021/9335 ALCOLINE ALIAT - Linie de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool. Informatii si sprijin pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool si apropiatii acestora oferite de profesionisti si fosti dependenti. Luni-Vineri 10.00-17.00. Tarif normal.

"Alcoolicul si Sarbatorile de iarna"

Aici puteti propune teme de discutii.
Încuiat
Avatar utilizator
tudor
Veteran
Veteran
Mesaje: 3644
Membru din: 10 Dec 2009, 22:06
Zile de abstinență: 14,04,2008
Ani de abstinență: 10 ani
Localitate: Bucuresti
Contact:

"Alcoolicul si Sarbatorile de iarna"

Mesaj de tudor »

Salut !
Se apropie sarbatorile de iarna si daca inainte era un prilej "legitim" pentru un consum de alcool ,"ca de toata lumea bea si eu ce fac"
Acum cinci ani pe acesta vreme eram in abtinere de la alcool de doua luni si ma gandeam ca se apropie Craciunul .Imi ziceam ca " o sa beau " de la Craciun pana la sf.Ion si ma opresc pana de Paste. Nu a fost asa ."Ultima betie" a tinut pana pe 14 martie 2008.
Acum apropierea sarbatorilor o vad altfel acum .Nu mai am tentatii pentru ca mi-am acceptat boala si abstinenta .Sint constient ca aceasta-i ce mai buna solutie pentru mine .Eu sint intr-un program de 12 pasi AA pe care-l fac continuu la grupsau in particular pe mess cu unii dintre dumnevoastra.
Asta ma ajuta in primul rand pe mine .Programul in 12 pasi A est un program de viata in care echlibrul emotional este cel mai important .
Apropirea sarbatorilor trebuie tratata cu seriozitate pentru ca tentatiile sint multe .

Deci cei noi in abstinenta aveti grija ca " CE VA DORITI DE SARBATORI S-AR PUTEA SA SE IMPLINEASCA "
Nu este de gluma .Cunosc povesti cu recaderi si din ele am invatat ca mult conteaza cum ne pregatim si ce ne propunem sa fim abstinenti sau sa consumam!
Apare capcana lui "DACA "pe care foarte bine a postat-o Cristi la el in topic .O reiau si eu .
Ieşitul din capcana lui "dacă"
Legăturile încâlcite cu alţi oameni nu sunt singurele căi de primejduire a abstinenţei, prin dependenţă de factori exteriori. Unii avem, neintenţionat, tendinţa de a face ca abstinenţa să de¬pindă de anumite condiţii.
Un membru A.A. remarca:
- Noi, beţivii*, suntem captivii lui "dacă". Pe când beam, eram tot aşa de plini de "dacă", pe cât eram plini de alcool. Multe dintre reveriile noastre începeau cu: "dacă numai...". Ne spuneam mereu ca nu ne-am fi îmbătat, dacă una sau alta nu s-ar fi întâmplat; sau că nu am avea nici o problemă cu băutul, dacă...
Fiecare dintre noi veneam cu explicaţii (scuze?) proprii, după acel "dacă", pentru a ne justifica băutul.
Fiecare dintre noi gândea ceva de genul următor:
"N-aş bea eu în halul acesta, dacă n-ar fi nevastă-mea (sau soţul sau iubita/iubitul)"; "numai de-aş avea eu mai mulţi bani şi mai puţine datorii"; "dacă n-ar fi toate problemele astea din fami

¬* Unii dintre membrii AA se refera la sine cu apelativul de "beţiv ", indife¬rent de cât timp a trecut de la ultimul lor pahar. Alţii preferă cuvântul "al¬coolic". Ambii termeni îşi au raţiunea lor. "Beţiv" sună mai vesel, tinde să dezumfle ego-ul şi ne aminteşte de fragilitatea noastră în faţa paharului. "Alcoolic" este un cuvânt la fel de onest, dar mai demn şi mai conform cu ideea larg acceptată că alcoolismul este o boală respectabilă, nu o auto¬complacere intenţionată.

