Măsuri de securitate pentru contul de utilizator
Scris: 09 Iul 2014, 17:13
[img]http://alcohelp.ro/forum/images/alcohelp_security.png[/img]
Măsuri de securitate pentru contul de utilizatorSiguranța pe internet este extrem de importantă, motiv pentru care vă vom da câteva sfaturi pe care le puteți aplica pentru ca conturile dumneavoastră de utilizatori să fie în siguranță pe forumul alcohelp.ro.
1. Modificați-vă parola frecvent
Vă recomandăm ca periodic să accesați legătura „Am uitat parola” din pagina de autentificare pe forum. Urmând pașii returnați, sistemul va reseta parola dumneavoastră trimițând către adresa de email noua parolă plus o legătură de activare a acesteia. Salvați noua parolă într-un mediu sigur apoi ștergeți e-mail-ul după activarea acesteia.
Această metodă este una dintre cele mai sigure căi de a avea o parolă lungă, greu de aflat.
Atenție! În cazul în care vor fi observate nereguli cu contul dumneavoastră de utilizator vor fi efectuate verificări pentru a afla dacă v-ați modificat recent sau nu parola contului.
2. Utilizați un antivirus eficient și cunoscut
Știm că un antivirus bun, gen avast! Antivirus, este o măsură de protecție esențială pentru un utilizator al calculatorului.
Utilizați un antivirus cât mai cunoscut deoarece acestea sunt des actualizate iar utilizatorii lor trimit des informații despre paginile cu probleme pe care le accesează, facilitând astfel evoluția antivirusului.
3. Scanați periodic calculatorul cu antivirusul instalat
Pentru a fi siguri că nu uitați să faceți acest lucru, programați antivirusul să pornească singur scanarea periodic. Majoritatea programelor antivirus permit acest lucru, iar în cazul în care nu reușiți să faceți acest lucru, trimiteți un mail la tehnic @ alcohelp.ro și cereți ajutorul acolo.
4. Utilizați un Paravan de protecție
Compania Microsoft spune că „Aplicarea unui paravan de protecție se aseamănă cu încuierea ușii de la casă — previne pătrunderea intrușilor (în acest caz, hackeri și programe software rău intenționate)”.
Este foarte util și programul Firewall de care puteți beneficia odată cu instalarea sistemului de operare.
→ Pentru Windows XP
→ Pentru Windows Vista
→ Pentru Windows 7
→ Pentru Ubuntu/Linux
5. Nu accesați orice legătură (link) primită pe Yahoo! Messenger
Acestea pot conține viruși, dacă sunt trimise din partea necunoscuților, dar prietenia falsă este de asemenea un motiv suficient pentru a da credibilitate unor mesaje de genul "Hei ce părere ai de asta?". Dacă cineva vrea să vă afle părerea, folosiți metodele simple de a vă exprima. Nu mai fiți așa curioși și cereți să vi se trimită o imagine cu ceea ce trebuie să comentați, dar numai prin modul Share photos with this contact oferit de Yahoo! Messenger.
6. Nu accesați orice legătură (link) primită pe Yahoo! Mail
Ștergeți scrisorile electronice din folderul Spam fără a le vizualiza. Dacă primiți vreo legătură în folderul Inbox, verificați-o prin metoda mouse-over: puneți cursorul peste legătură fără a apăsa butonul mouse-ului, iar browserul vă va arăta care este legătura reală, undeva pe ecran (în funcție de browser, însă la majoritatea legăturile sunt afișate în stânga, jos).
Atenție! Sfaturile 5 și 6 sunt valabile oriunde pe internet, nu doar în aplicația Yahoo! Messenger sau pe Yahoo! Mail.
7. Folosiți parole diferite
Nu utilizați aceeași parolă la mai multe conturi. Dacă parola unuia dintre conturi este aflată este evident ce urmează: testarea parolei descoperite pe celelalte conturi. În acest caz se poate aplica vorba „Trei iepuri dintr-o lovitură”.
8. Nu vă panicați
Ați auzit de programele de tip scareware? Sunt programe care vă fac să vă pierdeți mințile spunându-vă că aveți o căruță de viruși în calculator. Vă informează că pentru a scăpa de ei, trebuie musai să instalați o aplicație recomandată. O idee bună pentru a păcălii pe cineva.
9. Nu ignorați mesajele de eroare
Citiți cu atenție fiecare eroare pe care sistemul de operare folosit o afișează. Dacă nu o înțelegeți încercați să aflați cât mai multe informații despre aceasta. Luați legătura cu cineva de încredere în caz că aveți reală nevoie de ajutor în înțelegerea și rezolvarea unei erori.
10. Nu vă autentificați pe conturile proprii de la un alt calculator
Nu comiteți o crimă dacă nu vă verificați mail-ul sau contul de facebook pentru câteva ore. Dacă este însă necesar să vă autentificați pe mail, facebook sau pe vreun alt cont, asigurați-vă că folosiți tastatura virtuală oferită de sistemul de operare. Programele rele intenționează să înregistreze tastele pe care le apăsați. Tastatura virtuală vă ferește de acțiunea unui astfel de program.
11. Nu vizitați site-uri pentru adulți
Poate pentru mulți dintre noi acest sfat chiar nu are semnificație, însă ați fi uimiți (sau poate că nu?) să aflați ce spun statisticile despre utilizarea site-urilor cu materiale pornografice (site-uri pentru adulți).
Majoritatea site-urilor de acest gen sunt pline de programe dăunătoare. De ce? Pentru că astfel de site-uri sunt cele mai accesate, și astfel virușii pot intra în foarte multe calculatoare, simultan.
12. Asigurați-vă că sunteți la zi cu toate versiunile software
Este necesar să verificați actualizările pentru toate aplicațiile pe care le utilizați și totodată să actualizați programele folosite la ultimele versiuni stabile. Motivul lansării unei versiuni noi a unui software nu este doar acela de a oferi facilități noi, ci mai important, pentru a rezolva problemele de securitate ce pot afecta calculatorul vostru.
Dacă utilizați, de exemplu, software-ul Adobe Reader, atunci știți că vă bate mereu la cap cu informațiile despre versiunile noi pe care vă pune să le descărcați și să le instalați. Citiți cu atenție informațiile de acolo și veți înțelege necesitatea acestei măsuri de protecție.
13. Efectuați copii de rezervă ale datelor
Greșeala pe care majoritatea dintre noi o facem este aceea de a nu salva tot ceea ce păstrăm în calculator. Fișierele deținute (documente, foldere, arhive, imagini, piese audio sau videoclipuri ș.a.) trebuie salvate într-un mediu de stocare extern (HDD extern, stick, dischetă, CD sau DVD ș.a.) pentru a preveni ștergerea acestora. Programele dăunătoare adesea țintesc fișierele personale.
Citiți aceste sfaturi și cereți ajutor dacă aveți nevoie. Acest subiect vă stă la dispoziție oricând pentru orice întrebare aveți.
Rețineți faptul că nu ne asumăm răspunderea pentru ceea ce se întâmplă cu conturile dumneavoastră de pe acest forum, însă aveți obligația de a vă securiza conturile pentru siguranța dumneavoastră, iar noi avem obligația de a lua măsuri în cazul în care conturile dumneavoastră sunt compromise iar dumneavoastră sunteți victima unei ilegalități.