ambasador scrie: ↑22 Mar 2026, 11:42 În urmă cu 3 ani, eram aici. Eram bine. În urmă cu 3 ani, mă bucuram de seninătate.
Ce s-a întâmplat în acest timp, de când nu am mai scris? Viața personală este așa cum trebuie. Nu au curs necazuri, probleme de sănătate, evenimente triste, dimpotrivă. Și atunci, de ce azi beau? De ce a revenit consumul în serile mele? Ce s-a schimbat? Ce am greșit în abstinența mea? Poate nu eram pregătită pentru ea? Poate nu am tratat-o cu respectul cuvenit? Sunt dovada clară că nu ai niciodată motive să bei. Se întâmplă uite-așa. Doar pentru ca dai voie. Dar de ce dai voie? Cum ajungi la a-ți încarcera sufletul din nou? Nu prea știu. De aceea sunt aici, lângă voi. Nu am niciun răspuns. Nu cunosc motivele reluării consumului meu de alcool și îmi aduce multă suferință lipsa de răspunsuri. Poate dacă aș ști de ce, aș putea să-mi doresc din nou, abstinența..
Îmi pare rău că ai revenit la consumul de alcool.
Ceea ce urmează să scriu este din experiența mea de 18 ani de abstinență. Nu judec pe nimeni ci sunt constatări ale mele in contact cu mii de persoane (Da, mii ) care au cerut ajutorul Comunității Alcoolicii Anonimi sau aici pe acest forum .
Te întrebi, Dora, de ce ce ai recurs din nou la alcool.
Aceiași întrebare mi-am pus-o în august 19 ani . Toate lucrurile erau bune in viața mea . Și totuși beam. Singur, trist nerecunoscător pentru toate lucrurile bune pe care le aveam.Aveam chiar și un serviciu bun chiar lângă casă.
.Am încetat băutul, pentru trei luni până de Crăciun. Atunci am zis că voi bea doar in perioada sărbătorilor de iarnă.
Nu am putut sa mă opresc până pe 14 martie 2008.
M-am internat pentru că nu mă puteam opri.
La externare am participat la prima mea ședința AA .
Acolo am aflat că dependența de alcool este o boală incurabilă, cronica, progresivă, fizică, psihică și spirituală. Odată ce am aflat asta înseamnă că SUNT RĂSPUNZĂTOR FAȚĂ DE BOALA MEA .
Că odată alcoolic ești alcoolic toată viața. Că un alcoolic care nu schimba nimic este mereu in pericol sa se reapuce de băut, fără niciun motiv.
Fără un grup de sprijin, fără un program de recuperare, fără prieteni in recuperare a te lua de băut este o chestiune de timp. De luni, ani decenii.
Alcoolismul este o boală care este a solitudinii in consum iar în alcoolic care nu bea nu se regăsește într-o lume unde se bea peste tot.
Fără sprijin, fără schimbare este doar o încrâncenare (ascunsa) pentru că un alcoolic singuratic nu are cui sa împărtășească din resentimentele , supărările, bucuriile lui așa cum o fac cei care participa la ședințele de sprijin..
Nu poate auzi sugestii despre Pașii pe care trebuie să îi facă că să treacă peste pofte, cum sa scape de obsesia pentru alcool.
Singur cu aceiași minte care spune că un pahar nu are să îi facă rău nu are cum sa aibă o abstinența senină.
Nimeni nu are garanție că nu va bea până la sfârșitul vieții dar una este un alcoolic în recuperare senin,care se află în mijloc unei comunități de sprijin și cu prieteni de nădejde pe care îi poți suna la miezul nopții daca atunci ai nevoie de orice fel de ajutor .
Alta situație este singur într-o lume în care unii pot sa bea și să se oprească când vor, sau sa nu bea de loc fara probleme serioase care nu îl înțelege pe alcoolic de ce nu bea doar normal și să se oprească.
Doar un alcoolic poate sa înțeleagă alt alcoolic.
Ce pot face cei care vor să rămână abstinenți?
Sa stea alaturi de alți oameni abstinenți care știu cum se menține o abstinență senină , nu abținere.
Răspunsuri, Dora " vei găsi la cei care au fost in situația ta și acum sunt cu experiența bogată în abstinența.
Numai tu poți reuși dar nu poți de una singură.
Dovada că este așa chiar tu ești.
Știu că mulți dintre cei care vor citi cea am scris nu vor fi de acord.
Nu incerc sa conving pe nimeni
Fiecare are dreptul la o părere sau mai multe m
Eu am explicat din experiența mea.
Pe 14 martie am aniversat 18 ani de abstinență.I-am aniversat la un grup AA din Belfast Irlanda de Nord unde eram in vizită de două săptămâni la fiul meu cel mare.
Nu are importanță unde se țin ședințele AA și în orice limbă pentru că acolo voi întâlni oameni abstinenți care au reușit fiecare zi la timpul ei.
Sunt recunoscător lui Dumnezeu și Comunității Alcoolicii Anonimi pentru viața mea in abstinența. De unul singur nu as fi abstinent.