"dacă n-aş fi aşa de presat, din toate părţile"; "dacă aş avea un serviciu mai bun sau o locuinţă mai bună"; "dacă m-ar înţelege oamenii"; "dacă starea generală din lume nu ar fi aşa de lamentabilă"; "dacă oamenii ar avea mai multă bunătate, consideraţie, onestitate"; "dacă nu m-ar face alţii să beau"; "dacă n-ar fi războiul (orice război)".
Privind în urmă la acest mod de gândire şi la comportamentul care rezultă din el, vedem ca lăsăm într-adevăr împrejurările să ne controleze viaţa.
Odată cu încetarea băutului, multe dintre respectivele situaţii exterioare ajung să ocupe un loc mai restrâns în mintea noastră. La nivel personal, multe se clarifica, de îndată ce începem să ne abţinem de la alcool şi vedem mai limpede ce-am putea face în legătură cu celelalte, la vremea potrivită. Între timp, viaţa noastră în abstinenţă continuă neîncetat să se amelioreze, indiferent de condiţiile exterioare.
Dar, după un timp în abstinenţă, vine o vreme când - bum! ¬ne trăsneşte o nouă descoperire. Vechiul nărav al lui "dacă", din zilele băutului, iese la suprafaţă din nou, ca să se agaţe ca scaiul de abstinenţa noastră. Trebuie să ne păstrăm abstinenţa, indiferent de ce ne oferă viaţa, indiferent dacă neal-coolicii ne apreciază sau nu pentru că ne abţinem de la băutură. Nu ne putem permite ca abstinenţa să ne fie dependentă de altceva, încâlcită în relaţiile cu alţii sau limitată de vreun pretext sau de vreo situaţie exterioară.
Ni s-a dovedit, de zeci de ori, că nu ne putem menţine o ab¬stinenţă îndelungată, doar de dragul soţiei, soţului, copiilor, iubi-tului (iubitei), părinţilor, altor rude sau prieteni, nici de dragul serviciului, nici ca să-i facem pe plac sefului (doctorului, judecătorului sau creditorului) - nu putem rămâne abstinenţi decât pentru noi înşine şi nimeni altcineva.

Când ne legăm abstinenţa de orice altă persoană (fie şi un alt alcoolic recuperat) sau de orice condiţii exterioare, ne punem în situaţii nebuneşti şi primejdioase. Când gândim: "O să rămân abstinent, dacă..." sau "n-o să beau, din pricină că..." (aici completaţi cu orice situaţie, alta decât propria dorinţă de a fi sănătos), ne punem prosteşte în primejdia de a bea, în clipa în care condiţiile, persoana sau situaţia se schimbă. Şi oricare dintre acestea se poate schimba, în orice moment.
Rămânând nedependentă, neasociată cu nimic altceva, abstinenţa are şansa de a se întări suficient, ca să ne dea capacitatea de a face faţă oricărei situaţii şi oricărei persoane. Şi, după cum veţi putea vedea, începe să ne placă şi acest sentiment.
Cu respect,
Tudor
ImagineOLD Tudor
-E loc sub soare pentru toata lumea. Mai ales ca toata lumea vrea sa stea la umbra." - Jules RenardImagine
Avatar utilizator
freedom
Veteran
Veteran
Mesaje: 2923
Membru din: 26 Ian 2012, 08:46
Ani de abstinență: 4 ani

Re: "Alcoolicul si Sarbatorile de iarna"

Mesaj de freedom »

foarte bun subiectul, multumesc.
am vazut meniul pt Revelionul unde merg eu si primul
lucru era un coktail "kamikaze"...pe care il sar anul asta si
am sa-mi inec amarul in coca-cola :roll: :roll: :roll:
“Creand lumea perfecta in inima noastra,
putem sa o vedem luand forma si in exterior.”
Avatar utilizator
Ovidiu73
Veteran
Veteran
Mesaje: 1196
Membru din: 04 Dec 2011, 09:19
Zile de abstinență: 09,01,2008
Ani de abstinență: 10 ani

Re: "Alcoolicul si Sarbatorile de iarna"

Mesaj de Ovidiu73 »

Salutare frati forumisti,

Au inceput sa apara prin oras afise cu Hrusca, semn clar ca se apropie Craciunul. :)

Asa ca am discutat la grup, cum ne organizam pe perioada sarbatorilor, cum ne vedem ca sa mai luam, printre carnati si sarmale, si cate o portie de abstinenta. Mai ales cei aflati la inceput de drum, au marturisit ca se gandesc usor tematori la cele ce stau sa vina. Cei aflati la primele sarbatori fara alcool.

Mi-am amintit de primul meu Craciun “free”. Tin minte ca am fost foarte bucuros ca puteam sa savurez fiecare clipa petrecuta alaturi de cei dragi. Treaz. Am avut un sentiment puternic de recunostinta, ca pot fi si eu om ca toti oamenii, ca ai mei nu mai stau cu grija ca voi cadea lat in mijlocul petrecerii.

