Despre Alcohelp

Ce este Alcohelp ?

Alcohelp este o platformă online si offline pentru prevenirea și tratamentul abuzului și dependenței de alcool

Dezvoltat din anul 2009 de catre organizatia ALIAT cu sprijinul financiar transparent si neconditionat al Heineken Romania, Programul Alcohelp înglobează toată plaja de intervenții în domeniul consumului problematic de alcool:

- Prevenire. Realizată prin activitățile: Caravana Alcohelp, Cortul de chill, activități de prevenire în școli, Ziua nationala de testare AUDIT (prima editie s-a desfasurat in data de 5 iunie 2019 si au participat peste 14.000 de romani);

- Asistență. Realizata pana in anul 2020 prin Centrele AlcoInfo deschise în 6 orașe din țară si in prezent prin standurile AlcoInfo din 10 spitale din tara si ALCOLINE 021/9335;

- Tratament prin intervenții de tip e-health în cadrul platformei alcohelp.ro;

- Interventii de reducere a riscurilor in spatii recreationale realizate prin componenta "Cortul de chill" in cadrul concertelor, festivalurilor sau in Vama Veche. Din 2009 pana in 2023 au avut loc 17 editii ale Cortului de Chill;

Rezultatele AlcoHelp incepand din anul 2009 cuprind:

- peste 70.000 de evaluari ale consumului de alcool in populatia romaneasca

- peste 5.300 de beneficiari in cadrul centrelor AlcoInfo

- peste 35.000 de vizite la "Cortul de Chill" si peste 1560 de ore de consiliere psihologica, medicala si sociala

- peste 5.000 de pacienti online in cadrul platformei e-health alcohelp.ro

- cel mai mare forum din Romania pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool cu peste 80.000 de mesaje

- 144 de localitati vizitate in cadrul Caravanei AlcoHelp

- 1 linie telefonica care ofera informatii si sprijin Alcoline 021/9335, lansata in noiembrie 2016

- 6 centre de detectie precoce si interventii scurte infiintate in Spitale Judetene (Brasov, Suceava, Focsani, Bucuresti, Campulung Moldovenesc), care au functionat pana in anul 2020 si care au fost continuate prin standurile AlcoInfo in 10 spitale din tara, standuri care contin brosuri informative cu privire la consumul de alcool precum si testul AUDIT de evaluare si auto-evaluare a consumului de alcool

- peste 160.000 de brosuri cu informatii despre consumul abuziv de alcool oferite in mana

- 1 cercetare nationala privind nevoia de servicii pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool

- 3 evaluari nationale (2019, 2021, 2022) la care au participat peste 40.000 de persoane care si-au evaluat consumul de alcool prin testul AUDIT (Alcohol Use Disorder Identification Test)

- peste 400 de medici de familie instruiti in detectia precoce si interventiile scurte in tulburarile legate de consumul de alcool

- peste 20 de scoli implicate in activitati de prevenire a consumului de alcool

 

Interventia online www.alcohelp.ro reprezintă un instrument de prevenţie, intervenţie şi orientare către servicii specializate pentru persoanele cu un consum problematic de alcool, uşor de folosit şi care garantează confidenţialitatea şi anonimatul celor care îl accesează. Astfel, AlcoHelp isi propune:

  • să prevină apariţia în viitor a consumului abuziv de alcool la cei care acum consuma alcool fara a avea probleme
  • să ofere tehnici şi instrumente terapeutice cu ajutorul cărora cei care acum abuzează de alcool
  • să realizeze reducerea consumului de alcool şi a consecinţelor negative asociate
  • să ofere un sprijin direct, prin intermediul e-mail-ului către specialiştii ALIAT şi a forumului de discuţii moderat de specialişti, celor care au probleme legate de consumul de alcool

Ce este AlcoHelp.ro ?

AlcoHelp este un program de auto-ajutor destinat persoanelor care au un consum problematic de alcool. 

AlcoHelp se adreseaza persoanelor cu probleme mici si medii legate de consumul de alcool. Problemele severe (cum ar fi dependenta de alcool) necesita interventii mai puternice (de exemplu, consult psihiatric, psihoterapie).

Pe langa cele 10 sedinte, AlcoHelp mai dispune si de inca 3 elemente importante:

Forum-ul utilizatorilor AlcoHelp, unde beneficiarii programului pot intra sa isi descrie experientele, sa ajute pe altii sau sa ceara ei insisi ajutor. Forumul este moderat de un administrator, in asa fel incat mesajele ofensatoare, discriminatorii sau agresive nu vor aparea pe site.

Posibilitatea de a trimite un e-mail unui consilier specializat in problemele legate de consumul de alcool: consilierii sunt instruiti sa faca recomandari generale si in conformitate cu etica medicala si psihologica. Va rugam sa folositi aceasta optiune in cazuri intemeiate si doar pentru a vi se raspunde la intrebari punctuale. Aceasta optiune nu inseamna accesul la psihoterapie prin internet!

E-mail-uri de motivare: din ziua in care v-ati inscris in programul AlcoHelp, veti primi pe adresa de mail pe care ati furnizat-o la inscriere e-mail-uri care au fost create sa va dea forta de a continua pe drumul uneori dificil al schimbarii.

AlcoHelp este realizat in intregime de specialistii ALIAT pe baza experientei acestora in tratarea tulburarilor legate de consumul de alcool si a literaturii internationale de specialitate

AlcoHelp a fost creat si implementat cu sprijinul transparent si neconditionat al Heineken Romania. Specialistii ALIAT isi asuma in totalitate si garanteaza probitatea stiintifica a proiectului AlcoHelp.

Cateva detalii tehnice

Sedintele sunt numerotate de la 1 la 10. Fiecare are o tema si contine informatii si exercitii care ofera posibilitati din ce in ce mai mari in a recastiga controlul asupra alcoolului.

Informatiile fac referire la lucruri mai putin cunoscute sau chiar gresit intelese de majoritatea oamenilor. Citeste-le/asculta-le cu atentie! Daca ai o neclaritate, poti intreba un consilier pe mail.

Toate informatiile introduse vor fi salvate si le vei putea revedea sau modifica oricand, IN CONDITII DE CONFIDENTIALITATE.

Nu poti sari una sau mai multe sedinte! Ele trebuie parcurse in ordine. O sedinta parcursa deja poate fi revazuta/modificata oricand. 

Jurnalul consumului de alcool

Aceasta este una dintre cele mai puternice si eficiente interventii in recastigarea controlului asupra consumului de alcool. Ea presupune notarea in fiecare zi a cantitatilor de alcool consumate. In acest fel, creierul va deveni mai constient si va putea prelua controlul mai bine asupra comportamentului de consum.

Sistemul permite introducerea de date retroactiv, pe mai multe zile, insa te sfatuim sa te obisnuiesti sa introduci cantitatea de alcool consumata in fiecare zi.

Proiectul AlcoHelp foloseste pentru masurarea cantitatilor de alcool sistemul unitatilor de alcool.

1 unitate de alcool reprezinta aproximativ 10 grame de alcool pur. Intuitiv, aceasta cantitate se regaseste in:

Toate serviciile oferite prin intermediul www.alcohelp.ro sunt:

  • GRATUITE
  • ANONIME
  • CONFIDENTIALE