Românii sunt așteptați și anul acesta să își evalueze consumul personal de alcool la cel mai mare eveniment național - Săptămâna Națională a Testării AUDIT (17-23 iunie 2024).
Online, pe www.testareaudit.ro, și offline, în peste 300 de locații din țară.
București, 14 iunie 2024. Persoanele cu vârsta de peste 18 ani au ocazia să participe din nou anul acesta la campania națională de evaluare a consumului personal de alcool și de prevenire a consumului riscant. Astfel, în perioada 17-23 iunie 2024, românii sunt invitați la Săptămâna Națională a Testării Consumului Personal de Alcool, pentru a afla care este riscul asociat consumului lor de alcool și să primească recomandări de la specialiști. Proiectul, aflat deja la a 5-a ediție, este organizat de Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală, având ca parteneri principali Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), și în București cu sprijinul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) și al Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB).
Evenimentul se va desfășura online, pe www.testareaudit.ro, și offline, în peste 300 de locații din toate județele țării, marcate pe harta din platformă, unde peste 400 de evaluatori AUDIT și specialiști ALIAT vor oferi informații și recomandări timp de o săptămână. Campania națională va avea ca instrument principal chestionarul AUDIT, dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății, pe care adulții îl pot completa singuri, direct pe platformă, sau alături de un specialist/evaluator, în cel mai apropiat centru de testare din județul lor, pentru a afla dacă felul în care consumă alcool le pune sănătatea în pericol.
”Ne dorim ca acest eveniment derulat timp de o săptămână în fiecare an să devină o obișnuință și totodată un exercițiu de grijă față de propria sănătate în relație cu consumul de alcool, în același fel în care realizăm analizele anuale la sânge. În fiecare an, încercăm să ajungem cu Chestionarul AUDIT la cât mai multe categorii de populație, prin acest eveniment. Anul acesta, ca elemente de noutate, mergem cu promovarea evaluării consumului personal de alcool atât către tineri, studenți mai exact, cât și către beneficiarii serviciilor sociale din București, prin noile parteneriate încheiate, acolo unde știm că este mare nevoie de informare. Până acum, în cele patru ediții, am ajuns cu intervenția AUDIT la aproape 55.000 de oameni, ceea ce ne arată că românii sunt din ce în ce mai deschiși la conceptul de evaluare, informare și prevenire, când vine vorba de consumul lor de alcool," a declarat Psih. Viorel Roman, Directorul Executiv al Asociației ALIAT pentru Sănătate Mintală, de asemenea psiholog clinician și psihoterapeut cu experiență în adicții.
Evenimentul va avea o amploare națională, prin implicarea ca și centre de testare AUDIT a serviciilor medicale aflate în coordonarea Direcțiilor Județene de Sănătate Publică din toată țara, colaboratorii noștri tradiționali, prin parteneriatul strategic încheiat cu Institutul Național de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății. Iar în București, românii se vor putea testa și în centrele înregistrate în platformă de partenerii noștri suport: Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) și Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB). O altă noutate anul acesta este testarea în rândul tinerilor, în campusurile universitare, cu sprijinul asociațiilor studențești din țară, prin parteneriatul încheiat cu Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).
De asemenea, ca în anii trecuți, ne vor sprijini și alte ONG-uri și inițiative locale din țară, din orașe precum Tg. Mureș, Miercurea Ciuc și Craiova, care vor organiza campanii stradale sau în zone intens circulate, pentru a promova importanța evaluării consumului propriu de alcool și a-i asista pe cei care doresc sa completeze chestionarul AUDIT. Nu în ultimul rând, sâmbătă, 22 iunie, echipele de voluntari și specialiști ALIAT vor asigura testarea tuturor celor interesați pe Calea Victoriei, în cadrul evenimentului ”Străzi Deschise” din București, în parteneriat cu ARCUB București.
Săptămâna Națională a Testării Consumului Personal de Alcool este un proiect care aduce informații valoroase pentru înțelegerea și combaterea consumului riscant de alcool în România: vine în sprijinul oricărui român care dorește să-și evalueze într-un mod rapid, științific și confidențial consumul de alcool, oferindu-le celor care completează chestionarul posibilitatea de a descoperi din timp dacă se află la risc.
Testul Audit, urmat de o intervenție scurtă, salvează vieți - poate preveni 1 din 3 decese cauzate de consumul problematic de alcool, conform INSP, care arată că e nevoie de 282 de astfel de intervenții scurte pentru a salva o viață în fiecare an.
Chestionarul AUDIT (Test de identificare a severității tulburării de consum de alcool) este un instrument științific de evaluare a consumului personal de alcool, dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și utilizat în peste 190 de țări din lume, fiind cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea timpurie a unui consum riscant. Cuprinde 10 întrebări scurte și generează un punctaj care determină categoria în care se înscrie fiecare respondent: consum puțin riscant (0-7 puncte), consum riscant (8-15), consum nociv (16-19) și consum extrem de nociv (peste 20).
Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală (ALIAT SM) a fost fondată în ianuarie 2019 pentru a reuni inițiativele și proiectele dedicate exclusiv promovării și sprijinirii sănătății mintale a românilor, păstrând zona de expertiză în adicții acumulată din 1993 de Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT). În prezent, ALIAT SM este implementatorul programului Alcohelp, lansat în 2009 la nivel național.
Pentru detalii:
Oana Crăciun – Coordonator Comunicare ALIAT pentru Sănătate Mintală
Tel. 0737.522.548 / oana.craciun@aliatong.ro