Exista o vorba in AA care zice ca, nu dau cea mai proasta zi din abstinenta, pe cea mai buna zi din perioada cand consumam alcool. Eu unul nu am ajuns la acest nivel de abstinenta, la aceasta crestere spirituala.Ca urmare, nu pot face acesta afirmatie referitor la mine. Dar pot afirma linistit ca, pentru mine, Craciunul fara bautura e mult mai frumos, mai senin, mai linistit decat in vremurile tulburi.

Am facut fara teama un inventar moral amanuntit….Mi-am facut si eu un inventar al anului …nu prea am fost cuminte…dar tot mai sper…sa vina Mosul si la mine :lol:

Abstinenta senina tuturor.
cristi47
Veteran
Veteran
Mesaje: 259
Membru din: 20 Mar 2012, 07:27

Re: "Alcoolicul si Sarbatorile de iarna"

Mesaj de cristi47 »

Salut tuturor !

Am asteptat ziua de azi sa scriu la aceasta tema fiindca suntem in Decembrie si pentru mine,in trecut, cam la inceputul acestei luni incepeau gandurile despre bautul de sarbatori.In ultimii 5-6 ani mi-am facut un juramant ca in zilele de sarbatori cum ar fi Craciunul sa nu consum nimic si sa fiu treaz.
Asta s-a si intamplat dar in aceste zile eram un fel de mort viu pentru ca aveam grija sa-mi fac plinul inainte ori dupa.In general pe la inceputul sarbatorilor ,in special cele de iarna ,ma apuca o anumita stare de exaltare care ma conduceau spre ami face planuri depre bautele care aveam de gand sa le trag .Inca de la inceput imi propuneam sa ma opresc la timp atunci cand ma voi apuca de baut si sa nu-mi depasesc masura ,constient fiind ca am un stil ciudat de a bea si nu-mi doream sa stric sarbatorile in familie.
De fiecare data m-am auto-pacalit deoarece sunt alcoolic iar alcoolul de fiecare data a fost mult mai puternic decat mine.
Anul trecut cam prin aceasta perioada ,eram membru AA si abstinent dar nu am fost onest cu mine ,am distorsionat programul AA si uite asa in mintea mea a prins pui gandul ca poate as putea macar inainte de sarbatori ceva ,fara sa stie nimeni si mi-am propus sa beau ceva .Am crezut ca sunt mult mai destept decat toti alcoolicii si ca eu sunt un alcoolic care poate bea controlat.
Gandul a prins radacini si ocazia a aparut pe 21 Decembrie si am baut pana pe 24 fara intrerupere .Mi-a fost groaznic de rusine de mine insumi si de familie ,nu am participat la impodobirea bradului si nu am fost prezent in aceste zile in sanul familiei .
Imi era foarte rau si-mi plangeam de mila: “unde s-a dus abstinenta mea? “ .De Craciun am fost treaz ,nu am baut nimic ,cred ca nici nu as fi putut,am fost prezent doar cu fizicul care si asa era devastat.In cateva zile mi-am revenit fizic ,dar eram dezamagit de mine.Nu am baut pana pe 3 Ianuarie a.c. si am facut-o iar la invitatia unor amici de pahar.Am baut in continuu pana pe 5 Ianuarie inclusiv.Pe 6 Ianuarie a.c.am intrat in actuala abstinenta.
Eu personal aveam obsesia ,bine inradacinata ca macar de sarbatori sa beau ceva ,nu concepeam sa treaca sarbatorile fara sa beau ceva pentru ca mintea mea asocia aceste zile in care ma simteam bine cu bautura.Sunt multe evenimente care urmeaza in aceasta luna si mintea le poate asocia cu bautura :taierea porcului,cumparaturile ,pregatirea preparatelor traditionale ,petreceri si diverse intalniri familiale etc.
Pana acum am scris o scurta marturisire a mea despre mine.
Actualele sarbatori cu siguranta pentru mine vor fi cu totul si cu totul altfel pentru ca mi-am schimbat mult modul de gandire .
Am acceptat cu seninatate boala cu tot ceea ce atrage dupa sine si nu mai traiesc cu ideea ca bautura pentru mine era doar un viciu.
Am si eu cate cd-uri cu Hrusca, colinde si cantece de Craciun.
In casa mea v-a rasuna aceasta muzica ,v-oi impodobi bradul si voi petrece numai eu ,Simona si mititelul meu.V-oi merge la biserica si voi simti si medita asupra incarcaturii spirituale a acestor sarbatori.
Am sa citesc in fiecare zi sa nu se astearna uitare ,va am pe voi toti si nu in ultimul rand pe ai mei din AA.Am sa ma bucur de zapada daca v-a fi ,v-oi vorbi cu voi la telefon dar pana atunci mai sunt azi-uri care v-a trebui sa le traim din plin asa cum le-am trait si pana acum.
Am si un mic text din “Viata fara bautura “ care poate fi adaptat starilor de exaltare din aceasta perioada care urmeaza.

"ATENTIE LA STARILE DE EXALTARE

Când lucrurile merg grozav de bine, atât de bine, încât vă simţiţi de parcă n-aţi mai fi alcoolic - prudenţă maximă! În ase¬menea momente (chiar şi după câţiva ani de abstinenţă împlinită), gândul că ar prinde bine un păhărel poate părea foarte firesc iar amintirea mizeriei din zilele de băut se estompează pentru o vre¬me. Doar un păhărel începe să apară ca mai puţin fatal şi curând ne vom convinge că nu ar fi nici primejdios, nici dăunător.

Mai mult ca sigur, un singur păhărel nu ar fi - pentru un băutor normal. Însă, experienţa noastră cu băutura ne-a tot arătat ce poate face unora ca noi, care nu putem bea ca băutorii normali, un presupus inofensiv păhărel - în realitate, unul fatal. Mai de-vreme sau mai târziu, acesta ne va convinge că un al doilea păhărel n-are cum să ne facă rău. Şi, la urma urmei, de ce două, după primele?
Băutul de bucurie sau la sărbători, când avem un motiv legitim pentru veselie, în mijlocul rudelor sau prietenilor joviali, care pot bea fără nici un pericol, apare ca deosebit de tentant. Băutul celorlalţi ne apare ca o presiune socială asupra noastră, să facem şi noi la fel.
Acest fenomen se explică, probabil, prin mentalitatea ca un pahar de etanol (alcool etilic) nu poate lipsi de la petrecerile cu voie bună (precum nici de la cele de doliu). Conexiunea aceasta poate persista în mintea noastră mult timp după ce aflam că nu mai este nevoie să bem.
Acum ştim că există multe căi pentru pararea acestei presiuni sociale de a bea, precum căile descrise în capitolul 26. Pe scurt, să ne reamintim ca nici o situaţie nu ne aduce vindecarea din alcoo¬lism, boala care este activată în clipa în care începem să bem, in-diferent de ocazie sau de motiv.
În cazul unora dintre noi, impulsul de a bea un păhărel de voie bună, când ne simţim deosebit de bine, este şi mai perfid când nu avem nimic de sărbătorit şi când nu ne presează nimeni să bem. Acest impuls poate apărea din senin, în cele mai neaşteptate momente, fără să putem vreodată înţelege din ce cauză.
Acum ştim să nu intrăm în panică, atunci când apare gândul la un pahar de alcool. La urma urmelor, este un gând firesc în zilele noastre şi, de înţeles în cazul acelora dintre noi care deveniserăm maeştri în această artă, prin practică îndelungată."

Abstinenta senina va doresc tuturor , ganduri de bine si Doamne ajuta !

Cu respect ,Cristi a.a.!
colica zis alcoolica
Veteran
Veteran
Mesaje: 2344
Membru din: 11 Iul 2011, 11:23
Zile de abstinență: 25,06,2012
Ani de abstinență: 1 an

Re: "Alcoolicul si Sarbatorile de iarna"

Mesaj de colica zis alcoolica »

Salut tuturor prietenilor !
Citind ce a scris Cristi mi-am adus aminte de sarbatorile mele din trecut , cand fiind ziua mea pe 23 incepea cheful si terminam tarziu prin ianuarie .
Acum , cand am plecat si am facut sarbatorile aici , in tari staine ,
m-au sunat prietenii sa-mi spuna ca ei nu mai inteleg nimic din sarbatori , cand incepe Craciunul , nu pe 23 ?! :lol:
Dupa cum stiti eu am avut in trecut o abtinere de 4 luni si , de revelion mi-am spus ca nu-i bai sa beau si eu o gura de vin spumos , ca, daca beau si niste copii(nepoatele mele ) nu o fi chiar un capat de tara nici la mine.
Si nu a mai durat mult si m-am apucat de baut de unde ramasesem , poate chiar mai cu elan (sau cu ren sa fiu in ton cu mosu")
Anul asta ,revelionul , daca-l mai apuc ;) , o sa-l fac impreuna cu grupul AA , cu sotii , copii catei , etc.
Am inteles ca vom fi cam 60 de persoane ciocnind cu apa plata :)
Dragi prieteni , va salut cu drag !
P.s. Iar forumul ramane un loc unde ne putem intalni si atunci,in sarbatorile de iarna, sa fim impreuna :)
,,Cine tine prea mult la viata sa si-o va pierde "
Încuiat